Formulace a granulometrie nanoemulzí rostlinných olejů
Formulation and granulometry of vegetable oils nanoemulsions
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/32802Identifiers
Study Information System: 81132
Collections
- Kvalifikační práce [6715]
Author
Advisor
Referee
Šnejdrová, Eva
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
1. 6. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
V teoretické části této práce jsou definovány nanoemulze, je popsána jejich příprava a výroba, fyzikální vlastnosti a využití. V další části je pozornost věnována koloidním nosičům aktivních látek, funkčním potravinám a charakteristikám rostlinných olejů. Těžiště práce je v experimentu. Byla připravena řada submikronových emulzí typu o/v obsahujících ve vnitřní fázi různé rostlinné oleje. Nanoemulze byly připraveny pomocí dispergace vsádkovým nebo kontinuálním homogenizátorem typu stator-rotor. Vzorky připravené modifikací složení a postupu byly hodnoceny z hlediska granulometrických charakteristik, především podílu nadmikronových částic. Bylo prokázáno, že teplota nemá silný vliv na měřenou charakteristiku. Se zvyšováním koncentrace emulze se snižuje účinnost procesu dispergace. Jako vhodný se projevil emulgátor ze směsí lecitinu a polysorbátu 20. Modifikace složení olejové fáze látkami snižujícími její viskozitu a mezipovrchové napětí se nesetkala s úspěchem. Modelové aktivní látky inkorporované do vnitřní fáze neovlivnily negativně granulometrické parametry. Intenzita homogenizace regulovaná poloměrem rotoru nebo frekvencí jeho otáček je nejsilnějším faktorem ovlivňujícím velikost částic. Došlo se k závěru, že je možno využít laboratorní zařízení daného typu pro přípravu kvalitních...
In the theoretical part of this thesis are presented definitions of nanoemulsions, there are described their preparation and production methods, physical properties and their application are also included. In the next part is attention paid to colloidal carriers of active ingredients, functional foods, and characteristics of vegetable oils. The focus of the work is on the experimental part. There were prepared many submicron emulsions of the o/w type containing various vegetable oils in the inner phase. These nanoemulsions were prepared by using dispersion method by batch type or continous type homogenizers of the stator-rotor principle. The samples prepared by composition and process changes were evaluated on the granulometry point of view, especially was monitored the fraction of upper micron size. It was proven that temperature doesn't influence the measured characteristics. If the concentration of the emulze is rising the efficiency of the dispersion process is decreasing. As an appropriate emulsifier was found the mixture of lecithin and polysorbate 20. The adjustment of inner phase in the viscosity and tensioactivity by the additives was not successful. Model active substances incorporated into inner phase did not influence negatively granulometric parameters. The strongest factor influencing...