Zobrazit minimální záznam

Nutrition, metabolic and endocrine consequence of plant-based diet in children and adolescents
dc.contributor.advisorEl-Lababidi, Eva
dc.creatorSvětnička, Martin
dc.date.accessioned2024-12-02T09:55:07Z
dc.date.available2024-12-02T09:55:07Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/195791
dc.description.abstractÚvod: Rostlinné stravování (vegetariánství = VG a veganství = VN) získává stále větší oblibu i v pediatrické populaci v rámci České republiky. Studie na dospělé populaci naznačují, že veganská strava může snížit riziko některých chronických onemocnění a vést k lepší kontrole hmotnosti a zlepšení lipidového profilu. Nicméně vyloučení všech živočišných složek z jídelníčku bývá spojeno s rizikem rozvoje nutričních deficitů (například bílkovin, vitaminu B12, D, vápníku, železa a jodu). Doporučení ohledně rostlinné stravy se liší mezi odbornými skupinami a zdravotnickými organizacemi. Důkladné zhodnocení zdravotního stavu veganských a vegetariánských dětí je proto nezbytné. Předložená práce se zaměřuje především na vitamin B12 a jod, ale nevynechává ani ostatní makro- a mikronutrienty. Cíle: Byl proveden průřezový výzkum s cílem popsat zdravotní stav veganských a vegetariánských dětí v porovnání s konvenčně stravujícími se dětmi (= OM) v České republice. Zjištěné výsledky byly porovnány s mezinárodními studiemi a mohou být využity k vytvoření preventivních doporučení. Studie se zaměřuje na analýzu laboratorních parametrů rizikových nutrientů u veganských dětí a jejich antropometrické parametry. U vybraných mikronutrientů (B12, jod, vitaminu D a železo) jsme provedli také analýzu nutričního příjmu a...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: Plant-based diets (vegetarian = VG and vegan = VN) are gaining increasing popularity among the pediatric population in the Czech Republic. Studies on the adult population suggest that a vegan diet may reduce the risk of certain chronic diseases and lead to better weight control and improved lipid profiles. However, excluding all animal components from the diet is associated with the risk of developing nutritional deficiencies (e.g., proteins, vitamin B12, D, calcium, iron, and iodine). Recommendations regarding plant- based diets differ among expert groups and health organizations. Therefore, a thorough assessment of the health status of vegan and vegetarian children is essential. This work primarily focuses on vitamin B12 and iodine but also considers other macro- and micronutrients. Objectives: A cross-sectional study was conducted to describe the health status of vegan and vegetarian children compared to omnivore children (= OM) in the Czech Republic. The findings were compared with international studies and could be used to create preventive recommendations. The study focuses on analyzing laboratory parameters of risk nutrients in vegan children and their anthropometric parameters. For selected micronutrients (B12, iodine, vitamin D, and iron), we also conducted an analysis of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectVeganen_US
dc.subjectvegetarianen_US
dc.subjectplant-based dieten_US
dc.subjectchildrenen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectdeficiencyen_US
dc.subjectiodineen_US
dc.subjectvitamin B12en_US
dc.subjectVeganstvícs_CZ
dc.subjectvegetariánstvícs_CZ
dc.subjectrostlinné stravovánícs_CZ
dc.subjectdětics_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectdeficitcs_CZ
dc.subjectjódcs_CZ
dc.subjectvitamin B12cs_CZ
dc.titleNutriční, metabolické a endokrinní konsekvence rostlinných diet u dětí a dospívajícíchcs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-11-08
dc.description.departmentDepartment of Children and Adolescents 3FM CU and UHKVen_US
dc.description.departmentKlinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKVcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId217614
dc.title.translatedNutrition, metabolic and endocrine consequence of plant-based diet in children and adolescentsen_US
dc.contributor.refereeDoležel, Zdeněk
dc.contributor.refereeZapletalová, Jiřina
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePreventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.degree.disciplinePreventivní medicína a epidemiologiecs_CZ
thesis.degree.programPreventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.degree.programPreventivní medicína a epidemiologiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKVcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Children and Adolescents 3FM CU and UHKVen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPreventivní medicína a epidemiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPreventive Medicine and Epidemiologyen_US
uk.degree-program.csPreventivní medicína a epidemiologiecs_CZ
uk.degree-program.enPreventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csÚvod: Rostlinné stravování (vegetariánství = VG a veganství = VN) získává stále větší oblibu i v pediatrické populaci v rámci České republiky. Studie na dospělé populaci naznačují, že veganská strava může snížit riziko některých chronických onemocnění a vést k lepší kontrole hmotnosti a zlepšení lipidového profilu. Nicméně vyloučení všech živočišných složek z jídelníčku bývá spojeno s rizikem rozvoje nutričních deficitů (například bílkovin, vitaminu B12, D, vápníku, železa a jodu). Doporučení ohledně rostlinné stravy se liší mezi odbornými skupinami a zdravotnickými organizacemi. Důkladné zhodnocení zdravotního stavu veganských a vegetariánských dětí je proto nezbytné. Předložená práce se zaměřuje především na vitamin B12 a jod, ale nevynechává ani ostatní makro- a mikronutrienty. Cíle: Byl proveden průřezový výzkum s cílem popsat zdravotní stav veganských a vegetariánských dětí v porovnání s konvenčně stravujícími se dětmi (= OM) v České republice. Zjištěné výsledky byly porovnány s mezinárodními studiemi a mohou být využity k vytvoření preventivních doporučení. Studie se zaměřuje na analýzu laboratorních parametrů rizikových nutrientů u veganských dětí a jejich antropometrické parametry. U vybraných mikronutrientů (B12, jod, vitaminu D a železo) jsme provedli také analýzu nutričního příjmu a...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: Plant-based diets (vegetarian = VG and vegan = VN) are gaining increasing popularity among the pediatric population in the Czech Republic. Studies on the adult population suggest that a vegan diet may reduce the risk of certain chronic diseases and lead to better weight control and improved lipid profiles. However, excluding all animal components from the diet is associated with the risk of developing nutritional deficiencies (e.g., proteins, vitamin B12, D, calcium, iron, and iodine). Recommendations regarding plant- based diets differ among expert groups and health organizations. Therefore, a thorough assessment of the health status of vegan and vegetarian children is essential. This work primarily focuses on vitamin B12 and iodine but also considers other macro- and micronutrients. Objectives: A cross-sectional study was conducted to describe the health status of vegan and vegetarian children compared to omnivore children (= OM) in the Czech Republic. The findings were compared with international studies and could be used to create preventive recommendations. The study focuses on analyzing laboratory parameters of risk nutrients in vegan children and their anthropometric parameters. For selected micronutrients (B12, iodine, vitamin D, and iron), we also conducted an analysis of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKVcs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.contributor.consultantGojda, Jan
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV