Zobrazit minimální záznam

Diet quality impact on growth and survival of freshwater zooplankton species
dc.contributor.advisorSacherová, Veronika
dc.creatorSýkorová, Veronika
dc.date.accessioned2017-04-28T02:40:12Z
dc.date.available2017-04-28T02:40:12Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/39526
dc.description.abstractKvalita potravy má významný vliv na sladkovodní zooplankton. Ovlivňuje jeho rychlost růstu a celkový vývoj. Kvalitou rozumíme určitý stechiometrický poměr hlavních biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor) v biomase potravy. Ekologická stechiometrie nám pomáhá vysvětlit rovnováhu chemických prvků v ekologických interakcích a procesech. Sladkovodní zooplankton se skládá převážně ze 2 skupin organismů a to z vířníků (Rotifera) a korýšů (Crustacea)-perlooček (Cladocera) a klanonožců(Copepoda). Každá tato skupina má odlišné nároky na kvalitu potravy. Většina filtrujících perlooček jsou rychle rostoucí organismy, které potřebují pro svůj rychlý růst potravu bohatou na fosfor (malý C:P poměr v potravě), naopak je to u většiny zástupců klanonožců. Ne vždy je nabízená potrava pro dané zástupce zooplanktonu ideální, proto se u nich vyvinuly různé pre- a post- absorpční mechanismy, které jim pomáhají vyrovnat se s nevyhovující potravou. S tím, jak zooplankton reaguje na nevhodný poměr C:N:P v potravě, úzce souvisí jeho schopnost přežívat nepříznivé podmínky. Poměr C:N:P v potravě zooplanktonu ovlivňuje také druhové složení nádrží. Klíčová slova: stechiometrie, kvalita potravy, zooplanktoncs_CZ
dc.description.abstractFood quality has a significant influence on freshwater zooplankon. It influences its growth rate and development generally. By quality we understand a certain stoichiometric ratio of the main biogenic elements (carbon, nitrogen, phosphorus) in the biomass of food. Ecological stechiometry is helping to understand the balance of chemical elements in ecological interactions and processes. Freshwater zooplankton consists mostly of two groups of organisms: rotifers (Rotifera) and crustaceans (Crustacea) - cladocerans (Cladocera) and copepods (Copepoda). Each of this groups requires different quality of food. Most of filtering cladocerans are fast- growing organisms, which need a phosphorus-rich food for their fast development (small C:P ratio in food) and vice versa for most of the copepods. The food offered is not always ideal for all members of zooplankton, that is why various pre- and post- absorptional mechanisms developed to help them to cope with unsuitable food. The ability to survive unvafourable conditions is closely linked to the zoolpankton's reactions to unsuitable C:N:P ratio in its food. The C:N:P ratio in food of zooplankton also influences the species distribution in water bodies. Key words: stoichiometry, food quality, zooplanktonen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectstechiometriecs_CZ
dc.subjectkvalita potravycs_CZ
dc.subjectzooplanktoncs_CZ
dc.subjectstoichiometryen_US
dc.subjectfood qualityen_US
dc.subjectzooplanktonen_US
dc.titleVliv kvality potravy na růst a přežívání sladkovodního zooplanktonucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-16
dc.description.departmentDepartment of Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId77351
dc.title.translatedDiet quality impact on growth and survival of freshwater zooplankton speciesen_US
dc.contributor.refereeNedbalová, Linda
dc.identifier.aleph001274885
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.disciplineEkologická a evoluční biologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Ecologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csKvalita potravy má významný vliv na sladkovodní zooplankton. Ovlivňuje jeho rychlost růstu a celkový vývoj. Kvalitou rozumíme určitý stechiometrický poměr hlavních biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor) v biomase potravy. Ekologická stechiometrie nám pomáhá vysvětlit rovnováhu chemických prvků v ekologických interakcích a procesech. Sladkovodní zooplankton se skládá převážně ze 2 skupin organismů a to z vířníků (Rotifera) a korýšů (Crustacea)-perlooček (Cladocera) a klanonožců(Copepoda). Každá tato skupina má odlišné nároky na kvalitu potravy. Většina filtrujících perlooček jsou rychle rostoucí organismy, které potřebují pro svůj rychlý růst potravu bohatou na fosfor (malý C:P poměr v potravě), naopak je to u většiny zástupců klanonožců. Ne vždy je nabízená potrava pro dané zástupce zooplanktonu ideální, proto se u nich vyvinuly různé pre- a post- absorpční mechanismy, které jim pomáhají vyrovnat se s nevyhovující potravou. S tím, jak zooplankton reaguje na nevhodný poměr C:N:P v potravě, úzce souvisí jeho schopnost přežívat nepříznivé podmínky. Poměr C:N:P v potravě zooplanktonu ovlivňuje také druhové složení nádrží. Klíčová slova: stechiometrie, kvalita potravy, zooplanktoncs_CZ
uk.abstract.enFood quality has a significant influence on freshwater zooplankon. It influences its growth rate and development generally. By quality we understand a certain stoichiometric ratio of the main biogenic elements (carbon, nitrogen, phosphorus) in the biomass of food. Ecological stechiometry is helping to understand the balance of chemical elements in ecological interactions and processes. Freshwater zooplankton consists mostly of two groups of organisms: rotifers (Rotifera) and crustaceans (Crustacea) - cladocerans (Cladocera) and copepods (Copepoda). Each of this groups requires different quality of food. Most of filtering cladocerans are fast- growing organisms, which need a phosphorus-rich food for their fast development (small C:P ratio in food) and vice versa for most of the copepods. The food offered is not always ideal for all members of zooplankton, that is why various pre- and post- absorptional mechanisms developed to help them to cope with unsuitable food. The ability to survive unvafourable conditions is closely linked to the zoolpankton's reactions to unsuitable C:N:P ratio in its food. The C:N:P ratio in food of zooplankton also influences the species distribution in water bodies. Key words: stoichiometry, food quality, zooplanktonen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra ekologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012748850106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV