Zobrazit minimální záznam

Zkoumání membránových vlastností lipozomů pomocí měření zeta potenciálu
dc.contributor.advisorSolich, Petr
dc.creatorKortusová, Miroslava
dc.date.accessioned2017-04-20T04:30:31Z
dc.date.available2017-04-20T04:30:31Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24621
dc.description.abstractPerorální podání je nejpohodlnější aplikace léčiv. Bohužel látky zejména bílkovinné nebo peptidické povahy nesnesou podmínky, které se v trávicím traktu vyskytují, navíc díky své velikosti se i velmi málo vstřebávají skrz střevní stěnu, tudíž je nutné je pro perorální podání speciálně upravit a chránit. Vhodnými kandidáty se jeví lipozómy - částice s fosfolipidovou membránou, které nejen že dokážou lipidy chránit před agresivním prostředím v GIT, ale navíc zlepšují jejich absorpci. Lipozómy lze připravit pomocí široké škály různých fosfolipidů, povrchově aktivních látek či solí žlučových kyselin. Cílem této práce bylo připravit lipozómy s přídavkem v praxi zřídka používaných surovin (konkrétně cholylsarcosinu, stearylaminu a d-α-tokoferol sukcinátu) a zjistit některé jejich povrchové vlastnosti, které jsou rozhodující pro další použití lipozómů. Lipozómy byly připravovány filmovou metodou a následnou hydratací a ruční extruzí přes membránu s definovanou velikostí pórů 200 nm. Jejich průměrná velikost poté byla stanovována pomocí foton - korelační spektroskopie (PCS). Podařilo se potvrdit, že velikost lipozómů je mimo jiné závislá na složení lipidové membrány, přidané substance svým nábojem nebo stavbou molekuly vedly ke zmenšení velikosti lipozómů. Další zkoumanou povrchovou vlastností byl zeta...cs_CZ
dc.description.abstractThe most comfortable drug administration is the oral one. Unfortunately the protein or peptide substances are not stable in conditions present in the digestive system. Also, thanks to their size and polaritz they are very badly absorbed through the wall of the intestine so it is necessary to modify and specially protect them. Liposomes appear to be suitable candidates - particles with phospholipid membrane not only can protect peptides and proteins against the aggressive environment in the gastrointestinal system they also improve their absorption. Liposomes could be prepared of the wide scale of different phospholipids, surface active substances or bile acid salts. The aim of this research is to prepare liposomes with addition of rarely used substances in practice and substances (particularly cholylsarcosine, stearylamine and d-α-tocopherol polyethylene glycol succinate) and find out some of their surface properties crucial for the further use in liposomes. Liposomes were prepared by film method followed by hydration and manual extrusion through a membrane with defined pore size of 200nm. The average vesicle size was defined by the method of photon - correlation spectroscopy (PCS). We succeeded in confirmation that the liposome particle size is also dependent on the constitution of the lipid...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleZkoumání membránových vlastností lipozómů pomocí měření zeta potenciáluen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-01
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51660
dc.title.translatedZkoumání membránových vlastností lipozomů pomocí měření zeta potenciálucs_CZ
dc.contributor.refereeMiletín, Miroslav
dc.identifier.aleph001121435
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPerorální podání je nejpohodlnější aplikace léčiv. Bohužel látky zejména bílkovinné nebo peptidické povahy nesnesou podmínky, které se v trávicím traktu vyskytují, navíc díky své velikosti se i velmi málo vstřebávají skrz střevní stěnu, tudíž je nutné je pro perorální podání speciálně upravit a chránit. Vhodnými kandidáty se jeví lipozómy - částice s fosfolipidovou membránou, které nejen že dokážou lipidy chránit před agresivním prostředím v GIT, ale navíc zlepšují jejich absorpci. Lipozómy lze připravit pomocí široké škály různých fosfolipidů, povrchově aktivních látek či solí žlučových kyselin. Cílem této práce bylo připravit lipozómy s přídavkem v praxi zřídka používaných surovin (konkrétně cholylsarcosinu, stearylaminu a d-α-tokoferol sukcinátu) a zjistit některé jejich povrchové vlastnosti, které jsou rozhodující pro další použití lipozómů. Lipozómy byly připravovány filmovou metodou a následnou hydratací a ruční extruzí přes membránu s definovanou velikostí pórů 200 nm. Jejich průměrná velikost poté byla stanovována pomocí foton - korelační spektroskopie (PCS). Podařilo se potvrdit, že velikost lipozómů je mimo jiné závislá na složení lipidové membrány, přidané substance svým nábojem nebo stavbou molekuly vedly ke zmenšení velikosti lipozómů. Další zkoumanou povrchovou vlastností byl zeta...cs_CZ
uk.abstract.enThe most comfortable drug administration is the oral one. Unfortunately the protein or peptide substances are not stable in conditions present in the digestive system. Also, thanks to their size and polaritz they are very badly absorbed through the wall of the intestine so it is necessary to modify and specially protect them. Liposomes appear to be suitable candidates - particles with phospholipid membrane not only can protect peptides and proteins against the aggressive environment in the gastrointestinal system they also improve their absorption. Liposomes could be prepared of the wide scale of different phospholipids, surface active substances or bile acid salts. The aim of this research is to prepare liposomes with addition of rarely used substances in practice and substances (particularly cholylsarcosine, stearylamine and d-α-tocopherol polyethylene glycol succinate) and find out some of their surface properties crucial for the further use in liposomes. Liposomes were prepared by film method followed by hydration and manual extrusion through a membrane with defined pore size of 200nm. The average vesicle size was defined by the method of photon - correlation spectroscopy (PCS). We succeeded in confirmation that the liposome particle size is also dependent on the constitution of the lipid...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011214350106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV