Zobrazit minimální záznam

The phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language
dc.contributor.advisorSvobodová, Petra
dc.creatorJoštová, Veronika
dc.date.accessioned2024-11-29T20:31:27Z
dc.date.available2024-11-29T20:31:27Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194694
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá fenoménem kávy v Brazílii a jeho odrazem v jazyce. V teoretické části práce dojde k seznámení s problematikou kávy v Brazílii a zmapování čtyř období od počátku pěstování prvních kávovníků v koloniální Brazílii po současnost. Klíčovou částí práce je srovnání lexika spojeného s produkcí, prodejem a konzumací kávy. Cílem práce je komparace a posouzeni dynamičnosti vývoje jazyka užívaného pro evaluaci kávy, a to ve spojitosti s tradiční, komoditní kávou v kontrastu s kávou výběrovou, konzumovanou v takzvaných kavárnách třetí vlny. Klíčová slova: Brazilská káva, výběrová káva, žargon, lexikum, portugalštinacs_CZ
dc.description.abstractThe bachelor's thesis deals with the phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language. The theoretical part of the thesis consists of an introduction to different aspects of coffee in Brazil and mapping of four periods which encompass the trajectory of coffee in the country from the beginning of its cultivation during the colonial era all the way to the present day. The key part of the thesis is a comparison of lexicon associated with the production, sale, and consumption of coffee. The aim of the thesis is to compare and assess the dynamism of the language used for coffee evaluation in connection with traditional, commodity coffee, in contrast with specialty coffee, consumed in so-called third wave coffee shops. Key words: Brazilian coffee, specialty coffee, jargon, lexicon, portugueseen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectBrazilian coffee|specialty coffee|jargon|lexicon|portugueseen_US
dc.subjectBrazilská káva|výběrová káva|žargon|lexikum|portugalštinacs_CZ
dc.titleFenomén kávy v Brazílii a jeho odraz v jazycecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-03
dc.description.departmentInstitute of Romance Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav románských studiícs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId269038
dc.title.translatedThe phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in languageen_US
dc.contributor.refereeVálová, Karolina
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineLuso-Brazilian Studiesen_US
thesis.degree.disciplinePortugalistikacs_CZ
thesis.degree.programLuso-Brazilian Studiesen_US
thesis.degree.programPortugalistikacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav románských studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Romance Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPortugalistikacs_CZ
uk.degree-discipline.enLuso-Brazilian Studiesen_US
uk.degree-program.csPortugalistikacs_CZ
uk.degree-program.enLuso-Brazilian Studiesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá fenoménem kávy v Brazílii a jeho odrazem v jazyce. V teoretické části práce dojde k seznámení s problematikou kávy v Brazílii a zmapování čtyř období od počátku pěstování prvních kávovníků v koloniální Brazílii po současnost. Klíčovou částí práce je srovnání lexika spojeného s produkcí, prodejem a konzumací kávy. Cílem práce je komparace a posouzeni dynamičnosti vývoje jazyka užívaného pro evaluaci kávy, a to ve spojitosti s tradiční, komoditní kávou v kontrastu s kávou výběrovou, konzumovanou v takzvaných kavárnách třetí vlny. Klíčová slova: Brazilská káva, výběrová káva, žargon, lexikum, portugalštinacs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor's thesis deals with the phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language. The theoretical part of the thesis consists of an introduction to different aspects of coffee in Brazil and mapping of four periods which encompass the trajectory of coffee in the country from the beginning of its cultivation during the colonial era all the way to the present day. The key part of the thesis is a comparison of lexicon associated with the production, sale, and consumption of coffee. The aim of the thesis is to compare and assess the dynamism of the language used for coffee evaluation in connection with traditional, commodity coffee, in contrast with specialty coffee, consumed in so-called third wave coffee shops. Key words: Brazilian coffee, specialty coffee, jargon, lexicon, portugueseen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav románských studiícs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV