Nové materiály na podporu výuky biochemie na SŠ - Sacharidy a další vybrané nutrienty a jejich role ve stravování a zdraví člověka
New Materials to Support the Teaching of Biochemistry in Secondary Schools - Carbohydrates and Other Selected Nutrients and Their Role in Nutrition and Human Health
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194940Identifikátory
SIS: 240971
Kolekce
- Kvalifikační práce [20281]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Teplá, Milada
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Učitelství chemie pro střední školy
Katedra / ústav / klinika
Katedra učitelství a didaktiky chemie
Datum obhajoby
19. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Lidstvo v průběhu své historie prošlo řadou změn, přičemž mezi nejvýznamnější patří změna našeho stravování, především co se týče složení a množství konzumovaných produktů. Typický je nárůst množství potravin s převahou sacharidů, což v kombinaci s nedostatkem pohybu vede k rozvoji obezity a souvisejících civilizačních chorob. U postižených jedinců se také významně snižuje délka a kvalita života. Navíc s rostoucím počtem jedinců trpících civilizačními chorobami narůstají i náklady na zdravotní péči. Stát a některé části společnosti si tyto neblahé důsledky uvědomují a snaží se lidem poskytovat vzdělání v této problematice prostřednictvím různých podpůrných a vzdělávacích programů. Avšak proti tomuto úsilí působí politika průmyslových společností, jejichž komerčním zájmem je prodej vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Ty nám podbízejí potraviny obvykle s lákavou chutí, ale se zcela nevhodným nutričním složením. To může být hlavním faktorem přispívajícím k nevhodným stravovacím návykům značné části populace. Člověk, kterému se v dané oblasti dostalo kvalitního vzdělání, a který rozumí základním procesům probíhajícím v lidském těle, se může o svém stravování správně rozhodovat sám a nepodlehne snadno manipulacím či reklamním sloganům. Proto je důležité předávání porozumění a pochopení vztahu mezi...
Humanity has undergone many changes throughout its history, with one of the most significant being the change in our diet, particularly in the composition and quantity of products consumed. An increase in the amount of carbohydrate-dominated foods has been typical, which, combined with a lack of exercise, has led to the development of obesity and related to civilisation diseases. Affected individuals also experience a significant reduction in life expectancy and quality of life. In addition, as the number of individuals suffering from civilisation disease increases, so do the costs of healthcare. The state and some sections of society are aware of these dire consequences and are trying to educate people on these issues through various support and education programmes. However, these efforts are counteracted by the policies of industrial companies whose commercial interest is to sell highly processed food. They provide us with food products that usually have an appealing taste but a completely inappropriate nutritional composition. This may be a major factor contributing to the unhealthy eating habits of a significant proportion of the population. A person who has received good education in the field and who understands the basic processes of the human body can make right decisions about his or her...