Zobrazit minimální záznam

Studium netěkavých nitrososloučenin v pivovarství
dc.creatorMalečková, Michaela
dc.date.accessioned2024-08-10T06:32:21Z
dc.date.available2024-08-10T06:32:21Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/192404
dc.description.abstract5 Abstrakt Nitrososloučeniny jsou kontaminanty piva s karcinogenními účinky, které se přirozeně tvoří během pivoarského procesu. Obecně jsou děleny na těkavé a netěkavé. Dostatečně charakterizované a prokázané karcinogenní látky jsou těkavé N-nitrosaminy, což nelze konstatovat pro strukturně neznámé zástupce netěkavých nitrososloučenin. Tato neznalost limituje vývoj nových analytických metod vedoucí k přesnějšímu zhodnocení a kontrole zdravotních rizik piva. Předložená studie se proto zabývá těmito méně známými sloučeninami, zejména strukturou molekul a jejich přirozeným výskytem v pivu i sladu. Jelikož je jejich vznik spojován s reakcemi dusitanu se sloučeninami piva a jeho surovin, byl vzorek piva paralelně ošetřen dusitanem (standardním a izotopickým-15N) v kyselém prostředí. Díky izotopickému značení byly vzniklé reakční produkty identifikovány plynovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Tímto přístupem bylo nalezeno a strukturně studováno až 22 neznámých reakčních produktů dusitanu (N-produktů) pomocí hmotnostně spektrometrických fragmentací. Kromě dříve nalezeného N-nitrosoprolinu a N-nitrosoprolin ethyl esteru, byly nově v pivu charakterizovány: 4-kyanofenol, oxim kyseliny pyrohroznové, 2-methoxy-5-nitrofenol, nitrosoguajakol a 4-nitrosofenol. Několik N-produktů bylo...cs_CZ
dc.description.abstract4 Abstract Nitroso compounds are beer contaminants related to carcinogenicity and can be naturally formed during brewing. They are generally categorized as volatile and non-volatile. Well-characterized and proven carcinogenic compounds are mostly volatile N-nitrosamines, whereas specific non-volatile nitroso compounds are nearly unknown even by structure. This deficiency limits improvements in health-risk assessment and control of beer. The present study focused on these barely known compounds in beer, related to their molecule structures and natural occurrence in beer and malt. Since these compounds form by nitrite reactions with naturally occurring compounds in beer or raw materials, the beer sample was parallelly treated by nitrite and isotopically labelled nitrite-15N at acidic conditions. Due to isotopic labelling, formed nitrite-related reaction products were distinguished by gas chromatography with tandem mass spectrometry. By this approach, up to 22 unknown nitrite-related reaction products (N-products) were found and structurally studied from mass spectrometric fragmentation patterns. Besides previously found N-nitrosoproline and N-nitrosoproline ethyl ester, newly characterized compounds in beer were 4-cyanophenol, pyruvic acid oxime, 2-methoxy-5-nitrophenol, nitrosoguaiacol, and 4-nitrosophenol....en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleA study of non-volatile nitroso compounds in brewingen_US
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-07-29
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId272751
dc.title.translatedStudium netěkavých nitrososloučenin v pivovarstvícs_CZ
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineAnalytical Chemistryen_US
thesis.degree.disciplineAnalytická chemiecs_CZ
thesis.degree.programAnalytical Chemistryen_US
thesis.degree.programAnalytická chemiecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAnalytical Chemistryen_US
uk.degree-program.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-program.enAnalytical Chemistryen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.cs5 Abstrakt Nitrososloučeniny jsou kontaminanty piva s karcinogenními účinky, které se přirozeně tvoří během pivoarského procesu. Obecně jsou děleny na těkavé a netěkavé. Dostatečně charakterizované a prokázané karcinogenní látky jsou těkavé N-nitrosaminy, což nelze konstatovat pro strukturně neznámé zástupce netěkavých nitrososloučenin. Tato neznalost limituje vývoj nových analytických metod vedoucí k přesnějšímu zhodnocení a kontrole zdravotních rizik piva. Předložená studie se proto zabývá těmito méně známými sloučeninami, zejména strukturou molekul a jejich přirozeným výskytem v pivu i sladu. Jelikož je jejich vznik spojován s reakcemi dusitanu se sloučeninami piva a jeho surovin, byl vzorek piva paralelně ošetřen dusitanem (standardním a izotopickým-15N) v kyselém prostředí. Díky izotopickému značení byly vzniklé reakční produkty identifikovány plynovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Tímto přístupem bylo nalezeno a strukturně studováno až 22 neznámých reakčních produktů dusitanu (N-produktů) pomocí hmotnostně spektrometrických fragmentací. Kromě dříve nalezeného N-nitrosoprolinu a N-nitrosoprolin ethyl esteru, byly nově v pivu charakterizovány: 4-kyanofenol, oxim kyseliny pyrohroznové, 2-methoxy-5-nitrofenol, nitrosoguajakol a 4-nitrosofenol. Několik N-produktů bylo...cs_CZ
uk.abstract.en4 Abstract Nitroso compounds are beer contaminants related to carcinogenicity and can be naturally formed during brewing. They are generally categorized as volatile and non-volatile. Well-characterized and proven carcinogenic compounds are mostly volatile N-nitrosamines, whereas specific non-volatile nitroso compounds are nearly unknown even by structure. This deficiency limits improvements in health-risk assessment and control of beer. The present study focused on these barely known compounds in beer, related to their molecule structures and natural occurrence in beer and malt. Since these compounds form by nitrite reactions with naturally occurring compounds in beer or raw materials, the beer sample was parallelly treated by nitrite and isotopically labelled nitrite-15N at acidic conditions. Due to isotopic labelling, formed nitrite-related reaction products were distinguished by gas chromatography with tandem mass spectrometry. By this approach, up to 22 unknown nitrite-related reaction products (N-products) were found and structurally studied from mass spectrometric fragmentation patterns. Besides previously found N-nitrosoproline and N-nitrosoproline ethyl ester, newly characterized compounds in beer were 4-cyanophenol, pyruvic acid oxime, 2-methoxy-5-nitrophenol, nitrosoguaiacol, and 4-nitrosophenol....en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV