Interakce léků s potravinami
Drug interactions with food
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/193744Identifikátory
SIS: 261923
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hronová, Karolína
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
Farmakologický ústav 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
12. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
potraviny, doplňky stravy, zapíjení léků, lékové interakce, metabolizmus léků, transportéryKlíčová slova (anglicky)
food, food supplements, drug ingestion, drug interactions, drug metabolism, transportersVýchodiska: Potraviny (jídlo, pití a doplňky stravy) mohou ovlivňovat metabolizmus a transport léčiv v organizmu nebo farmakodynamické účinky léčiv. Následkem těchto interakcí dochází ke změnám biologické dostupnosti léčiv, jako je snížení účinku případně selhání léčby nebo zvýšení účinku často se zvýšením rizika nežádoucích účinků. Výjimečně se může projevit až toxicita léčiva. V práci jsou detailně popsány mechanizmy interakce léčiv s potravinami a probrány vybrané potraviny a rostlinné přípravky s významným interakčním potenciálem. Vzhledem ke klinickému dopadu interakcí je zvlášť probrán warfarin a interakce doplňků stravy a chemoterapie u onkologických pacientů. Jsou uvedena kompendia, která mohou být při odhalování možných interakcí použita. Metody: V praktické části byly použity 2 způsoby sběru dat. Pro zjištění aktuální situace byli osloveni respondenti v anonymním dotazníkovém šetření provedeném mimo nemocnice. Dále byly vybrány zajímavé kazuistiky z databáze Ambulance klinické farmakologie VFN. Výsledky: V dotazníkovém šetření byly získány odpovědi od 129 respondentů, 82 žen a 47 mužů. Alespoň 1 léčivý přípravek užívalo dlouhodobě 48,9 %. Respondenti nejčastěji získávali informace o správném užívání léčivých přípravků od lékaře, lékárníka nebo farmaceutického asistenta a z příbalové...
Objective: Food (meals, drinks and food supplements) can affect the metabolism and transport of drugs in the body or the pharmacodynamic effects of drugs. As a result of these interactions, there are changes in the bioavailability of drugs, such as a decrease in the effect or failure of the treatment or an increase in the effect, often with an increase in the risk of side effects. In exceptional cases, drug toxicity may occur. The work describes in detail the mechanisms of drug interaction with food and discusses selected foods and herbal products with significant interaction potential. Due to the clinical impact of interactions, warfarin and the interaction of food supplements and chemotherapy in oncology patients are discussed separately. There are presented compendia that can be used in the detection of possible interactions. Methodology: In the practical part, 2 methods of data collection were used. To find out the current situation, respondents were approached in an anonymous questionnaire conducted outside the hospital. Furthermore, interesting case studies were selected from the VFN Clinical Pharmacology Ambulance database. Findings: In the questionnaire survey, answers were obtained from 129 respondents, 82 women and 47 men. Long-term use of at least 1 medicinal product 48.9 %. Respondents...