Charakterizace laktózy metodou diferenciální skanovací kalorimetrie
Characterization of lactose by differential scanning calorimetry
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/3199Identifikátory
SIS: 17856
Kolekce
- Kvalifikační práce [6670]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Musilová, Marie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
16. 2. 2006
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl
Stoklasová Markéna - Rigorózní práce - 2006 Rigorózní práce se zabývá charakterizací laktosy metodou diferenciální skanovací kalorimetrie. Teoretická část charakterizuje laktosu a charakterizuje metodu diferenciální skanovací kalorimetrie. Zároveň rozpracování faktory, které ovlivňují DSC termogramy. Cílem práce bylo provést kalorimetrické hodnocení beta-laktosy, D-laktosy, alfa-laktosy. Měření se provádělo na zařízení DSC 200 PC Netzsch. Ve výsledcích práce jsou uvedeny teploty tání a hodnoty Tg studovaných laktos. Získané výsledky jsou porovnány s hodnotami u laktosy, používané jako plnivo ve výrobě tablet.
Stoklasová Markéna - Rigorózní práce - 2006 This work deals with the characterization of lactose by differential scanning method. Theoretical part characterizes lactose and describes the method of differential scanning calorimetry. This chapter also mentions the factors effecting DSC thermograms. The aim of the work was to carry out calorimetric evaluation of beta lactose, D lactose, and alfa lactose. The calorimetric measurements were realized by means of DSC calorimeter DSC 200 PC Netzsch. The results of the work list melting temperatures and values of Tg of lactoses studied. The results are compared with the values of lactose used as filler for tablet production.