Specifika výživy seniorů s těžkou kognitivní poruchou
Specifics of nutrition of seniors with severe cognitive impairment
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/193708Identifikátory
SIS: 262072
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Bakalář, Bohumil
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
12. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
senioři, výživa, kognitivní porucha, demence, Alzheimerova demence, geriatrické syndromy, nutriční podporaKlíčová slova (anglicky)
elderly, nutrition, cognitive impairment, dementia, Alzheimer's dementia, geriatric syndromes, nutritional supportTeoretická část diplomové práce se zabývá problematikou a charakteristikou stáří a stárnutí. Jsou popsány jednotlivé geriatrické syndromy v souvislosti s výživou a kognitivními poruchami. Velká část práce se zaměřuje na výživu ve stáří v souvislosti s demencí, nutričním screeningem a hodnocením nutričního stavu. Cílem praktické části je popsat specifika výživy u seniorů s těžkou kognitivní poruchou oproti seniorům bez poruchy kognice. Dále zhodnotit, zda kognitivní deficitu ovlivňuje celkový nutriční stav, BMI (Body Mass Index), obvod paže a lýtka, spotřebu orálních nutričních suplement, modifikaci stravy a soběstačnost seniora. Byly tedy porovnávány dvě skupiny klientů: s těžkou poruchou kognice a bez poruchy kognice. Zvolenou výzkumnou metodou bylo dotazníkové šetření v domově pro seniory. Použitý dotazník je mým autorstvím. Kromě základní charakteristiky subjektů (věk, pohlaví atp.) zjišťuje data týkající se výživy subjektů, tj. BMI, vývoj hmotnosti, a dietu. Další otázky se týkají problémům s polykáním a úpravy konzistence stravy a tekutin. Dále se v dotazníku ptám na obvyklou velikost zkonzumované porce na jednotlivé chody během dne a na soběstačnost při jídle. Dále pokládám otázku na spotřebu orálních nutričních suplement a zda je klient toleruje (nezpůsobují zažívací obtíže) a jestli mu...
The theoretical part of the thesis deals with the problems and characteristics of old age and ageing. Individual geriatric syndromes in relation to nutrition and cognitive disorders are described. A large part of the thesis focuses on nutrition in old age in relation to dementia, nutritional screening and nutritional status assessment. The practical part aims to describe the specifics of nutrition in seniors with severe cognitive impairment versus seniors without cognitive impairment. Furthermore, the study aimed to assess whether cognitive deficits affect overall nutritional status, Body Mass Index (BMI), arm and calf circumference, consumption of oral nutritional supplements, diet modification and self-sufficiency of the elderly. To this end, two groups of clients were compared: those with severe cognitive impairment and those without cognitive impairment. The selected research methodology was a questionnaire survey conducted within a residential care facility for the elderly. The questionnaire was authored by myself. In addition to the subjects' basic characteristics (age, gender, etc.), the questionnaire collects data regarding their diet, including BMI, weight development, and diet. Furthermore, the questionnaire addresses issues pertaining to swallowing difficulties and the necessity for...