Zobrazit minimální záznam

Specifics of nutrition of seniors with severe cognitive impairment
dc.contributor.advisorVágnerová, Tereza
dc.creatorKubíková, Veronika
dc.date.accessioned2024-10-03T06:40:52Z
dc.date.available2024-10-03T06:40:52Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/193708
dc.description.abstractTeoretická část diplomové práce se zabývá problematikou a charakteristikou stáří a stárnutí. Jsou popsány jednotlivé geriatrické syndromy v souvislosti s výživou a kognitivními poruchami. Velká část práce se zaměřuje na výživu ve stáří v souvislosti s demencí, nutričním screeningem a hodnocením nutričního stavu. Cílem praktické části je popsat specifika výživy u seniorů s těžkou kognitivní poruchou oproti seniorům bez poruchy kognice. Dále zhodnotit, zda kognitivní deficitu ovlivňuje celkový nutriční stav, BMI (Body Mass Index), obvod paže a lýtka, spotřebu orálních nutričních suplement, modifikaci stravy a soběstačnost seniora. Byly tedy porovnávány dvě skupiny klientů: s těžkou poruchou kognice a bez poruchy kognice. Zvolenou výzkumnou metodou bylo dotazníkové šetření v domově pro seniory. Použitý dotazník je mým autorstvím. Kromě základní charakteristiky subjektů (věk, pohlaví atp.) zjišťuje data týkající se výživy subjektů, tj. BMI, vývoj hmotnosti, a dietu. Další otázky se týkají problémům s polykáním a úpravy konzistence stravy a tekutin. Dále se v dotazníku ptám na obvyklou velikost zkonzumované porce na jednotlivé chody během dne a na soběstačnost při jídle. Dále pokládám otázku na spotřebu orálních nutričních suplement a zda je klient toleruje (nezpůsobují zažívací obtíže) a jestli mu...cs_CZ
dc.description.abstractThe theoretical part of the thesis deals with the problems and characteristics of old age and ageing. Individual geriatric syndromes in relation to nutrition and cognitive disorders are described. A large part of the thesis focuses on nutrition in old age in relation to dementia, nutritional screening and nutritional status assessment. The practical part aims to describe the specifics of nutrition in seniors with severe cognitive impairment versus seniors without cognitive impairment. Furthermore, the study aimed to assess whether cognitive deficits affect overall nutritional status, Body Mass Index (BMI), arm and calf circumference, consumption of oral nutritional supplements, diet modification and self-sufficiency of the elderly. To this end, two groups of clients were compared: those with severe cognitive impairment and those without cognitive impairment. The selected research methodology was a questionnaire survey conducted within a residential care facility for the elderly. The questionnaire was authored by myself. In addition to the subjects' basic characteristics (age, gender, etc.), the questionnaire collects data regarding their diet, including BMI, weight development, and diet. Furthermore, the questionnaire addresses issues pertaining to swallowing difficulties and the necessity for...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectelderlyen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectcognitive impairmenten_US
dc.subjectdementiaen_US
dc.subjectAlzheimer's dementiaen_US
dc.subjectgeriatric syndromesen_US
dc.subjectnutritional supporten_US
dc.subjectseniořics_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectkognitivní poruchacs_CZ
dc.subjectdemencecs_CZ
dc.subjectAlzheimerova demencecs_CZ
dc.subjectgeriatrické syndromycs_CZ
dc.subjectnutriční podporacs_CZ
dc.titleSpecifika výživy seniorů s těžkou kognitivní poruchoucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-12
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262072
dc.title.translatedSpecifics of nutrition of seniors with severe cognitive impairmenten_US
dc.contributor.refereeBakalář, Bohumil
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTeoretická část diplomové práce se zabývá problematikou a charakteristikou stáří a stárnutí. Jsou popsány jednotlivé geriatrické syndromy v souvislosti s výživou a kognitivními poruchami. Velká část práce se zaměřuje na výživu ve stáří v souvislosti s demencí, nutričním screeningem a hodnocením nutričního stavu. Cílem praktické části je popsat specifika výživy u seniorů s těžkou kognitivní poruchou oproti seniorům bez poruchy kognice. Dále zhodnotit, zda kognitivní deficitu ovlivňuje celkový nutriční stav, BMI (Body Mass Index), obvod paže a lýtka, spotřebu orálních nutričních suplement, modifikaci stravy a soběstačnost seniora. Byly tedy porovnávány dvě skupiny klientů: s těžkou poruchou kognice a bez poruchy kognice. Zvolenou výzkumnou metodou bylo dotazníkové šetření v domově pro seniory. Použitý dotazník je mým autorstvím. Kromě základní charakteristiky subjektů (věk, pohlaví atp.) zjišťuje data týkající se výživy subjektů, tj. BMI, vývoj hmotnosti, a dietu. Další otázky se týkají problémům s polykáním a úpravy konzistence stravy a tekutin. Dále se v dotazníku ptám na obvyklou velikost zkonzumované porce na jednotlivé chody během dne a na soběstačnost při jídle. Dále pokládám otázku na spotřebu orálních nutričních suplement a zda je klient toleruje (nezpůsobují zažívací obtíže) a jestli mu...cs_CZ
uk.abstract.enThe theoretical part of the thesis deals with the problems and characteristics of old age and ageing. Individual geriatric syndromes in relation to nutrition and cognitive disorders are described. A large part of the thesis focuses on nutrition in old age in relation to dementia, nutritional screening and nutritional status assessment. The practical part aims to describe the specifics of nutrition in seniors with severe cognitive impairment versus seniors without cognitive impairment. Furthermore, the study aimed to assess whether cognitive deficits affect overall nutritional status, Body Mass Index (BMI), arm and calf circumference, consumption of oral nutritional supplements, diet modification and self-sufficiency of the elderly. To this end, two groups of clients were compared: those with severe cognitive impairment and those without cognitive impairment. The selected research methodology was a questionnaire survey conducted within a residential care facility for the elderly. The questionnaire was authored by myself. In addition to the subjects' basic characteristics (age, gender, etc.), the questionnaire collects data regarding their diet, including BMI, weight development, and diet. Furthermore, the questionnaire addresses issues pertaining to swallowing difficulties and the necessity for...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV