Zobrazit minimální záznam

Neophobia, neophilia, and dietary conservatism in birds
dc.contributor.advisorExnerová, Alice
dc.creatorBeranová, Eliška
dc.date.accessioned2017-04-21T06:59:15Z
dc.date.available2017-04-21T06:59:15Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/30829
dc.description.abstractNeofobie a neofilie jsou dva významné procesy projevující se v reakcích ptáků na nové podněty. Tyto reakce jsou často velmi variabilní v závislosti na konkrétním typu nového podnětu. Rozdílná míra neofobie či neofilie umožňují ptákům vypořádat se s potenciálními riziky či výhodami, které plynou ze setkání s novým podnětem. Ptáci se mohou v reakcích na nové podněty lišit jak na mezidruhové tak na vnitrodruhové úrovni. Mezi druhy může variabilita v míře neofobie/neofilie souviset s jejich potravní strategií nebo celkovým způsobem života. U jednotlivých ptáků neofobie/neofilie souvisí např. s pohlavím, věkem, personalitou. Na počáteční potravní neofobii může navazovat dlouhodobější odmítání nové potravy - potravní konzervatismus, opět mezidruhově i vnitrodruhově velmi variabilní proces. Klíčová slova: neofobie, neofilie, potravní konzervatismus, nový podnět, nový předmět, nová potravacs_CZ
dc.description.abstractBirds` reactions towards novelty are demonstrated by two significant processes - neophobia and neophilia. These reactions often vary according to specific type of novel stimulus. Differences in levels of neophobia and neophilia enable birds to deal with potential costs and benefits arising from encountering a novel stimulus. Reactions towards novelty in birds may vary between different species as well as within them. In between species variability in levels of neophobia/neophilia may be related to dietary strategy and lifestyle. Differences in neophobia/neophilia of an individual bird may be related to sex, age, and personality. Long-term avoidance of novel food - dietary conservatism may follow the initial food neophobia. Again it varies a lot between species as well as within them. Key words: neophobia, neophilia, dietary conservatism, novel stimulus, novel object, novel fooden_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectneophobiaen_US
dc.subjectneophiliaen_US
dc.subjectdietary conservatismen_US
dc.subjectnovel stimulusen_US
dc.subjectnovel objecten_US
dc.subjectnovel fooden_US
dc.subjectneofobiecs_CZ
dc.subjectneofiliecs_CZ
dc.subjectpotravní konzervatismuscs_CZ
dc.subjectnový podnětcs_CZ
dc.subjectnový předmětcs_CZ
dc.subjectnová potravacs_CZ
dc.titleNeofobie, neofilie a potravní konzervatismus u ptákůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-08
dc.description.departmentDepartment of Zoologyen_US
dc.description.departmentKatedra zoologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId79103
dc.title.translatedNeophobia, neophilia, and dietary conservatism in birdsen_US
dc.contributor.refereeHotová Svádová, Kateřina
dc.identifier.aleph001290052
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra zoologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Zoologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNeofobie a neofilie jsou dva významné procesy projevující se v reakcích ptáků na nové podněty. Tyto reakce jsou často velmi variabilní v závislosti na konkrétním typu nového podnětu. Rozdílná míra neofobie či neofilie umožňují ptákům vypořádat se s potenciálními riziky či výhodami, které plynou ze setkání s novým podnětem. Ptáci se mohou v reakcích na nové podněty lišit jak na mezidruhové tak na vnitrodruhové úrovni. Mezi druhy může variabilita v míře neofobie/neofilie souviset s jejich potravní strategií nebo celkovým způsobem života. U jednotlivých ptáků neofobie/neofilie souvisí např. s pohlavím, věkem, personalitou. Na počáteční potravní neofobii může navazovat dlouhodobější odmítání nové potravy - potravní konzervatismus, opět mezidruhově i vnitrodruhově velmi variabilní proces. Klíčová slova: neofobie, neofilie, potravní konzervatismus, nový podnět, nový předmět, nová potravacs_CZ
uk.abstract.enBirds` reactions towards novelty are demonstrated by two significant processes - neophobia and neophilia. These reactions often vary according to specific type of novel stimulus. Differences in levels of neophobia and neophilia enable birds to deal with potential costs and benefits arising from encountering a novel stimulus. Reactions towards novelty in birds may vary between different species as well as within them. In between species variability in levels of neophobia/neophilia may be related to dietary strategy and lifestyle. Differences in neophobia/neophilia of an individual bird may be related to sex, age, and personality. Long-term avoidance of novel food - dietary conservatism may follow the initial food neophobia. Again it varies a lot between species as well as within them. Key words: neophobia, neophilia, dietary conservatism, novel stimulus, novel object, novel fooden_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra zoologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012900520106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV