Studium faktorů ovlivňujících hmotnost perorálních kapek. 2.
Study of factors influencing weight of oral drops. 2.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24219Identifikátory
SIS: 52095
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Řehula, Milan
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
3. 6. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
1 Souhrn V této práci bylo použito 10 komerčně vyráběných perorálních kapek, které byly opatřeny sedmi různými typy kapacích vložek. Byl studován vliv hustoty, povrchového napětí, dynamické viskozity a úhlu kapání na hmotnost kapek. Fyzikálně-chemické vlastnosti přípravků významně ovlivňují kapací schopnosti kapacích systémů a ovlivňují hmotnost kapek. Byla odvozena podmínka kapání, dávající do souvislosti charakteristické rozměry kapacího systému a povrchové napětí a hustotu přípravku. Platnost podmínky byla ověřena pro všechna originální balení studovaných perorálních kapek. Z výsledků měření hmotnosti kapek byla prokázána její lineární závislost na povrchovém napětí, byla zjištěna slabá závislost průměru zaškrcení na povrchovém napětí a objasněn vliv hustoty a povrchového napětí na průměr kapek. Snížením úhlu kapání z 90ř na 70ř se hmotnost kapek významně zmenšila. Současně se zvýšila variabilita dávkování vlivem smáčení kapátka a možné tvorby větších kapek. Pro správné dávkování by měl pacient být informován o nutnosti kapat přípravek v kapací poloze lahvičky svisle dnem vzhůru. Tato informace chyběla u sedmi z deseti studovaných perorálních kapek.
Ten commercial packages of oral drops with seven different dropper tips have been tested in this thesis. The mass of a drop has been investigated in the dependence on density, surface tension, dynamic viscosity and dispensing angle. Physical and chemical properties of oral formulations influence significantly the dropping ability of dispensing systems as well as the mass of a drop. An explicit dropping condition has been deduced. It formulates relations among characteristic dimensions of the dispensing system, surface tension and density of the liquid. The validity of the dropping condition has been verified for all original commercial packages. A linear relationship between drop mass and viscosity has been determined experimentally; a weak decreasing dependence between necking diameter and viscosity has been found. A combined influence of density and surface tension on diameter of a drop has been explained. The mass of drop decreases significantly when the dispensing angle decreases from 90ř to 70ř. However, the variability of dose increases simultaneously due to wetting of dropper tip and possible formation of bigger drops. A patient should be informed about the necessity to drop the oral formulation upon strictly vertical position. This information has been missing at seven from ten original...