Zobrazit minimální záznam

Priming effects and its relation to accumulation of soil organic matter during succession
dc.contributor.advisorFrouz, Jan
dc.creatorGalertová, Renata
dc.date.accessioned2017-04-20T18:19:36Z
dc.date.available2017-04-20T18:19:36Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/28044
dc.description.abstractPriming efekty jsou rychlé krátkodobé změny v obratu půdní organické hmoty. Podle zdroje uvolněného CO2 jsou děleny na skutečné (rozklad půdní organické hmoty je ovlivněn) a zdánlivé (nárůst uvolňování CO2 je výsledkem zvýšeného mikrobiálního obratu). Mechanismy a příčiny vzniku priming efektů nejsou doposud přesně prozkoumány, ale existuje množství hypotéz, které se pokoušejí zvýšené uvolňování CO2 vysvětlit. Může zde hrát roli mikrobiální kompetice o živiny, limitace dusíkem, mikrobiální diverzita, činnost živých kořenů i další faktory. Ve své práci popisuji výskyt priming efektů v různě starých půdách výsypek, které byly ovlivněny přídavkem různě komplexních substrátů. V experimentech s přídavkem 0,2 ml 1,75 % roztoku glukózy, celulózy a škrobu bylo v půdách pozorováno pouze jediné statisticky významné zvýšení množství uvolněného CO2. Po aplikaci 0,8 ml 1,75% roztoku glukózy, celulózy a škrobu se statisticky významné změny v množství uvolňovaného CO2 objevily u tří z pěti půd. Příčinou těchto změn, kdy respirace přesáhla množství dodaného uhlíku, mohou být zdánlivé priming efekty (zvýšený mikrobiální obrat), skutečné priming efekty (rozklad půdní organické hmoty v důsledku spolu metabolismu nebo limitace dusíkem) či kombinaci obou. V půdách, kde se organická hmota hromadí na povrchu a není...cs_CZ
dc.description.abstractPriming effects are fast short-term changes in the turnover of soil organic matter (SOM). Depending on sources of released CO2, priming effects are classified as real (acceleration of mineralization SOM) or apparent (release of CO2 due to accelerated microbial biomass turnover). Mechanisms causing priming effects remain poorly understood. Microbial competition, nitrogen limitation, microbial diversity changes, effect of living roots are the most often mentioned among mechanisms that cause priming effect. In my thesis I have studied intensity of priming effects in soil from post mining heap that vary in age and SOM content. These soils were affected by addition of substrates with different complexity (glucose, starch and cellulose) in two levels. Addition of 0.2 ml 1.75 % glucose, starch and cellulose solution resulted in statistically significant increase in CO2 release only in one soil. Addition of 0.8 ml 1.75 % glucose, starch and cellulose solution cause significant increase in released CO2 in 3 from 5 soils. Causes of these changes are not clear however in some cases it exceed level of added C could mean real priming effects connected to release already stored C. In soils where organic matter was accumulated on the soil surface and is not mixed into soil was observed the most strong priming...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectPriming effecten_US
dc.subjectsoil organic matteren_US
dc.subjectmicrobial biomassen_US
dc.subjectsoil respirationen_US
dc.subjectPriming efektcs_CZ
dc.subjectpůdní organická hmotacs_CZ
dc.subjectmikrobiální biomasacs_CZ
dc.subjectpůdní respiracecs_CZ
dc.titlePriming efekt a jeho vztah k akumulaci půdní organické hmoty během sukcesecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-16
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId66684
dc.title.translatedPriming effects and its relation to accumulation of soil organic matter during successionen_US
dc.contributor.refereeCajthaml, Tomáš
dc.identifier.aleph001279899
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPriming efekty jsou rychlé krátkodobé změny v obratu půdní organické hmoty. Podle zdroje uvolněného CO2 jsou děleny na skutečné (rozklad půdní organické hmoty je ovlivněn) a zdánlivé (nárůst uvolňování CO2 je výsledkem zvýšeného mikrobiálního obratu). Mechanismy a příčiny vzniku priming efektů nejsou doposud přesně prozkoumány, ale existuje množství hypotéz, které se pokoušejí zvýšené uvolňování CO2 vysvětlit. Může zde hrát roli mikrobiální kompetice o živiny, limitace dusíkem, mikrobiální diverzita, činnost živých kořenů i další faktory. Ve své práci popisuji výskyt priming efektů v různě starých půdách výsypek, které byly ovlivněny přídavkem různě komplexních substrátů. V experimentech s přídavkem 0,2 ml 1,75 % roztoku glukózy, celulózy a škrobu bylo v půdách pozorováno pouze jediné statisticky významné zvýšení množství uvolněného CO2. Po aplikaci 0,8 ml 1,75% roztoku glukózy, celulózy a škrobu se statisticky významné změny v množství uvolňovaného CO2 objevily u tří z pěti půd. Příčinou těchto změn, kdy respirace přesáhla množství dodaného uhlíku, mohou být zdánlivé priming efekty (zvýšený mikrobiální obrat), skutečné priming efekty (rozklad půdní organické hmoty v důsledku spolu metabolismu nebo limitace dusíkem) či kombinaci obou. V půdách, kde se organická hmota hromadí na povrchu a není...cs_CZ
uk.abstract.enPriming effects are fast short-term changes in the turnover of soil organic matter (SOM). Depending on sources of released CO2, priming effects are classified as real (acceleration of mineralization SOM) or apparent (release of CO2 due to accelerated microbial biomass turnover). Mechanisms causing priming effects remain poorly understood. Microbial competition, nitrogen limitation, microbial diversity changes, effect of living roots are the most often mentioned among mechanisms that cause priming effect. In my thesis I have studied intensity of priming effects in soil from post mining heap that vary in age and SOM content. These soils were affected by addition of substrates with different complexity (glucose, starch and cellulose) in two levels. Addition of 0.2 ml 1.75 % glucose, starch and cellulose solution resulted in statistically significant increase in CO2 release only in one soil. Addition of 0.8 ml 1.75 % glucose, starch and cellulose solution cause significant increase in released CO2 in 3 from 5 soils. Causes of these changes are not clear however in some cases it exceed level of added C could mean real priming effects connected to release already stored C. In soils where organic matter was accumulated on the soil surface and is not mixed into soil was observed the most strong priming...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
dc.identifier.lisID990012798990106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV