Zobrazit minimální záznam

Development and validation of multiplex xMAPtechnology for detection and quantification ofpathogenic viruses in the environment
dc.creatorHrdý, Jakub
dc.date.accessioned2024-11-28T17:56:44Z
dc.date.available2024-11-28T17:56:44Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/195212
dc.description.abstractSe stále postupujícím technologickým vývojem a rozvojem moderní společnosti narůstají i požadavky na zajištění dostatečného množství kvalitních a bezpečných potravin, vodních zdrojů a celkové bezpečnosti prostředí, ve kterém žijeme. I přes dostupné pokročilé technologie stále existují určitá rizika, která se pojí s jejich potenciální kontaminací patogenními agens. Přispívají k tomu procesy globalizace a i v současnosti populární trend konzumace čerstvých a minimálně opracovaných potravin. V případě prostředí budou v budoucnosti navíc hrát stále podstatnější roli i probíhající klimatické změny. Po dlouhou dobu byla věnována pozornost především bakteriálním patogenům. Tento přístup se však rychle mění a větší pozornost se obrací i na viry a parazity, jakožto významná agens, jejichž socioekonomický dopad a dopad na zdraví populace může být značný. Aby bylo možné monitorovat výskyt kontaminací a včasně identifikovat původce v případě vypuknutí epidemií, je zapotřebí mít dostupné spolehlivé nástroje detekce. Ty musí splňovat požadavky dostatečné citlivosti a specifity. Tato práce se zabývá problematikou detekce virových agens ze vzorků potravin, vod a prostředí. Zlatým standardem detekce virových částic (resp. specifických oblastí jejich genomu) jsou v současnosti metody polymerázové řetězové reakce...cs_CZ
dc.description.abstractWith the ever-advancing technological progress and the development of modern society, the requirement to ensure sufficient amount of quality and safe food, water resources and the overall safety of the environment in which we live is also growing. Despite the available advanced technologies, there are still certain risks associated with their potential contamination with pathogenic agents. The processes of globalization and the currently popular trend of consuming fresh and minimally processed food contribute to this issue. In the case of the environment, ongoing climate changes will also play an increasingly important role in the future. For a long time, attention was paid mainly to bacterial pathogens. However, this approach is changing rapidly and more attention is being paid to viruses and parasites, as important agents whose socio-economic and health impact on the population can be considerably significant. Reliable detection tools are needed to monitor the incidence of contamination and to identify the cause of epidemics in a timely manner. These must meet the requirements of sufficient sensitivity and specificity. This thesis deals with the detection of viral agents from food, water and environmental samples. Real-time polymerase chain reaction methods are currently the "gold standard" for...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleVývoj a validace multiplexní technologie xMAP pro detekci a kvantifikaci patogenních virů v prostředícs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-25
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId270869
dc.title.translatedDevelopment and validation of multiplex xMAPtechnology for detection and quantification ofpathogenic viruses in the environmenten_US
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineMicrobiologyen_US
thesis.degree.disciplineMikrobiologiecs_CZ
thesis.degree.programMicrobiologyen_US
thesis.degree.programMikrobiologiecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enMicrobiologyen_US
uk.degree-program.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-program.enMicrobiologyen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.csSe stále postupujícím technologickým vývojem a rozvojem moderní společnosti narůstají i požadavky na zajištění dostatečného množství kvalitních a bezpečných potravin, vodních zdrojů a celkové bezpečnosti prostředí, ve kterém žijeme. I přes dostupné pokročilé technologie stále existují určitá rizika, která se pojí s jejich potenciální kontaminací patogenními agens. Přispívají k tomu procesy globalizace a i v současnosti populární trend konzumace čerstvých a minimálně opracovaných potravin. V případě prostředí budou v budoucnosti navíc hrát stále podstatnější roli i probíhající klimatické změny. Po dlouhou dobu byla věnována pozornost především bakteriálním patogenům. Tento přístup se však rychle mění a větší pozornost se obrací i na viry a parazity, jakožto významná agens, jejichž socioekonomický dopad a dopad na zdraví populace může být značný. Aby bylo možné monitorovat výskyt kontaminací a včasně identifikovat původce v případě vypuknutí epidemií, je zapotřebí mít dostupné spolehlivé nástroje detekce. Ty musí splňovat požadavky dostatečné citlivosti a specifity. Tato práce se zabývá problematikou detekce virových agens ze vzorků potravin, vod a prostředí. Zlatým standardem detekce virových částic (resp. specifických oblastí jejich genomu) jsou v současnosti metody polymerázové řetězové reakce...cs_CZ
uk.abstract.enWith the ever-advancing technological progress and the development of modern society, the requirement to ensure sufficient amount of quality and safe food, water resources and the overall safety of the environment in which we live is also growing. Despite the available advanced technologies, there are still certain risks associated with their potential contamination with pathogenic agents. The processes of globalization and the currently popular trend of consuming fresh and minimally processed food contribute to this issue. In the case of the environment, ongoing climate changes will also play an increasingly important role in the future. For a long time, attention was paid mainly to bacterial pathogens. However, this approach is changing rapidly and more attention is being paid to viruses and parasites, as important agents whose socio-economic and health impact on the population can be considerably significant. Reliable detection tools are needed to monitor the incidence of contamination and to identify the cause of epidemics in a timely manner. These must meet the requirements of sufficient sensitivity and specificity. This thesis deals with the detection of viral agents from food, water and environmental samples. Real-time polymerase chain reaction methods are currently the "gold standard" for...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV