Kofein a jeho vliv na lidský organismus.
Caffeine and its effects on the human body.
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191975Identifikátory
SIS: 258763
Kolekce
- Kvalifikační práce [3173]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Balínová, Pavla
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
Ústav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UK
Datum obhajoby
26. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Souhrn Bakalářská práce se zabývá kofeinem a jeho vlivem na lidský organismus. Práce je rozdělena na dvě části - na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je na začátku věnována představení kofeinu, tedy jeho zařazení do skupiny methylxantinů, chemickým vlastnostem, ale i původu a historii. Následně popisuje přírodní zdroje kofeinu, cesty jeho syntézy, a také průběh kofeinového metabolismu. V nejrozsáhlejší kapitole jsou pak rozebrány poznatky o působení kofeinu na lidský organismus, jeho jednotlivé části či na rozvoj některých onemocnění. Podstatnou součástí teoretického oddílu jsou dále kapitoly týkající se kofeinu v rámci výživy člověka a jednotlivých populačních skupin. Závěr teoretické části je zaměřen na toxikologii kofeinu. Praktická část práce byla tvořena výzkumem, jenž byl prováděn formou online dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 403 respondentů. Dotazník se skládal z 18 otázek, které zkoumaly nejen znalost kofeinových výrobků, jejich konzumaci a s ní spojené zvyklosti, ale také povědomí o vlivu kofeinu na lidský organismus v rámci široké veřejnosti. Zjišťováno bylo i to, zda mají studenti a absolventi zdravotnických oborů v porovnání s laiky lepší znalosti o působení kofeinu. Výsledky praktické části práce byly následně prezentovány formou grafů s komentáři. Z výsledků...
The bachelor thesis deals with caffeine and its effect on the human organism. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part begins with an introduction to caffeine, including its classification within the methylxanthine group, its chemical properties, and its origin and history. It then describes the natural sources of caffeine, pathways of its synthesis, and the process of caffeine metabolism. The most extensive chapter discusses the effects of caffeine on the human body, its individual parts and the development of certain diseases. Important sections of the theoretical part also cover caffeine in human nutrition and its impact on different population groups. The theoretical part concludes with a focus on caffeine toxicology. The practical part of the thesis involved research conducted through an online questionnaire survey involving 403 respondents. The questionnaire consisted of 18 questions examining not only the knowledge of caffeine products, their consumption, and associated habits, but also the public's awareness of the effects of caffeine on the human body. It also investigated whether medical students and graduates have a better knowledge of the effects of caffeine compared to lay people. The results of the practical part were presented in the form...