Zobrazit minimální záznam

Nutritional knowledge of high school students
dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.creatorPavelková, Zdeňka
dc.date.accessioned2018-09-11T10:05:21Z
dc.date.available2018-09-11T10:05:21Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/39522
dc.description.abstractSouhrn Výživa je jedním z faktorů , který může jak pozitivně, tak negativně ovlivnit lidské zdraví . Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby správné stravovací návyky a správné informace o stravování prospěšném lidskému zdraví byly osvojeny již v dětství. Cílem této práce bylo zjistit rozsah znalostí studentů středních škol o výživě a porovnání úrovně znalostí mezi moravskými a českými studenty . Teoretická část práce popisuje, jak by měla správná výživa dětí a adolescentů vypadat, informuje o vytvoření správných stravovacích návyků v dětství vlivem rodiny a školního stravování a také nesprávném vlivu reklamy na děti a adolescenty při výběru pokrmů a nápojů. Úroveň znalostí o výživě je zjišťována pomocí dotazníků , které jsou vyhodnoceny v praktické části. První část porovnává úroveň znalostí mezi chlapci a děvčaty na novojičínských gymnáziích Dotazovaných bylo celkem 101. Druhá praktická část porovnává úroveň znalostí mezi českými a moravskými studenty. Ze získaných údajů pro výpočet BMI bylo zjištěno, že výživový stav moravskoslezských studentů je uspokojivý .Zájem o zdravou výživu je větší u dívek, přičemž pouze 5 dívek a 10 chlapců vyjádřilo absolutní nezájem . Vyšší úroveň znalostí mají děvčata než chlapci a úroveň znalostí moravskoslezských studentů je taktéž nepatrně na vyšší úrovni než u studentů...cs_CZ
dc.description.abstractNutrition is one of factor which can positively or negatively impact on human health. Because of that it's necessary to get right eating habbits and to have right information about nutritioning which is good for human health. This habits has to be aquired in childhood.Main focus of this study was to find out how well are educated students on secondary schools and compare their knowledge about nutrition. Theoretical part of study describes how should right nutrition for childs and youths look like. It informs about creation of right eating habbits and takes look over influence of family and all kinds of advertisement.on childs and youths choices of food and drinks. Level of knowledge about nutrition is gathered by simple questionaries. This questionaries are analysed in practical part of this study. In first part are compared boys between girls from grammar schools in city Nový Jičín. 101 people were questioned in total. Second part - practical compares level of knowledge between students from czech region and moravian region Form gathered data we can see that, knowledge about nutrition of moravian region students was found quite good. Girls has bigger interest in healthy nutrition and only 5 girls and 10 boys was not interested at all. Bigger knowledge has girls. Student form moravian region has...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleZnalosti studentů středních škol o výživěcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-16
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId49991
dc.title.translatedNutritional knowledge of high school studentsen_US
dc.identifier.aleph001403642
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSouhrn Výživa je jedním z faktorů , který může jak pozitivně, tak negativně ovlivnit lidské zdraví . Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby správné stravovací návyky a správné informace o stravování prospěšném lidskému zdraví byly osvojeny již v dětství. Cílem této práce bylo zjistit rozsah znalostí studentů středních škol o výživě a porovnání úrovně znalostí mezi moravskými a českými studenty . Teoretická část práce popisuje, jak by měla správná výživa dětí a adolescentů vypadat, informuje o vytvoření správných stravovacích návyků v dětství vlivem rodiny a školního stravování a také nesprávném vlivu reklamy na děti a adolescenty při výběru pokrmů a nápojů. Úroveň znalostí o výživě je zjišťována pomocí dotazníků , které jsou vyhodnoceny v praktické části. První část porovnává úroveň znalostí mezi chlapci a děvčaty na novojičínských gymnáziích Dotazovaných bylo celkem 101. Druhá praktická část porovnává úroveň znalostí mezi českými a moravskými studenty. Ze získaných údajů pro výpočet BMI bylo zjištěno, že výživový stav moravskoslezských studentů je uspokojivý .Zájem o zdravou výživu je větší u dívek, přičemž pouze 5 dívek a 10 chlapců vyjádřilo absolutní nezájem . Vyšší úroveň znalostí mají děvčata než chlapci a úroveň znalostí moravskoslezských studentů je taktéž nepatrně na vyšší úrovni než u studentů...cs_CZ
uk.abstract.enNutrition is one of factor which can positively or negatively impact on human health. Because of that it's necessary to get right eating habbits and to have right information about nutritioning which is good for human health. This habits has to be aquired in childhood.Main focus of this study was to find out how well are educated students on secondary schools and compare their knowledge about nutrition. Theoretical part of study describes how should right nutrition for childs and youths look like. It informs about creation of right eating habbits and takes look over influence of family and all kinds of advertisement.on childs and youths choices of food and drinks. Level of knowledge about nutrition is gathered by simple questionaries. This questionaries are analysed in practical part of this study. In first part are compared boys between girls from grammar schools in city Nový Jičín. 101 people were questioned in total. Second part - practical compares level of knowledge between students from czech region and moravian region Form gathered data we can see that, knowledge about nutrition of moravian region students was found quite good. Girls has bigger interest in healthy nutrition and only 5 girls and 10 boys was not interested at all. Bigger knowledge has girls. Student form moravian region has...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code2
dc.identifier.lisID990014036420106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV