Interakce proteinů s bromfenolovou modří, možnosti analytického využití
Interaction of proteins with bromphenol blue - possible analytical uses
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/39485Identifikátory
SIS: 76812
Kolekce
- Kvalifikační práce [20091]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Moserová, Michaela
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
10. 9. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
stanovení bílkovin, proteinová chyba indikátorů, denaturace albuminu močovinouKlíčová slova (anglicky)
protein determination, protein error, acidobasic indicators, urea denaturation of albuminJednou z metod stanovení proteinů je spektrofotometrická metoda, založená na proteinové chybě acidobazického indikátoru. Často pro tento účel je používaným barvivem bromfenolová modř, jako standard se obvykle využívá hovězí sérový albumin. Tato bakalářská práce zkoumá vliv močoviny na absorpční spektrum komplexu tohoto proteinu s bromfenolovou modří. Rozdíly v absorbanci, způsobené přídavkem močoviny odpovídající fyziologickým hodnotám v moči (0,2-0,4 mol/l), nepřesáhly 1 % (což odpovídá experimentální chybě). Obdobně je tomu až do koncentrace 4 mol/l. Naopak přídavek močoviny v koncentraci 6 mol/l způsobuje pokles absorbance o téměř 29 %, pravděpodobně v důsledku denaturace albuminu.
The so called protein error of pH indicators is often used for protein determination in body fluids. A popular dye for this purpose is the bromophenol blue. A most common calibration standard, bovine serum albumin (or human serum albumin) is used. In this Thesis, I examined the influence of urea on the interaction between bovine serum albumin and bromophenol blue at pH 3,23. Addition of urea in amount corresponding to physiological values in urine (0,2-0,4 mol/l) does not cause changes in absorbance exceeding the experimental error (1 %); the same is true up to 4 mol/l of urea. Higher concentration of urea (6 mol/l) causes a considerable decrease of absorbance (up to 29 %), probably as a result of bovine serum albumin denaturation.