Příjem imunomodulačních složek výživy s vlivem na kardiovaskulární zdraví
Intake of immunomodulatory components with effect on cardiovascular health
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/192801Identifiers
Study Information System: 261924
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Kovalová, Martina
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
3. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
kardiovaskulární onemocnění, imunita, výživa, prevence, imunomodulačníKeywords (English)
cardiovascular disease, immunity, nutrition, prevention, immunomodulatorySvětová zdravotnická organizace (WHO) zahrnuje mezi klíčové prvky prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO) zdravou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a vyhýbání se tabáku. Teoretická část této diplomové práce se zaměřuje na možnou prevenci KVO prostřednictvím zdravé stravy. Byly popsány vzájemné vztahy a propojení mezi kardiovaskulárním a imunitním systémem a v kontextu literární rešerše byly zmíněny hlavní imunomodulační látky ve stravě s potenciálem pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární zdraví. Praktický výzkum se zaměřil na posouzení, zda stravovací návyky lidí s KVO zajišťují minimální doporučený denní příjem (RDI) a adekvátní příjem (AI) specifických imunomodulačních látek ve stravě - vitaminu C, zinku a omega-3 MK (LCPUFA). Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání průměrného denního příjmu vitaminu C, zinku a omega-3 MK (LCPUFA) ze stravy mezi kontrolní skupinou z řad široké veřejnosti a pacienty s diagnostikovaným KVO. Pro ověření platnosti stanovených hypotéz byl použit kvantitativní výzkum pomocí validovaného krátkého frekvenčního potravinového dotazníku ve 3 kardiologických ambulancích ve Zlínském kraji se souhlasem lékařů. Výsledky dotazníkového šetření poskytly základní údaje o množství a frekvenci konzumovaných potravin u pacientů s KVO (n1 = 102). Pro účely zjištění denního...
The World Health Organization (WHO) includes a healthy diet, regular physical activity and avoiding tobacco among the key elements of cardiovascular disease (CVD) prevention. The theoretical part of this thesis focuses on the possible prevention of CVD through a healthy diet. The interrelationships and interconnections between the cardiovascular and immune systems were described and the main immunomodulatory substances in the diet with the potential to positively influence cardiovascular health were mentioned in the context of a literature search. The practical research focused on assessing whether the dietary habits of people with CVD provide the minimum recommended daily intake (RDI) and adequate intake (AI) of specific immunomodulatory substances in the diet - vitamin C, zinc and omega-3 FA (LCPUFA). The main aim of the thesis was to compare the average daily intake of vitamin C, zinc and omega-3 FA (LCPUFA) from the diet between a control group from the general public and patients diagnosed with CVD. In order to test the validity of the hypotheses, a quantitative research using a validated short food frequency questionnaire was used in 3 cardiology outpatient clinics in the Zlín region with the consent of physicians. The results of the questionnaire survey provided baseline data on the quantity...