Regulace vnitřního pH kvasinek - vliv vybraných transportních proteinů
Regulace vnitřního pH kvasinek - vliv vybraných transportních proteinů
diplomová práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/31500/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/31500Identifikátory
SIS: 96696
Kolekce
- Kvalifikační práce [11264]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Holoubek, Aleš
Fakulta / součást
Matematicko-fyzikální fakulta
Obor
Biofyzika a chemická fyzika
Katedra / ústav / klinika
Fyzikální ústav UK
Datum obhajoby
30. 5. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces rouxii, pHluorin, cytosolické pH, transportéry sodíkuKlíčová slova (anglicky)
Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces rouxii, pHluorin, cytosolic pH, sodium transportersIntracelulární pH ovlivňuje téměř všechny biochemické procesy v kvasinkách. Regulace cytosolického pH zahrnuje funkci mnoha transportních proteinů. Vliv vybraných sodných transportérů na cytosolcké pH byl zkoumán u dvou druhů kvasinek: Saccharomyces cerevisiae a Zygosaccharomyces rouxii včetně divokých kmenů a mutantů s ovlyvněným transportem sodíku. Měření cytosolického pH a pufrační kapacity bylo provedeno za použití fluorescenční sondy pHluorin - pH citlivého derivátu zeleného fluorescenčního proteínu. Bylo porovnáno několik postupů pro kalibraci fluorescenční odezvy pHluorinu na cytozolické pH. Byla prokázána důležitost korekce pro získaní správnych kalibračních křivkek . Bylo zjisteno, že cytosolické pH je ovlivněno transportním proteinem Nha1 jak v S. cerevisiae tak i v Z. Rouxii, ale ne transportérem Sod2-22 přítomným v Z. rouxii. Bylo prokázáno, že pufrační kapacita cytosolu klesá v přítomnosti glukózy ve všech studovaných kmenech.
Intracellular pH affects nearly all biochemical processes in yeast, the processes regulating the cytosolic pH includes function of many transport proteins. In this work, the impact of selected sodium transporters on cytosolic pH has been studied in two yeast species: Saccharomyces cerevisiae and Zygosaccharomyces rouxii including wild-type and mutants with affected sodium transport. Measurements of cytosolic pH and buffering capacity have been performed using fluorescent protein probe pHluorin - a pH sensitive derivate of green fluorescence protein. Several procedures for calibration of pHluorin fluorescence response have been compared and the importance of a proper correction of the calibration curve has been demonstrated. It has been shown that cytosolic pH is influenced by the function of Nha1 transport protein in S. cerevisiae as well as in Z. rouxii but not by Sod2-22 transporter in Z. rouxii. It has been demonstrated that the buffering capacity of cytosol decrease in the presence of glucose in all strains studied.