Zdravotní rizika spojená s houbami - prevence, první pomoc a zařazení do výuky
Health Risks Associated with Mushrooms - Prevention, First Aid and Inclusion in Education
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194436Identifikátory
SIS: 262402
Kolekce
- Kvalifikační práce [20089]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jedličková, Tereza
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra učitelství a didaktiky biologie
Datum obhajoby
16. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Houby jsou významnou skupinou organismů z pohledu ekologie, zemědělství, potravinářství či zdraví lidí. Vliv hub může být příznivý, příkladem jsou zdravotní benefity konzumace nebo využití v biotechnologiích pro výrobu léků, potravin a nápojů. Mnoho druhů hub ale pro člověka představuje zdravotní riziko. Mohou obsahovat toxiny, které jsou zdraví škodlivé či mohou mít dokonce i smrtelné následky. Dalšími možnými zdravotními komplikacemi jsou např. alergické reakce či astmatické záchvaty. Z těchto důvodů je vhodné o houbách zvyšovat povědomí, a i proto je problematika hub nedílnou součástí rámcových vzdělávacích programů. Chybí však podrobnější podklady k tomu, jaké konkrétní informace zařazovat a jak s tématem ve školní praxi pracovat. Cílem práce bylo vypracovat odbornou rešerši zaměřenou na problematiku hub, a to především v návaznosti na potenciální negativní dopady na lidské zdraví. První část práce se věnuje stručné charakteristice hub, následuje přehled základních toxinů a popis hlavních zdravotních rizik - astma, alergie, otravy. Poslední část práce se pak věnuje vytyčení možných tematických oblastí, které lze zařadit do školní výuky, a to s důrazem na praktické využití v běžném životě. Práce zdůrazňuje význam prevence, a to např. v souvislosti s rozlišováním na jedlé a jedovaté druhy. Výuka...
Fungi are an important group of organisms in terms of ecology, agriculture, food production and human health. The impact of fungi can be beneficial, examples being the health benefits of consumption or use in biotechnology for the production of medicines, food and beverages. However, many species of fungi pose health risks to humans. They may contain toxins, that are harmful to health or even fatal. Other possible health complications include allergic reactions or asthma attacks. For these reasons, it is advisable to raise awareness of mushrooms, which is why mushrooms are an integral part of the framework education curriculum. However, there is a lack of detailed information on what specific information to include and how to deal with the topic in school practice. The aim of this thesis was to conduct a professional research on the issue of fungi, especially in relation to potential negative impacts on human health. The first part of the work is devoted to a brief characterization of mushrooms, followed by an overview of the main toxins and a description of the main health risks - asthma, allergies, poisoning. The last part of the thesis is then devoted to outlining possible topic areas that can be included in school teaching, with an emphasis on practical application in everyday life. The thesis...