Fenomén kávy v Brazílii a jeho odraz v jazyce
The phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194694Identifikátory
SIS: 269038
Kolekce
- Kvalifikační práce [23823]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Válová, Karolina
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Portugalistika
Katedra / ústav / klinika
Ústav románských studií
Datum obhajoby
3. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Brazilská káva|výběrová káva|žargon|lexikum|portugalštinaKlíčová slova (anglicky)
Brazilian coffee|specialty coffee|jargon|lexicon|portugueseBakalářská práce se zabývá fenoménem kávy v Brazílii a jeho odrazem v jazyce. V teoretické části práce dojde k seznámení s problematikou kávy v Brazílii a zmapování čtyř období od počátku pěstování prvních kávovníků v koloniální Brazílii po současnost. Klíčovou částí práce je srovnání lexika spojeného s produkcí, prodejem a konzumací kávy. Cílem práce je komparace a posouzeni dynamičnosti vývoje jazyka užívaného pro evaluaci kávy, a to ve spojitosti s tradiční, komoditní kávou v kontrastu s kávou výběrovou, konzumovanou v takzvaných kavárnách třetí vlny. Klíčová slova: Brazilská káva, výběrová káva, žargon, lexikum, portugalština
The bachelor's thesis deals with the phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language. The theoretical part of the thesis consists of an introduction to different aspects of coffee in Brazil and mapping of four periods which encompass the trajectory of coffee in the country from the beginning of its cultivation during the colonial era all the way to the present day. The key part of the thesis is a comparison of lexicon associated with the production, sale, and consumption of coffee. The aim of the thesis is to compare and assess the dynamism of the language used for coffee evaluation in connection with traditional, commodity coffee, in contrast with specialty coffee, consumed in so-called third wave coffee shops. Key words: Brazilian coffee, specialty coffee, jargon, lexicon, portuguese