Zobrazit minimální záznam

Study of factors influencing weight of oral drops. 2.
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorŠímová, Sandra
dc.date.accessioned2017-04-20T01:50:24Z
dc.date.available2017-04-20T01:50:24Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24219
dc.description.abstract1 Souhrn V této práci bylo použito 10 komerčně vyráběných perorálních kapek, které byly opatřeny sedmi různými typy kapacích vložek. Byl studován vliv hustoty, povrchového napětí, dynamické viskozity a úhlu kapání na hmotnost kapek. Fyzikálně-chemické vlastnosti přípravků významně ovlivňují kapací schopnosti kapacích systémů a ovlivňují hmotnost kapek. Byla odvozena podmínka kapání, dávající do souvislosti charakteristické rozměry kapacího systému a povrchové napětí a hustotu přípravku. Platnost podmínky byla ověřena pro všechna originální balení studovaných perorálních kapek. Z výsledků měření hmotnosti kapek byla prokázána její lineární závislost na povrchovém napětí, byla zjištěna slabá závislost průměru zaškrcení na povrchovém napětí a objasněn vliv hustoty a povrchového napětí na průměr kapek. Snížením úhlu kapání z 90ř na 70ř se hmotnost kapek významně zmenšila. Současně se zvýšila variabilita dávkování vlivem smáčení kapátka a možné tvorby větších kapek. Pro správné dávkování by měl pacient být informován o nutnosti kapat přípravek v kapací poloze lahvičky svisle dnem vzhůru. Tato informace chyběla u sedmi z deseti studovaných perorálních kapek.cs_CZ
dc.description.abstractTen commercial packages of oral drops with seven different dropper tips have been tested in this thesis. The mass of a drop has been investigated in the dependence on density, surface tension, dynamic viscosity and dispensing angle. Physical and chemical properties of oral formulations influence significantly the dropping ability of dispensing systems as well as the mass of a drop. An explicit dropping condition has been deduced. It formulates relations among characteristic dimensions of the dispensing system, surface tension and density of the liquid. The validity of the dropping condition has been verified for all original commercial packages. A linear relationship between drop mass and viscosity has been determined experimentally; a weak decreasing dependence between necking diameter and viscosity has been found. A combined influence of density and surface tension on diameter of a drop has been explained. The mass of drop decreases significantly when the dispensing angle decreases from 90ř to 70ř. However, the variability of dose increases simultaneously due to wetting of dropper tip and possible formation of bigger drops. A patient should be informed about the necessity to drop the oral formulation upon strictly vertical position. This information has been missing at seven from ten original...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium faktorů ovlivňujících hmotnost perorálních kapek. 2.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-03
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId52095
dc.title.translatedStudy of factors influencing weight of oral drops. 2.en_US
dc.contributor.refereeŘehula, Milan
dc.identifier.aleph001129355
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs1 Souhrn V této práci bylo použito 10 komerčně vyráběných perorálních kapek, které byly opatřeny sedmi různými typy kapacích vložek. Byl studován vliv hustoty, povrchového napětí, dynamické viskozity a úhlu kapání na hmotnost kapek. Fyzikálně-chemické vlastnosti přípravků významně ovlivňují kapací schopnosti kapacích systémů a ovlivňují hmotnost kapek. Byla odvozena podmínka kapání, dávající do souvislosti charakteristické rozměry kapacího systému a povrchové napětí a hustotu přípravku. Platnost podmínky byla ověřena pro všechna originální balení studovaných perorálních kapek. Z výsledků měření hmotnosti kapek byla prokázána její lineární závislost na povrchovém napětí, byla zjištěna slabá závislost průměru zaškrcení na povrchovém napětí a objasněn vliv hustoty a povrchového napětí na průměr kapek. Snížením úhlu kapání z 90ř na 70ř se hmotnost kapek významně zmenšila. Současně se zvýšila variabilita dávkování vlivem smáčení kapátka a možné tvorby větších kapek. Pro správné dávkování by měl pacient být informován o nutnosti kapat přípravek v kapací poloze lahvičky svisle dnem vzhůru. Tato informace chyběla u sedmi z deseti studovaných perorálních kapek.cs_CZ
uk.abstract.enTen commercial packages of oral drops with seven different dropper tips have been tested in this thesis. The mass of a drop has been investigated in the dependence on density, surface tension, dynamic viscosity and dispensing angle. Physical and chemical properties of oral formulations influence significantly the dropping ability of dispensing systems as well as the mass of a drop. An explicit dropping condition has been deduced. It formulates relations among characteristic dimensions of the dispensing system, surface tension and density of the liquid. The validity of the dropping condition has been verified for all original commercial packages. A linear relationship between drop mass and viscosity has been determined experimentally; a weak decreasing dependence between necking diameter and viscosity has been found. A combined influence of density and surface tension on diameter of a drop has been explained. The mass of drop decreases significantly when the dispensing angle decreases from 90ř to 70ř. However, the variability of dose increases simultaneously due to wetting of dropper tip and possible formation of bigger drops. A patient should be informed about the necessity to drop the oral formulation upon strictly vertical position. This information has been missing at seven from ten original...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011293550106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV