Zobrazit minimální záznam

Bioethanol as a renewable energy source
dc.contributor.advisorTesařová, Eva
dc.creatorKočan, Jakub
dc.date.accessioned2017-04-20T12:22:14Z
dc.date.available2017-04-20T12:22:14Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/26551
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá sledováním fermentačních postupů zaměřených na produkci ethanolu. Ethanol je produkován kvasinkami anebo bakteriemi Zymomonas mobilis. Zymomonas mobilis je gramnegativní bakterie, která se vyznačuje vysokým teoretickým výtěžkem ethanolu během fermentace a toleruje vysokou koncentraci ethanolu. Přestože je Zymomonas mobilis výborným producentem ethanolu, není vhodná pro konverzi biomasy, protože zkvašuje pouze glukosu, fruktosu a sacharosu. Tato práce se zabývá fermentačními testy bakterie rodu Zymomonas mobilis na širokém spektru substrátů za rozdílných podmínek. Byl sledován proces výroby ethanolu pomocí Zymomonas mobilis, konkrétně kmeny z České sbírky mikroorganismů CCM 2770, CCM 2771, CCM 3881 a CCM 3883. Porovnávány byly kultivace na různých typech medií (sacharosovém, fruktosovém, glukosovém a obilné zápary) při různých koncentracích uhlíkatého zdroje a za různých podmínek (aerobní, anaerobní). Ke stanovení obsahu cukru a lihu bylo použito HPLC. Ukázalo se, že jsou vhodné především kmeny CCM 3881 a CCM 2770, které narostly během 48 hodin a bylo u nich dosaženo nejlepších výsledků výtěžnosti ethanolu ( až 99 % teoretického výtěžku). Kmeny CCM 3883 a CCM 2771 rostly velmi pomalu, produkce ethanolu u kmenu CCM 2771 byla zanedbatelná. Jako nejlepší substrát se jeví glukosa,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectbioethanolen_US
dc.subjectbioethanolcs_CZ
dc.titleBioethanol jako obnovitelný zdroj energie.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-01
dc.description.departmentDepartment of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId49816
dc.title.translatedBioethanol as a renewable energy sourceen_US
dc.contributor.refereeSlepička, Petr
dc.identifier.aleph001131357
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemie životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Chemistryen_US
thesis.degree.programChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemie životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Chemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá sledováním fermentačních postupů zaměřených na produkci ethanolu. Ethanol je produkován kvasinkami anebo bakteriemi Zymomonas mobilis. Zymomonas mobilis je gramnegativní bakterie, která se vyznačuje vysokým teoretickým výtěžkem ethanolu během fermentace a toleruje vysokou koncentraci ethanolu. Přestože je Zymomonas mobilis výborným producentem ethanolu, není vhodná pro konverzi biomasy, protože zkvašuje pouze glukosu, fruktosu a sacharosu. Tato práce se zabývá fermentačními testy bakterie rodu Zymomonas mobilis na širokém spektru substrátů za rozdílných podmínek. Byl sledován proces výroby ethanolu pomocí Zymomonas mobilis, konkrétně kmeny z České sbírky mikroorganismů CCM 2770, CCM 2771, CCM 3881 a CCM 3883. Porovnávány byly kultivace na různých typech medií (sacharosovém, fruktosovém, glukosovém a obilné zápary) při různých koncentracích uhlíkatého zdroje a za různých podmínek (aerobní, anaerobní). Ke stanovení obsahu cukru a lihu bylo použito HPLC. Ukázalo se, že jsou vhodné především kmeny CCM 3881 a CCM 2770, které narostly během 48 hodin a bylo u nich dosaženo nejlepších výsledků výtěžnosti ethanolu ( až 99 % teoretického výtěžku). Kmeny CCM 3883 a CCM 2771 rostly velmi pomalu, produkce ethanolu u kmenu CCM 2771 byla zanedbatelná. Jako nejlepší substrát se jeví glukosa,...cs_CZ
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011313570106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV