Zobrazit minimální záznam

Influence of hydroxycinnamic acids on methylglyoxal-induced protein glycation
dc.contributor.advisorBoušová, Iva
dc.creatorVejvalková, Hana
dc.date.accessioned2017-04-20T01:43:10Z
dc.date.available2017-04-20T01:43:10Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24215
dc.description.abstractVypracovala: Hana Vejvalková Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Název: Vliv hydroxyskořicových kyselin na glykaci proteinů methylglyoxalem Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Diplomová práce byla zaměřená na potenciální antiglykační vliv antioxidantů přírodního původu (hydroxyskořicových kyselin) na modifikaci bovinního sérového albuminu a aspartátaminotransferasy vlivem methylglyoxalu jako glykačního činidla. Vliv hydroxyskořicových kyselin na vznik glykačních produktů jsem sledovala pomocí fluorescenčních, absorpčních a elektroforetických metod. Hydroxyskořicové kyseliny neměly jednoznačný účinek na glykaci modelových bílkovin. Jediným derivátem, u kterého byl prokázán antiglykační účinek na tvorbu nespecifických glykačních produktů a pentosidinu měřených fluorescenčně a spektrofotometricky, byla kyselina p-kumarová ve 100 μM koncentraci. Naproti tomu 100 μM kyselina chlorogenová projevovala silné proglykační účinky ve všech použitých metodách detekce glykačních produktů. Účinek všech testovaných látek byl závislý na použité koncentraci. Z výsledků vyplývá, že čím více substituentů daná kyselina ve své molekule obsahovala, tím silnější proglykační účinek tato látka vykazovala.cs_CZ
dc.description.abstractAuthor: Hana Vejvalková Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Title: Influence of hydroxycinnamic acids on methylglyoxal-induced protein glycation Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. The diploma thesis was aimed at potencial antiglycation effect of antioxidants of natural origin (hydroxycinnamic acids) on the modification of bovine serum albumine and asparate aminotransferase by methylglyoxal as a glycating agent. I monitored the effect of hydroxycinnamic acids on generation of glycation products using fluorescent, absorption, and electrophoretic methods. The influence of hydroxycinnamic acids on the glycation of model proteins was ambiguous. The only derivative with proven antiglycation effect on production of non-specific glycation products and pentosidin measured by fluorescence and spectrophotometry was p-coumaric acid in 100 μM concentration. On the other hand, chlorogenic acid 100 μM displayed strong proglycation effects in all methods used for detection of glycation products. The effect of all tested substances was concentration dependent. Results show that the more substituents given acid contained in its molecule, the stronger proglycation effect this compound exerted.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv hydroxyskořicových kyselin na glykaci proteinů methylglyoxalemcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-02
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId37559
dc.title.translatedInfluence of hydroxycinnamic acids on methylglyoxal-induced protein glycationen_US
dc.contributor.refereeTrnková, Lucie
dc.identifier.aleph001171145
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVypracovala: Hana Vejvalková Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Název: Vliv hydroxyskořicových kyselin na glykaci proteinů methylglyoxalem Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Diplomová práce byla zaměřená na potenciální antiglykační vliv antioxidantů přírodního původu (hydroxyskořicových kyselin) na modifikaci bovinního sérového albuminu a aspartátaminotransferasy vlivem methylglyoxalu jako glykačního činidla. Vliv hydroxyskořicových kyselin na vznik glykačních produktů jsem sledovala pomocí fluorescenčních, absorpčních a elektroforetických metod. Hydroxyskořicové kyseliny neměly jednoznačný účinek na glykaci modelových bílkovin. Jediným derivátem, u kterého byl prokázán antiglykační účinek na tvorbu nespecifických glykačních produktů a pentosidinu měřených fluorescenčně a spektrofotometricky, byla kyselina p-kumarová ve 100 μM koncentraci. Naproti tomu 100 μM kyselina chlorogenová projevovala silné proglykační účinky ve všech použitých metodách detekce glykačních produktů. Účinek všech testovaných látek byl závislý na použité koncentraci. Z výsledků vyplývá, že čím více substituentů daná kyselina ve své molekule obsahovala, tím silnější proglykační účinek tato látka vykazovala.cs_CZ
uk.abstract.enAuthor: Hana Vejvalková Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Title: Influence of hydroxycinnamic acids on methylglyoxal-induced protein glycation Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. The diploma thesis was aimed at potencial antiglycation effect of antioxidants of natural origin (hydroxycinnamic acids) on the modification of bovine serum albumine and asparate aminotransferase by methylglyoxal as a glycating agent. I monitored the effect of hydroxycinnamic acids on generation of glycation products using fluorescent, absorption, and electrophoretic methods. The influence of hydroxycinnamic acids on the glycation of model proteins was ambiguous. The only derivative with proven antiglycation effect on production of non-specific glycation products and pentosidin measured by fluorescence and spectrophotometry was p-coumaric acid in 100 μM concentration. On the other hand, chlorogenic acid 100 μM displayed strong proglycation effects in all methods used for detection of glycation products. The effect of all tested substances was concentration dependent. Results show that the more substituents given acid contained in its molecule, the stronger proglycation effect this compound exerted.en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990011711450106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV