dc.contributor.advisor | Kroutil, Jiří | |
dc.creator | Zyková, Kamila | |
dc.date.accessioned | 2017-04-28T02:35:44Z | |
dc.date.available | 2017-04-28T02:35:44Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/39511 | |
dc.description.abstract | V této bakalářské práci byl zkoumán vliv reakčních podmínek (rozpuštědlo, kvalita použitého hořčíku, pH, doba reakce) na ultrazvukovou detosylaci tosylderivátů levoglukosanu při jejich reakcích s hořčíkem v alkoholech. Kvalita použitého hořčíku zásadním způsobem ovlivňovala výtěžek reakce. Detosylace neprobíhala za přítomnost HCl nebo iontů mědi v reakční směsi. Dále bylo zjištěno, že detosylace neprobíhá za přítomnosti funkčních skupin, které se redukují snadněji než tosylová skupina. Izolované výtěžky produktů detosylace i za optimálních podmínek byly nízké (do 26 %), zejména z důvodů obtížného zpracování reakční směsi. | cs_CZ |
dc.description.abstract | This bachelor thesis is foccused on finding optimal reaction conditions (solvent, grade of used magnesium, pH, reaction time) for ultrasound cleavage of tosyl group in the reaction of tosyl derivatives of levoglucosan with magnesium in alcohols. Grade of used magnesium has substantional effect on reaction yields. No detosylation was detected in the presence of HCl or upon the catalysis with copper ions. The substitution of the levoglucosan skeleton with the functional groups, which are reducible more easily than tosyl group, lead to the zero yield of detosylation. Under optimal reaction conditions, isolated yields were up to 26 %. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | detosylace | cs_CZ |
dc.subject | ultrazvuk | cs_CZ |
dc.subject | levoglukosan | cs_CZ |
dc.subject | hořčík | cs_CZ |
dc.subject | detosylation | en_US |
dc.subject | ultrasound | en_US |
dc.subject | levoglucosan | en_US |
dc.subject | magnesium | en_US |
dc.title | Ultrazvuková detosylace sacharidových derivátů | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2010 | |
dcterms.dateAccepted | 2010-09-10 | |
dc.description.department | Department of Organic Chemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra organické chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 74415 | |
dc.title.translated | Ultrasonic detosylation of saccharide derivatives | en_US |
dc.contributor.referee | Jindřich, Jindřich | |
dc.identifier.aleph | 001286360 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.degree.discipline | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
thesis.degree.program | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.degree.program | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra organické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Organic Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
uk.degree-program.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | V této bakalářské práci byl zkoumán vliv reakčních podmínek (rozpuštědlo, kvalita použitého hořčíku, pH, doba reakce) na ultrazvukovou detosylaci tosylderivátů levoglukosanu při jejich reakcích s hořčíkem v alkoholech. Kvalita použitého hořčíku zásadním způsobem ovlivňovala výtěžek reakce. Detosylace neprobíhala za přítomnost HCl nebo iontů mědi v reakční směsi. Dále bylo zjištěno, že detosylace neprobíhá za přítomnosti funkčních skupin, které se redukují snadněji než tosylová skupina. Izolované výtěžky produktů detosylace i za optimálních podmínek byly nízké (do 26 %), zejména z důvodů obtížného zpracování reakční směsi. | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor thesis is foccused on finding optimal reaction conditions (solvent, grade of used magnesium, pH, reaction time) for ultrasound cleavage of tosyl group in the reaction of tosyl derivatives of levoglucosan with magnesium in alcohols. Grade of used magnesium has substantional effect on reaction yields. No detosylation was detected in the presence of HCl or upon the catalysis with copper ions. The substitution of the levoglucosan skeleton with the functional groups, which are reducible more easily than tosyl group, lead to the zero yield of detosylation. Under optimal reaction conditions, isolated yields were up to 26 %. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra organické chemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990012863600106986 | |