dc.contributor.advisor | Ryšková, Mireia | |
dc.creator | Dabrowská, Václava | |
dc.date.accessioned | 2017-04-20T17:43:56Z | |
dc.date.available | 2017-04-20T17:43:56Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/27891 | |
dc.description.abstract | RÉSUMÉ: Bakalářská práce na téma Jídelní a stravovací zvyklosti v antické Palestině se zabývá zkoumáním jídelních návyků lidí ve středomořské oblasti a je zasazena do období života Ježíše Krista. Zabývá se ale také obdobím před jeho narozením a po smrti. Úvod nastíní čtenáři, jaké základní otázky jsou předloženy pro řešení práce. Těmi jsou jídelní zvyky výše zmíněného období, způsob přípravy jídel a otázkou, proč je hostina tak důležitým motivem v Bibli. První část práce uvede čtenáře zlehka do života v antické Palestině. Dále začne vyprávět o plodinách, které byly pěstovány, a o zvířatech, která se chovala, a jaké maso se z nich získávalo. Lehce se dotýká zemědělství. Také popisuje způsoby úpravy jídel, při jakých příležitostech se lidé scházeli. Zvláštním způsobem jsou zde sledovány židovské stravovací zvyklosti, průběh židovských svátků, způsob stolování, které mělo sice společné prvky se způsoby pohanskými, ale přesto byl jejich průběh jiný. Je možné získat představu o tom, kolikrát za den se jedlo. Dále jak se stravovala chudina a naopak jak probíhaly hostiny ve vyšších společenských vrstvách. Čtenáře jistě zaujme kapitola o průběhu hostin v římské říši a gastronomických lahůdkách, které se při nich podávaly a se kterými se v dnešní době nikde nesetká. První část této práce je zakončena receptem na... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Eating and diet habits in ancient Palestine English summary: This bachelor thesis is mainly focused on gastronomic habits in the time of the Old Testament and New Testament. The main topic is a typical banquet of the mentioned time period. The first part describes how Jewish and roman people were preparing and keeping food and in Chat way they were celebrating symposiums. The second part solves the relation of our Lord, Jesus Christ, to the food, his speeches on banquets and comparisons with the symposium in the Kingdom of the God - eschatological God's symposium. There is also being solved the relation of Jesus to the establishment of Eucharist and the Last Supper of our Lord according to St. Paul. In the brief way also problems of Christians in the ancient society is mentioned. The last part answers some questions given in the introduction part and summarises all the information gained by studies of appropriate literature sources. 5 keywords: Bachelor thesis about food in ancient Palestine New Testament banquet Lord Jesus Food The last supper | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
dc.title | Jídelní a stravovací zvyky v antické Palestině | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2010 | |
dcterms.dateAccepted | 2010-06-10 | |
dc.description.department | Department of Biblical Sciences | en_US |
dc.description.department | Katedra biblických věd | cs_CZ |
dc.description.faculty | Catholic Theological Faculty | en_US |
dc.description.faculty | Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 69524 | |
dc.title.translated | Eating and diet habits in ancient Palestine | en_US |
dc.contributor.referee | Bartoň, Josef | |
dc.identifier.aleph | 001359153 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Teologické nauky | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Theological education | en_US |
thesis.degree.program | Teologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Theology | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Catholic Theological Faculty | en_US |
uk.faculty-name.cs | Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Catholic Theological Faculty | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | KTF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Teologické nauky | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Theological education | en_US |
uk.degree-program.cs | Teologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Theology | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | RÉSUMÉ: Bakalářská práce na téma Jídelní a stravovací zvyklosti v antické Palestině se zabývá zkoumáním jídelních návyků lidí ve středomořské oblasti a je zasazena do období života Ježíše Krista. Zabývá se ale také obdobím před jeho narozením a po smrti. Úvod nastíní čtenáři, jaké základní otázky jsou předloženy pro řešení práce. Těmi jsou jídelní zvyky výše zmíněného období, způsob přípravy jídel a otázkou, proč je hostina tak důležitým motivem v Bibli. První část práce uvede čtenáře zlehka do života v antické Palestině. Dále začne vyprávět o plodinách, které byly pěstovány, a o zvířatech, která se chovala, a jaké maso se z nich získávalo. Lehce se dotýká zemědělství. Také popisuje způsoby úpravy jídel, při jakých příležitostech se lidé scházeli. Zvláštním způsobem jsou zde sledovány židovské stravovací zvyklosti, průběh židovských svátků, způsob stolování, které mělo sice společné prvky se způsoby pohanskými, ale přesto byl jejich průběh jiný. Je možné získat představu o tom, kolikrát za den se jedlo. Dále jak se stravovala chudina a naopak jak probíhaly hostiny ve vyšších společenských vrstvách. Čtenáře jistě zaujme kapitola o průběhu hostin v římské říši a gastronomických lahůdkách, které se při nich podávaly a se kterými se v dnešní době nikde nesetká. První část této práce je zakončena receptem na... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Eating and diet habits in ancient Palestine English summary: This bachelor thesis is mainly focused on gastronomic habits in the time of the Old Testament and New Testament. The main topic is a typical banquet of the mentioned time period. The first part describes how Jewish and roman people were preparing and keeping food and in Chat way they were celebrating symposiums. The second part solves the relation of our Lord, Jesus Christ, to the food, his speeches on banquets and comparisons with the symposium in the Kingdom of the God - eschatological God's symposium. There is also being solved the relation of Jesus to the establishment of Eucharist and the Last Supper of our Lord according to St. Paul. In the brief way also problems of Christians in the ancient society is mentioned. The last part answers some questions given in the introduction part and summarises all the information gained by studies of appropriate literature sources. 5 keywords: Bachelor thesis about food in ancient Palestine New Testament banquet Lord Jesus Food The last supper | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Katolická teologická fakulta, Katedra biblických věd | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990013591530106986 | |