Zobrazit minimální záznam

Properties of lecithin nanoemulsions with polysorbate and polyglycerols.
dc.contributor.advisorDoležal, Pavel
dc.creatorDrdová, Kateřina
dc.date.accessioned2017-04-20T17:06:16Z
dc.date.available2017-04-20T17:06:16Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/27715
dc.description.abstractVlastnosti lecithinových nanoemulzí s polysorbátem a polyglyceroly Lipidické nanodisperzní aplikační soustavy, jako jsou lipidické nanoemulze, umožňují zvýšení biologické dostupnosti těžce rozpustných léčiv, v závislosti na velikosti částic vnitřní fáze zacílení terapeutického účinku a omezení nežádoucích účinků léčiv s úzkým terapeutickým rozmezím. Jsou vhodné pro perorální, parenterální, topické i transdermální použití. Jejich nezbytnou složkou je emulgátor, který je třeba volit podle přísných kritérií. Ta jsou dána jednak způsobem podání, jednak charakterem léčivé látky i ostatních pomocných látek. Výběr a koncentrace emulgátoru stejně jako postup výroby předurčuje stabilitu výsledného produktu při skladování. Byl sledován vliv polysorbátu 80 a polyglycerol-3-oleátu o koncentraci 1 %, 0,5 %, 0,1 % a 0,05 % na stabilitu soustavy při zatěžování cyklováním teplot. Vzorky byly vystaveny střídavě 8 hodin teplotě 40 řC a 14 hodin teplotě 5 řC po dobu 30 dnů. V definovaných časových intervalech byla měřena velikost částic, zeta potenciál a hodnoceny makroskopické změny soustav. Vzorky obsahující polyglycerol jako kotenzid vykazovaly menší velikost částic a užší distribuci velikosti částic než vzorky s obsahem polysorbátu. S časem se zmenšovala velikost částic a zužovala distribuce velikosti částic, prohlubovaly...cs_CZ
dc.description.abstractProperties of lecitin based nanoemulsions containing polysorbate and polyglyceroles Nanoemulsions, one of the lipid nanodispersions, increase bioavailability of lipophilic drugs, due to their small particle size enable drug targgetting and reduce adverse effects of many drugs. Nanoemulsions are suitable for oral, parenteral, topical and transdermal administration. Essential component of each nanoemulsion is the surfactant. Surfactant has to be chosen very carefully depending on the route of administration, type of the effective substance and other excipients. Choice of surfactant and producing method determine storage stability of final product. Influence of polysorbate 80 and polyglycerol-3-oleate in concentration of 1 %, 0,5 %, 0,1 % and 0,05 % on stability during temperature cycling was observed. Samples were exposed to the temperature 40 řC for 8 hours and 5 řC for 14 hours in turns for time period of 30 days. Particle size and zeta potential were measured and macroscopical changes of samples were observed in defined time intervals. Samples containing polyglycerol as a co-surfactant have shown smaller particle size and smaller size distribution than the samples containing polysorbate. Particle size and size distribution became smaller in time, there were also more excessive macroscopical changes due to...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVlastnosti lecithinových nanoemulzí s polysorbátem a polyglycerolycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-04
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId68010
dc.title.translatedProperties of lecithin nanoemulsions with polysorbate and polyglycerols.en_US
dc.contributor.refereeBerka, Pavel
dc.identifier.aleph001292913
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVlastnosti lecithinových nanoemulzí s polysorbátem a polyglyceroly Lipidické nanodisperzní aplikační soustavy, jako jsou lipidické nanoemulze, umožňují zvýšení biologické dostupnosti těžce rozpustných léčiv, v závislosti na velikosti částic vnitřní fáze zacílení terapeutického účinku a omezení nežádoucích účinků léčiv s úzkým terapeutickým rozmezím. Jsou vhodné pro perorální, parenterální, topické i transdermální použití. Jejich nezbytnou složkou je emulgátor, který je třeba volit podle přísných kritérií. Ta jsou dána jednak způsobem podání, jednak charakterem léčivé látky i ostatních pomocných látek. Výběr a koncentrace emulgátoru stejně jako postup výroby předurčuje stabilitu výsledného produktu při skladování. Byl sledován vliv polysorbátu 80 a polyglycerol-3-oleátu o koncentraci 1 %, 0,5 %, 0,1 % a 0,05 % na stabilitu soustavy při zatěžování cyklováním teplot. Vzorky byly vystaveny střídavě 8 hodin teplotě 40 řC a 14 hodin teplotě 5 řC po dobu 30 dnů. V definovaných časových intervalech byla měřena velikost částic, zeta potenciál a hodnoceny makroskopické změny soustav. Vzorky obsahující polyglycerol jako kotenzid vykazovaly menší velikost částic a užší distribuci velikosti částic než vzorky s obsahem polysorbátu. S časem se zmenšovala velikost částic a zužovala distribuce velikosti částic, prohlubovaly...cs_CZ
uk.abstract.enProperties of lecitin based nanoemulsions containing polysorbate and polyglyceroles Nanoemulsions, one of the lipid nanodispersions, increase bioavailability of lipophilic drugs, due to their small particle size enable drug targgetting and reduce adverse effects of many drugs. Nanoemulsions are suitable for oral, parenteral, topical and transdermal administration. Essential component of each nanoemulsion is the surfactant. Surfactant has to be chosen very carefully depending on the route of administration, type of the effective substance and other excipients. Choice of surfactant and producing method determine storage stability of final product. Influence of polysorbate 80 and polyglycerol-3-oleate in concentration of 1 %, 0,5 %, 0,1 % and 0,05 % on stability during temperature cycling was observed. Samples were exposed to the temperature 40 řC for 8 hours and 5 řC for 14 hours in turns for time period of 30 days. Particle size and zeta potential were measured and macroscopical changes of samples were observed in defined time intervals. Samples containing polyglycerol as a co-surfactant have shown smaller particle size and smaller size distribution than the samples containing polysorbate. Particle size and size distribution became smaller in time, there were also more excessive macroscopical changes due to...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012929130106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV