Vliv hydroxyskořicových kyselin na glykaci proteinů methylglyoxalem
Influence of hydroxycinnamic acids on methylglyoxal-induced protein glycation
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24215Identifikátory
SIS: 37559
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Trnková, Lucie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemických věd
Datum obhajoby
2. 6. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Vypracovala: Hana Vejvalková Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Název: Vliv hydroxyskořicových kyselin na glykaci proteinů methylglyoxalem Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Diplomová práce byla zaměřená na potenciální antiglykační vliv antioxidantů přírodního původu (hydroxyskořicových kyselin) na modifikaci bovinního sérového albuminu a aspartátaminotransferasy vlivem methylglyoxalu jako glykačního činidla. Vliv hydroxyskořicových kyselin na vznik glykačních produktů jsem sledovala pomocí fluorescenčních, absorpčních a elektroforetických metod. Hydroxyskořicové kyseliny neměly jednoznačný účinek na glykaci modelových bílkovin. Jediným derivátem, u kterého byl prokázán antiglykační účinek na tvorbu nespecifických glykačních produktů a pentosidinu měřených fluorescenčně a spektrofotometricky, byla kyselina p-kumarová ve 100 μM koncentraci. Naproti tomu 100 μM kyselina chlorogenová projevovala silné proglykační účinky ve všech použitých metodách detekce glykačních produktů. Účinek všech testovaných látek byl závislý na použité koncentraci. Z výsledků vyplývá, že čím více substituentů daná kyselina ve své molekule obsahovala, tím silnější proglykační účinek tato látka vykazovala.
Author: Hana Vejvalková Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Title: Influence of hydroxycinnamic acids on methylglyoxal-induced protein glycation Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. The diploma thesis was aimed at potencial antiglycation effect of antioxidants of natural origin (hydroxycinnamic acids) on the modification of bovine serum albumine and asparate aminotransferase by methylglyoxal as a glycating agent. I monitored the effect of hydroxycinnamic acids on generation of glycation products using fluorescent, absorption, and electrophoretic methods. The influence of hydroxycinnamic acids on the glycation of model proteins was ambiguous. The only derivative with proven antiglycation effect on production of non-specific glycation products and pentosidin measured by fluorescence and spectrophotometry was p-coumaric acid in 100 μM concentration. On the other hand, chlorogenic acid 100 μM displayed strong proglycation effects in all methods used for detection of glycation products. The effect of all tested substances was concentration dependent. Results show that the more substituents given acid contained in its molecule, the stronger proglycation effect this compound exerted.