Zobrazit minimální záznam

Chemiluminiscenční hodnocení celkové antioxidační kapacity potravin
dc.contributor.advisorPolášek, Miroslav
dc.creatorVlčková, Jitka
dc.date.accessioned2017-04-20T04:13:59Z
dc.date.available2017-04-20T04:13:59Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24555
dc.description.abstractDiplomová práce 2009 Abstract_CZE Jitka Vlčková SOUHRN Práce se zabývá měřením a hodnocením celkové antioxidační kapacity (TAC) ve vzorcích červeného vína ošetřených čtyřmi čeřícími činidly (třemi různými typy želatiny a polyvinylpolypyrrolidonem) v koncentracích 10, 20 a 40 g/hL. Hlavním cílem bylo zjistit, jak čeřidla v různých dávkách ovlivňují TAC. Druhá část se zabývá vztahy mezi změnami TAC a obsahy jednotlivých antioxidačních komponent ve vzorcích (celkového množství polyfenolů, antokyanů, kyseliny gallové a nízkomolekulárních fenolů). Celková antioxidační kapacita byla hodnocena metodou TEAC (Trolox equivalent antioxidant capacity assay). Teoretická část diplomové práce stručně shrnuje základy o luminescenci, zaměřené na chemiluminiscenční reakce. Teorie volných radikálů a antioxidanty, zejména ty, které jsou zahrnuty v červeném víně, jsou také popsány. Proces vinařství, především čiření je také obsažen v této části. Experimentální část popisuje metody stanovení celkové antioxidační kapacity, princip metody CL (chemiluminescent) assay založené na systému luminol/křenová peroxidáza. Výsledky ukazují rozdílné chování polyvinylpolypyrolidonu (PVPP) oproti želatině. Zatímco želatina snižuje TAC, PVPP má tendenci působit opačně. Z hlediska koncentrace se ukázalo, že rozdíly v TAC mezi vzorky obsahujícími...cs_CZ
dc.description.abstractDiplomová práce 2009 Abstract_ENG Jitka Vlčková ABSTRACT An investigation presented was concern to measure and evaluate the total antioxidant capacity (TAC) in samples of red wine clarified with four fining agents (polyvinylpolypyrrolidone and three different types of gelatin). All wine samples were treated by concentrations of 10, 20 and 40 g/hL of finings. The main aim was to discover how the particular agents in different dosages influence the TAC. The second part describes relations between changes in TAC in content of single antioxidant components (total polyphenols, anthocyanins, gallic acid and simple phenols). Total antioxidant capacity in red wine samples was evaluated using the Trolox equivalent antioxidant capacity assay (TEAC). A theoretical part of the thesis briefly summarizes basics about luminescence, focused on chemiluminescent reaction. Theory of free radicals and antioxidants, especially those included in red wine are also described. Process of winemaking aimed at fining is also contained in this part. An experimental part describes techniques of determination of the total antioxidant capacity, principle of chemiluminescent assay based on the luminol/peroxidase system. The results show the different behaviour of gelatin from the polyvinylpolypyrrolidone (PVPP). In general gelatin tends to...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleChemiluminiscenční hodnocení celkové antioxidační kapacity potravinen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-01
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId18001
dc.title.translatedChemiluminiscenční hodnocení celkové antioxidační kapacity potravincs_CZ
dc.contributor.refereeSolich, Petr
dc.identifier.aleph001121439
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce 2009 Abstract_CZE Jitka Vlčková SOUHRN Práce se zabývá měřením a hodnocením celkové antioxidační kapacity (TAC) ve vzorcích červeného vína ošetřených čtyřmi čeřícími činidly (třemi různými typy želatiny a polyvinylpolypyrrolidonem) v koncentracích 10, 20 a 40 g/hL. Hlavním cílem bylo zjistit, jak čeřidla v různých dávkách ovlivňují TAC. Druhá část se zabývá vztahy mezi změnami TAC a obsahy jednotlivých antioxidačních komponent ve vzorcích (celkového množství polyfenolů, antokyanů, kyseliny gallové a nízkomolekulárních fenolů). Celková antioxidační kapacita byla hodnocena metodou TEAC (Trolox equivalent antioxidant capacity assay). Teoretická část diplomové práce stručně shrnuje základy o luminescenci, zaměřené na chemiluminiscenční reakce. Teorie volných radikálů a antioxidanty, zejména ty, které jsou zahrnuty v červeném víně, jsou také popsány. Proces vinařství, především čiření je také obsažen v této části. Experimentální část popisuje metody stanovení celkové antioxidační kapacity, princip metody CL (chemiluminescent) assay založené na systému luminol/křenová peroxidáza. Výsledky ukazují rozdílné chování polyvinylpolypyrolidonu (PVPP) oproti želatině. Zatímco želatina snižuje TAC, PVPP má tendenci působit opačně. Z hlediska koncentrace se ukázalo, že rozdíly v TAC mezi vzorky obsahujícími...cs_CZ
uk.abstract.enDiplomová práce 2009 Abstract_ENG Jitka Vlčková ABSTRACT An investigation presented was concern to measure and evaluate the total antioxidant capacity (TAC) in samples of red wine clarified with four fining agents (polyvinylpolypyrrolidone and three different types of gelatin). All wine samples were treated by concentrations of 10, 20 and 40 g/hL of finings. The main aim was to discover how the particular agents in different dosages influence the TAC. The second part describes relations between changes in TAC in content of single antioxidant components (total polyphenols, anthocyanins, gallic acid and simple phenols). Total antioxidant capacity in red wine samples was evaluated using the Trolox equivalent antioxidant capacity assay (TEAC). A theoretical part of the thesis briefly summarizes basics about luminescence, focused on chemiluminescent reaction. Theory of free radicals and antioxidants, especially those included in red wine are also described. Process of winemaking aimed at fining is also contained in this part. An experimental part describes techniques of determination of the total antioxidant capacity, principle of chemiluminescent assay based on the luminol/peroxidase system. The results show the different behaviour of gelatin from the polyvinylpolypyrrolidone (PVPP). In general gelatin tends to...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011214390106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV