dc.creator | Hrdý, Jakub | |
dc.date.accessioned | 2024-11-28T17:56:44Z | |
dc.date.available | 2024-11-28T17:56:44Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/195212 | |
dc.description.abstract | Se stále postupujícím technologickým vývojem a rozvojem moderní společnosti narůstají i požadavky na zajištění dostatečného množství kvalitních a bezpečných potravin, vodních zdrojů a celkové bezpečnosti prostředí, ve kterém žijeme. I přes dostupné pokročilé technologie stále existují určitá rizika, která se pojí s jejich potenciální kontaminací patogenními agens. Přispívají k tomu procesy globalizace a i v současnosti populární trend konzumace čerstvých a minimálně opracovaných potravin. V případě prostředí budou v budoucnosti navíc hrát stále podstatnější roli i probíhající klimatické změny. Po dlouhou dobu byla věnována pozornost především bakteriálním patogenům. Tento přístup se však rychle mění a větší pozornost se obrací i na viry a parazity, jakožto významná agens, jejichž socioekonomický dopad a dopad na zdraví populace může být značný. Aby bylo možné monitorovat výskyt kontaminací a včasně identifikovat původce v případě vypuknutí epidemií, je zapotřebí mít dostupné spolehlivé nástroje detekce. Ty musí splňovat požadavky dostatečné citlivosti a specifity. Tato práce se zabývá problematikou detekce virových agens ze vzorků potravin, vod a prostředí. Zlatým standardem detekce virových částic (resp. specifických oblastí jejich genomu) jsou v současnosti metody polymerázové řetězové reakce... | cs_CZ |
dc.description.abstract | With the ever-advancing technological progress and the development of modern society, the requirement to ensure sufficient amount of quality and safe food, water resources and the overall safety of the environment in which we live is also growing. Despite the available advanced technologies, there are still certain risks associated with their potential contamination with pathogenic agents. The processes of globalization and the currently popular trend of consuming fresh and minimally processed food contribute to this issue. In the case of the environment, ongoing climate changes will also play an increasingly important role in the future. For a long time, attention was paid mainly to bacterial pathogens. However, this approach is changing rapidly and more attention is being paid to viruses and parasites, as important agents whose socio-economic and health impact on the population can be considerably significant. Reliable detection tools are needed to monitor the incidence of contamination and to identify the cause of epidemics in a timely manner. These must meet the requirements of sufficient sensitivity and specificity. This thesis deals with the detection of viral agents from food, water and environmental samples. Real-time polymerase chain reaction methods are currently the "gold standard" for... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.title | Vývoj a validace multiplexní technologie xMAP pro detekci a kvantifikaci patogenních virů v prostředí | cs_CZ |
dc.type | rigorózní práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-09-25 | |
dc.description.department | Department of Genetics and Microbiology | en_US |
dc.description.department | Katedra genetiky a mikrobiologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 270869 | |
dc.title.translated | Development and validation of multiplex xMAPtechnology for detection and quantification ofpathogenic viruses in the environment | en_US |
thesis.degree.name | RNDr. | |
thesis.degree.level | rigorózní řízení | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Microbiology | en_US |
thesis.degree.discipline | Mikrobiologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Microbiology | en_US |
thesis.degree.program | Mikrobiologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | rigorózní práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Genetics and Microbiology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Mikrobiologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Microbiology | en_US |
uk.degree-program.cs | Mikrobiologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Microbiology | en_US |
thesis.grade.cs | Uznáno | cs_CZ |
thesis.grade.en | Recognized | en_US |
uk.abstract.cs | Se stále postupujícím technologickým vývojem a rozvojem moderní společnosti narůstají i požadavky na zajištění dostatečného množství kvalitních a bezpečných potravin, vodních zdrojů a celkové bezpečnosti prostředí, ve kterém žijeme. I přes dostupné pokročilé technologie stále existují určitá rizika, která se pojí s jejich potenciální kontaminací patogenními agens. Přispívají k tomu procesy globalizace a i v současnosti populární trend konzumace čerstvých a minimálně opracovaných potravin. V případě prostředí budou v budoucnosti navíc hrát stále podstatnější roli i probíhající klimatické změny. Po dlouhou dobu byla věnována pozornost především bakteriálním patogenům. Tento přístup se však rychle mění a větší pozornost se obrací i na viry a parazity, jakožto významná agens, jejichž socioekonomický dopad a dopad na zdraví populace může být značný. Aby bylo možné monitorovat výskyt kontaminací a včasně identifikovat původce v případě vypuknutí epidemií, je zapotřebí mít dostupné spolehlivé nástroje detekce. Ty musí splňovat požadavky dostatečné citlivosti a specifity. Tato práce se zabývá problematikou detekce virových agens ze vzorků potravin, vod a prostředí. Zlatým standardem detekce virových částic (resp. specifických oblastí jejich genomu) jsou v současnosti metody polymerázové řetězové reakce... | cs_CZ |
uk.abstract.en | With the ever-advancing technological progress and the development of modern society, the requirement to ensure sufficient amount of quality and safe food, water resources and the overall safety of the environment in which we live is also growing. Despite the available advanced technologies, there are still certain risks associated with their potential contamination with pathogenic agents. The processes of globalization and the currently popular trend of consuming fresh and minimally processed food contribute to this issue. In the case of the environment, ongoing climate changes will also play an increasingly important role in the future. For a long time, attention was paid mainly to bacterial pathogens. However, this approach is changing rapidly and more attention is being paid to viruses and parasites, as important agents whose socio-economic and health impact on the population can be considerably significant. Reliable detection tools are needed to monitor the incidence of contamination and to identify the cause of epidemics in a timely manner. These must meet the requirements of sufficient sensitivity and specificity. This thesis deals with the detection of viral agents from food, water and environmental samples. Real-time polymerase chain reaction methods are currently the "gold standard" for... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | U | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | U | |