Zobrazit minimální záznam

Regulace vnitřního pH kvasinek - vliv vybraných transportních proteinů
dc.contributor.advisorChaloupka, Roman
dc.creatorZalom, Peter
dc.date.accessioned2017-04-26T16:29:49Z
dc.date.available2017-04-26T16:29:49Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/31500
dc.description.abstractIntracelulární pH ovlivňuje téměř všechny biochemické procesy v kvasinkách. Regulace cytosolického pH zahrnuje funkci mnoha transportních proteinů. Vliv vybraných sodných transportérů na cytosolcké pH byl zkoumán u dvou druhů kvasinek: Saccharomyces cerevisiae a Zygosaccharomyces rouxii včetně divokých kmenů a mutantů s ovlyvněným transportem sodíku. Měření cytosolického pH a pufrační kapacity bylo provedeno za použití fluorescenční sondy pHluorin - pH citlivého derivátu zeleného fluorescenčního proteínu. Bylo porovnáno několik postupů pro kalibraci fluorescenční odezvy pHluorinu na cytozolické pH. Byla prokázána důležitost korekce pro získaní správnych kalibračních křivkek . Bylo zjisteno, že cytosolické pH je ovlivněno transportním proteinem Nha1 jak v S. cerevisiae tak i v Z. Rouxii, ale ne transportérem Sod2-22 přítomným v Z. rouxii. Bylo prokázáno, že pufrační kapacita cytosolu klesá v přítomnosti glukózy ve všech studovaných kmenech.cs_CZ
dc.description.abstractIntracellular pH affects nearly all biochemical processes in yeast, the processes regulating the cytosolic pH includes function of many transport proteins. In this work, the impact of selected sodium transporters on cytosolic pH has been studied in two yeast species: Saccharomyces cerevisiae and Zygosaccharomyces rouxii including wild-type and mutants with affected sodium transport. Measurements of cytosolic pH and buffering capacity have been performed using fluorescent protein probe pHluorin - a pH sensitive derivate of green fluorescence protein. Several procedures for calibration of pHluorin fluorescence response have been compared and the importance of a proper correction of the calibration curve has been demonstrated. It has been shown that cytosolic pH is influenced by the function of Nha1 transport protein in S. cerevisiae as well as in Z. rouxii but not by Sod2-22 transporter in Z. rouxii. It has been demonstrated that the buffering capacity of cytosol decrease in the presence of glucose in all strains studied.en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaecs_CZ
dc.subjectZygosaccharomyces rouxiics_CZ
dc.subjectpHluorincs_CZ
dc.subjectcytosolické pHcs_CZ
dc.subjecttransportéry sodíkucs_CZ
dc.subjectSaccharomyces cerevisiaeen_US
dc.subjectZygosaccharomyces rouxiien_US
dc.subjectpHluorinen_US
dc.subjectcytosolic pHen_US
dc.subjectsodium transportersen_US
dc.titleRegulace vnitřního pH kvasinek - vliv vybraných transportních proteinůen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-05-30
dc.description.departmentInstitute of Physics of Charles Universityen_US
dc.description.departmentFyzikální ústav UKcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Mathematics and Physicsen_US
dc.description.facultyMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.identifier.repId96696
dc.title.translatedRegulace vnitřního pH kvasinek - vliv vybraných transportních proteinůcs_CZ
dc.contributor.refereeHoloubek, Aleš
dc.identifier.aleph001365966
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiophysics and Chemical Physicsen_US
thesis.degree.disciplineBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
thesis.degree.programPhysicsen_US
thesis.degree.programFyzikacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csMatematicko-fyzikální fakulta::Fyzikální ústav UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Mathematics and Physics::Institute of Physics of Charles Universityen_US
uk.faculty-name.csMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Mathematics and Physicsen_US
uk.faculty-abbr.csMFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
uk.degree-discipline.enBiophysics and Chemical Physicsen_US
uk.degree-program.csFyzikacs_CZ
uk.degree-program.enPhysicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csIntracelulární pH ovlivňuje téměř všechny biochemické procesy v kvasinkách. Regulace cytosolického pH zahrnuje funkci mnoha transportních proteinů. Vliv vybraných sodných transportérů na cytosolcké pH byl zkoumán u dvou druhů kvasinek: Saccharomyces cerevisiae a Zygosaccharomyces rouxii včetně divokých kmenů a mutantů s ovlyvněným transportem sodíku. Měření cytosolického pH a pufrační kapacity bylo provedeno za použití fluorescenční sondy pHluorin - pH citlivého derivátu zeleného fluorescenčního proteínu. Bylo porovnáno několik postupů pro kalibraci fluorescenční odezvy pHluorinu na cytozolické pH. Byla prokázána důležitost korekce pro získaní správnych kalibračních křivkek . Bylo zjisteno, že cytosolické pH je ovlivněno transportním proteinem Nha1 jak v S. cerevisiae tak i v Z. Rouxii, ale ne transportérem Sod2-22 přítomným v Z. rouxii. Bylo prokázáno, že pufrační kapacita cytosolu klesá v přítomnosti glukózy ve všech studovaných kmenech.cs_CZ
uk.abstract.enIntracellular pH affects nearly all biochemical processes in yeast, the processes regulating the cytosolic pH includes function of many transport proteins. In this work, the impact of selected sodium transporters on cytosolic pH has been studied in two yeast species: Saccharomyces cerevisiae and Zygosaccharomyces rouxii including wild-type and mutants with affected sodium transport. Measurements of cytosolic pH and buffering capacity have been performed using fluorescent protein probe pHluorin - a pH sensitive derivate of green fluorescence protein. Several procedures for calibration of pHluorin fluorescence response have been compared and the importance of a proper correction of the calibration curve has been demonstrated. It has been shown that cytosolic pH is influenced by the function of Nha1 transport protein in S. cerevisiae as well as in Z. rouxii but not by Sod2-22 transporter in Z. rouxii. It has been demonstrated that the buffering capacity of cytosol decrease in the presence of glucose in all strains studied.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta, Fyzikální ústav UKcs_CZ
dc.identifier.lisID990013659660106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV