Zobrazit minimální záznam

Monitoring of nutritional markers in critically ill patients with high substitution of selenium
dc.contributor.advisorLahoda Brodská, Helena
dc.creatorEšlerová, Dana
dc.date.accessioned2017-04-27T19:52:11Z
dc.date.available2017-04-27T19:52:11Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/38007
dc.description.abstractCílem této práce je zhodnocení a porovnání vlivu vysokých a standardních dávek selenu na výživové parametry u kriticky nemocných pacientů. Pacienti, kteří byli hospitalizováni déle než 5 dní na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), byli rozděleni do dvou specifických skupin dle dávky podávaného selenu (Se+ a Se-): vysoké substituční dávky selenu Se+ (500 - 1000 g/den), standardní dávky selenu Se- (30 - 75 g/den). U kriticky nemocných pacientů je koncentrace selenu v krvi snížena až o 40%. Selen se významně podílí na ochraně organismu před volnými kyslíkovými radikály, které způsobují oxidační stres. Tato práce porovnává působení standardních a vysokých dávek substituční léčby na výživové parametry (albumin, prealbumin a cholesterol). Hodnoty sledovaných parametrů jsou ovlivňovány aktuálním stavem pacienta, proto jejich odchylky od referenčních rozmezí mohou poukazovat jak na nutriční stav pacienta, tak na zánětlivou reakci organismu. Výsledky obou skupin jsou statisticky zpracovány a vzájemně porovnány.cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this work is to evaluate and compare the impact of high and standard doses of selenium on nutritional parameters in critically ill patients. Patients who were hospitalized for more than 5 days in Anesthesiology-resuscitation (ARO), were divided into two specific groups according to the dose administered selenium (Se + and Se-) high replacement doses Se+ (500-1000 mg / day) standard doses Se- (30-75 mg / day). In critically ill patients, selenium concentration in blood decreased up to 40%. Selenium plays an important role in protecting the body against free oxygen radicals that cause oxidative stress. This study compares the effects of standard and high doses of replacement therapy on nutritional parameters (albumin, prealbumin and cholesterol). Values of the parameters are influenced by topical status of the patient, because their deviations from the reference range may indicate both the nutritional status of the patient and the inflammatory response. The results of both groups are statistically analyzed and compared.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleSledování výživových parametrů u kriticky nemocných pacientů s vysokou substitucí selenemcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-02
dc.description.departmentInstitute of Biophysics and Informatics First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav biofyziky a informatiky 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId90206
dc.title.translatedMonitoring of nutritional markers in critically ill patients with high substitution of seleniumen_US
dc.contributor.refereeKohout, Pavel
dc.identifier.aleph001294520
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMedical technicsen_US
thesis.degree.disciplineZdravotnická technikacs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav biofyziky a informatiky 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Biophysics and Informatics First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csZdravotnická technikacs_CZ
uk.degree-discipline.enMedical technicsen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCílem této práce je zhodnocení a porovnání vlivu vysokých a standardních dávek selenu na výživové parametry u kriticky nemocných pacientů. Pacienti, kteří byli hospitalizováni déle než 5 dní na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), byli rozděleni do dvou specifických skupin dle dávky podávaného selenu (Se+ a Se-): vysoké substituční dávky selenu Se+ (500 - 1000 g/den), standardní dávky selenu Se- (30 - 75 g/den). U kriticky nemocných pacientů je koncentrace selenu v krvi snížena až o 40%. Selen se významně podílí na ochraně organismu před volnými kyslíkovými radikály, které způsobují oxidační stres. Tato práce porovnává působení standardních a vysokých dávek substituční léčby na výživové parametry (albumin, prealbumin a cholesterol). Hodnoty sledovaných parametrů jsou ovlivňovány aktuálním stavem pacienta, proto jejich odchylky od referenčních rozmezí mohou poukazovat jak na nutriční stav pacienta, tak na zánětlivou reakci organismu. Výsledky obou skupin jsou statisticky zpracovány a vzájemně porovnány.cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this work is to evaluate and compare the impact of high and standard doses of selenium on nutritional parameters in critically ill patients. Patients who were hospitalized for more than 5 days in Anesthesiology-resuscitation (ARO), were divided into two specific groups according to the dose administered selenium (Se + and Se-) high replacement doses Se+ (500-1000 mg / day) standard doses Se- (30-75 mg / day). In critically ill patients, selenium concentration in blood decreased up to 40%. Selenium plays an important role in protecting the body against free oxygen radicals that cause oxidative stress. This study compares the effects of standard and high doses of replacement therapy on nutritional parameters (albumin, prealbumin and cholesterol). Values of the parameters are influenced by topical status of the patient, because their deviations from the reference range may indicate both the nutritional status of the patient and the inflammatory response. The results of both groups are statistically analyzed and compared.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav biofyziky a informatiky 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990012945200106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV