dc.contributor.advisor | Sacherová, Veronika | |
dc.creator | Sýkorová, Veronika | |
dc.date.accessioned | 2017-04-28T02:40:12Z | |
dc.date.available | 2017-04-28T02:40:12Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/39526 | |
dc.description.abstract | Kvalita potravy má významný vliv na sladkovodní zooplankton. Ovlivňuje jeho rychlost růstu a celkový vývoj. Kvalitou rozumíme určitý stechiometrický poměr hlavních biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor) v biomase potravy. Ekologická stechiometrie nám pomáhá vysvětlit rovnováhu chemických prvků v ekologických interakcích a procesech. Sladkovodní zooplankton se skládá převážně ze 2 skupin organismů a to z vířníků (Rotifera) a korýšů (Crustacea)-perlooček (Cladocera) a klanonožců(Copepoda). Každá tato skupina má odlišné nároky na kvalitu potravy. Většina filtrujících perlooček jsou rychle rostoucí organismy, které potřebují pro svůj rychlý růst potravu bohatou na fosfor (malý C:P poměr v potravě), naopak je to u většiny zástupců klanonožců. Ne vždy je nabízená potrava pro dané zástupce zooplanktonu ideální, proto se u nich vyvinuly různé pre- a post- absorpční mechanismy, které jim pomáhají vyrovnat se s nevyhovující potravou. S tím, jak zooplankton reaguje na nevhodný poměr C:N:P v potravě, úzce souvisí jeho schopnost přežívat nepříznivé podmínky. Poměr C:N:P v potravě zooplanktonu ovlivňuje také druhové složení nádrží. Klíčová slova: stechiometrie, kvalita potravy, zooplankton | cs_CZ |
dc.description.abstract | Food quality has a significant influence on freshwater zooplankon. It influences its growth rate and development generally. By quality we understand a certain stoichiometric ratio of the main biogenic elements (carbon, nitrogen, phosphorus) in the biomass of food. Ecological stechiometry is helping to understand the balance of chemical elements in ecological interactions and processes. Freshwater zooplankton consists mostly of two groups of organisms: rotifers (Rotifera) and crustaceans (Crustacea) - cladocerans (Cladocera) and copepods (Copepoda). Each of this groups requires different quality of food. Most of filtering cladocerans are fast- growing organisms, which need a phosphorus-rich food for their fast development (small C:P ratio in food) and vice versa for most of the copepods. The food offered is not always ideal for all members of zooplankton, that is why various pre- and post- absorptional mechanisms developed to help them to cope with unsuitable food. The ability to survive unvafourable conditions is closely linked to the zoolpankton's reactions to unsuitable C:N:P ratio in its food. The C:N:P ratio in food of zooplankton also influences the species distribution in water bodies. Key words: stoichiometry, food quality, zooplankton | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | stechiometrie | cs_CZ |
dc.subject | kvalita potravy | cs_CZ |
dc.subject | zooplankton | cs_CZ |
dc.subject | stoichiometry | en_US |
dc.subject | food quality | en_US |
dc.subject | zooplankton | en_US |
dc.title | Vliv kvality potravy na růst a přežívání sladkovodního zooplanktonu | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2010 | |
dcterms.dateAccepted | 2010-09-16 | |
dc.description.department | Department of Ecology | en_US |
dc.description.department | Katedra ekologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 77351 | |
dc.title.translated | Diet quality impact on growth and survival of freshwater zooplankton species | en_US |
dc.contributor.referee | Nedbalová, Linda | |
dc.identifier.aleph | 001274885 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Ecological and Evolutionary Biology | en_US |
thesis.degree.discipline | Ekologická a evoluční biologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biology | en_US |
thesis.degree.program | Biologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra ekologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Ecology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Ekologická a evoluční biologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Ecological and Evolutionary Biology | en_US |
uk.degree-program.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biology | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Kvalita potravy má významný vliv na sladkovodní zooplankton. Ovlivňuje jeho rychlost růstu a celkový vývoj. Kvalitou rozumíme určitý stechiometrický poměr hlavních biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor) v biomase potravy. Ekologická stechiometrie nám pomáhá vysvětlit rovnováhu chemických prvků v ekologických interakcích a procesech. Sladkovodní zooplankton se skládá převážně ze 2 skupin organismů a to z vířníků (Rotifera) a korýšů (Crustacea)-perlooček (Cladocera) a klanonožců(Copepoda). Každá tato skupina má odlišné nároky na kvalitu potravy. Většina filtrujících perlooček jsou rychle rostoucí organismy, které potřebují pro svůj rychlý růst potravu bohatou na fosfor (malý C:P poměr v potravě), naopak je to u většiny zástupců klanonožců. Ne vždy je nabízená potrava pro dané zástupce zooplanktonu ideální, proto se u nich vyvinuly různé pre- a post- absorpční mechanismy, které jim pomáhají vyrovnat se s nevyhovující potravou. S tím, jak zooplankton reaguje na nevhodný poměr C:N:P v potravě, úzce souvisí jeho schopnost přežívat nepříznivé podmínky. Poměr C:N:P v potravě zooplanktonu ovlivňuje také druhové složení nádrží. Klíčová slova: stechiometrie, kvalita potravy, zooplankton | cs_CZ |
uk.abstract.en | Food quality has a significant influence on freshwater zooplankon. It influences its growth rate and development generally. By quality we understand a certain stoichiometric ratio of the main biogenic elements (carbon, nitrogen, phosphorus) in the biomass of food. Ecological stechiometry is helping to understand the balance of chemical elements in ecological interactions and processes. Freshwater zooplankton consists mostly of two groups of organisms: rotifers (Rotifera) and crustaceans (Crustacea) - cladocerans (Cladocera) and copepods (Copepoda). Each of this groups requires different quality of food. Most of filtering cladocerans are fast- growing organisms, which need a phosphorus-rich food for their fast development (small C:P ratio in food) and vice versa for most of the copepods. The food offered is not always ideal for all members of zooplankton, that is why various pre- and post- absorptional mechanisms developed to help them to cope with unsuitable food. The ability to survive unvafourable conditions is closely linked to the zoolpankton's reactions to unsuitable C:N:P ratio in its food. The C:N:P ratio in food of zooplankton also influences the species distribution in water bodies. Key words: stoichiometry, food quality, zooplankton | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra ekologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990012748850106986 | |