Zobrazit minimální záznam

Characterisation of fermented nettles depending on the season
dc.contributor.advisorHýsková, Veronika
dc.creatorLarkov, Andrei
dc.date.accessioned2024-10-04T07:49:30Z
dc.date.available2024-10-04T07:49:30Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194253
dc.description.abstractFermented nettles are a rich blend of nutrients, essential elements and microorganisms that have traditionally been used to increase the growth, resistance and yield of garden crops. The present study focuses on the biochemical characterization of fermented nettles in relation to the season of nettle harvesting. For possible comparison, all results were related to the amount of freeze-dried fermented nettles. While the amount of protein did not differ between spring, summer and autumn fermented nettles, the amount of neutral carbohydrates was higher in autumn fermented nettles. On the other hand, spring fermented nettles were distinguished by a higher phenolic content and a higher antioxidant capacity, which may be related to increased plant defences. Subsequently, optimization of the determination and comparison of the activities of selected hydrolytic enzymes, namely proteases, phosphatases and β-glucosides, which in turn are related to the degradation and provision of nutrients to plants in the soil, was carried out. The results indicated no differences in enzyme activity depending on the time of year of nettle harvest and highlighted the importance of fermenting microorganisms as a source of these enzymes. Finally, the detection of proteolytic activity was carried out, which showed the...en_US
dc.description.abstractFermentované kopřivy (jícha) jsou pro rostliny bohatou směsí živin, esenciálních prvků a mikroorganismů, které se tradičně využívají pro zvýšení růstu, odolnosti a výnosu zahradních plodin. Tato práce se zaměřuje na biochemickou charakterizaci jíchy v závislosti na ročním období sběru kopřiv. Pro možné porovnání byly všechny výsledky vztažené na množství lyofilizované jíchy. Zatímco množství proteinů se mezi jarní, letní a podzimní jíchou nelišilo, množství neutrálních sacharidů bylo vyšší v podzimní jíše. Naopak jarní jícha vynikala vyšším obsahem fenolických látek a vyšší antioxidační kapacitou, která může se zvýšenou obranyschopností rostlin souviset. Následně byla provedena optimalizace stanovení a porovnání aktivit vybraných hydrolytických enzymů, konkrétně proteas, fosfatas a β-glukosidas, které pak v půdě souvisejí s degradací a poskytováním živin rostlinám. Výsledky nenaznačily rozdíly v enzymové aktivitě v závislosti na roční době sběru kopřiv a zdůraznily význam fermentujících mikroorganismů jako zdroje těchto enzymů. Nakonec byla provedena detekce proteolytické aktivity, což ukázalo rozmanitost i rozdílnou stabilitu proteas kopřivové jíchy v závislosti na způsobu jejího uchovávání. Studie přispívá k hlubšímu pochopení biostimulačních vlastností fermentovaných kopřiv a jejich...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectnettle slurryen_US
dc.subjectbiostimulantsen_US
dc.subjectproteaseen_US
dc.subjectphosphataseen_US
dc.subjectβ-glucosidaseen_US
dc.subjectkopřivová jíchacs_CZ
dc.subjectbiostimulantycs_CZ
dc.subjectproteasycs_CZ
dc.subjectfosfatasycs_CZ
dc.subjectβ-glukosidasacs_CZ
dc.titleCharakterizace fermentovaných kopřiv v závislosti na roční doběcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-10
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251331
dc.title.translatedCharacterisation of fermented nettles depending on the seasonen_US
dc.contributor.refereeIndra, Radek
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csFermentované kopřivy (jícha) jsou pro rostliny bohatou směsí živin, esenciálních prvků a mikroorganismů, které se tradičně využívají pro zvýšení růstu, odolnosti a výnosu zahradních plodin. Tato práce se zaměřuje na biochemickou charakterizaci jíchy v závislosti na ročním období sběru kopřiv. Pro možné porovnání byly všechny výsledky vztažené na množství lyofilizované jíchy. Zatímco množství proteinů se mezi jarní, letní a podzimní jíchou nelišilo, množství neutrálních sacharidů bylo vyšší v podzimní jíše. Naopak jarní jícha vynikala vyšším obsahem fenolických látek a vyšší antioxidační kapacitou, která může se zvýšenou obranyschopností rostlin souviset. Následně byla provedena optimalizace stanovení a porovnání aktivit vybraných hydrolytických enzymů, konkrétně proteas, fosfatas a β-glukosidas, které pak v půdě souvisejí s degradací a poskytováním živin rostlinám. Výsledky nenaznačily rozdíly v enzymové aktivitě v závislosti na roční době sběru kopřiv a zdůraznily význam fermentujících mikroorganismů jako zdroje těchto enzymů. Nakonec byla provedena detekce proteolytické aktivity, což ukázalo rozmanitost i rozdílnou stabilitu proteas kopřivové jíchy v závislosti na způsobu jejího uchovávání. Studie přispívá k hlubšímu pochopení biostimulačních vlastností fermentovaných kopřiv a jejich...cs_CZ
uk.abstract.enFermented nettles are a rich blend of nutrients, essential elements and microorganisms that have traditionally been used to increase the growth, resistance and yield of garden crops. The present study focuses on the biochemical characterization of fermented nettles in relation to the season of nettle harvesting. For possible comparison, all results were related to the amount of freeze-dried fermented nettles. While the amount of protein did not differ between spring, summer and autumn fermented nettles, the amount of neutral carbohydrates was higher in autumn fermented nettles. On the other hand, spring fermented nettles were distinguished by a higher phenolic content and a higher antioxidant capacity, which may be related to increased plant defences. Subsequently, optimization of the determination and comparison of the activities of selected hydrolytic enzymes, namely proteases, phosphatases and β-glucosides, which in turn are related to the degradation and provision of nutrients to plants in the soil, was carried out. The results indicated no differences in enzyme activity depending on the time of year of nettle harvest and highlighted the importance of fermenting microorganisms as a source of these enzymes. Finally, the detection of proteolytic activity was carried out, which showed the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantBělonožníková, Kateřina
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV