Nutriční, metabolické a endokrinní konsekvence rostlinných diet u dětí a dospívajících
Nutrition, metabolic and endocrine consequence of plant-based diet in children and adolescents
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/195791Identifikátory
SIS: 217614
Kolekce
- Kvalifikační práce [3190]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Gojda, Jan
Oponent práce
Doležel, Zdeněk
Zapletalová, Jiřina
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Preventivní medicína a epidemiologie
Katedra / ústav / klinika
Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV
Datum obhajoby
8. 11. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Klíčová slova (česky)
Veganství, vegetariánství, rostlinné stravování, děti, výživa, deficit, jód, vitamin B12Klíčová slova (anglicky)
Vegan, vegetarian, plant-based diet, children, nutrition, deficiency, iodine, vitamin B12Úvod: Rostlinné stravování (vegetariánství = VG a veganství = VN) získává stále větší oblibu i v pediatrické populaci v rámci České republiky. Studie na dospělé populaci naznačují, že veganská strava může snížit riziko některých chronických onemocnění a vést k lepší kontrole hmotnosti a zlepšení lipidového profilu. Nicméně vyloučení všech živočišných složek z jídelníčku bývá spojeno s rizikem rozvoje nutričních deficitů (například bílkovin, vitaminu B12, D, vápníku, železa a jodu). Doporučení ohledně rostlinné stravy se liší mezi odbornými skupinami a zdravotnickými organizacemi. Důkladné zhodnocení zdravotního stavu veganských a vegetariánských dětí je proto nezbytné. Předložená práce se zaměřuje především na vitamin B12 a jod, ale nevynechává ani ostatní makro- a mikronutrienty. Cíle: Byl proveden průřezový výzkum s cílem popsat zdravotní stav veganských a vegetariánských dětí v porovnání s konvenčně stravujícími se dětmi (= OM) v České republice. Zjištěné výsledky byly porovnány s mezinárodními studiemi a mohou být využity k vytvoření preventivních doporučení. Studie se zaměřuje na analýzu laboratorních parametrů rizikových nutrientů u veganských dětí a jejich antropometrické parametry. U vybraných mikronutrientů (B12, jod, vitaminu D a železo) jsme provedli také analýzu nutričního příjmu a...
Introduction: Plant-based diets (vegetarian = VG and vegan = VN) are gaining increasing popularity among the pediatric population in the Czech Republic. Studies on the adult population suggest that a vegan diet may reduce the risk of certain chronic diseases and lead to better weight control and improved lipid profiles. However, excluding all animal components from the diet is associated with the risk of developing nutritional deficiencies (e.g., proteins, vitamin B12, D, calcium, iron, and iodine). Recommendations regarding plant- based diets differ among expert groups and health organizations. Therefore, a thorough assessment of the health status of vegan and vegetarian children is essential. This work primarily focuses on vitamin B12 and iodine but also considers other macro- and micronutrients. Objectives: A cross-sectional study was conducted to describe the health status of vegan and vegetarian children compared to omnivore children (= OM) in the Czech Republic. The findings were compared with international studies and could be used to create preventive recommendations. The study focuses on analyzing laboratory parameters of risk nutrients in vegan children and their anthropometric parameters. For selected micronutrients (B12, iodine, vitamin D, and iron), we also conducted an analysis of...