Zobrazit minimální záznam

Optimization of derivatization conditions of selected amino acids with FMOC-Cl
dc.contributor.advisorBosáková, Zuzana
dc.creatorChytrová, Marie
dc.date.accessioned2017-05-06T18:25:45Z
dc.date.available2017-05-06T18:25:45Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/40073
dc.description.abstractChirální HPLC metoda (mobilní fáze methanol/0,5% triethylamoniumoctanový pufr, pH 6,0 40/60 (v/v), teikoplaninová chirální stacionární fáze, fluorescenční detekce - ex 254 nm, em 314 nm) byla použita pro sledování výtěžnosti derivatizační reakce pro D/L-alanin, D/L- valin, D/L-leucin a D/L-isoleucin. Pro derivatizaci byl použit 9-fluorenylmethylchlormravenčan (FMOC-Cl). Byl sledován vliv pH 0,2 M vodného roztoku NaHCO3 (8,0 - 9,5) a teploty derivatizace (22, 40 a 60 řC) na výtěžnost derivatizace, která byla sledována velikostí plochy píku D-enantiomeru jednotlivých aminokyselin. Bylo zjištěno, že optimální hodnota pH je 8,5 a teplota 40 řC. Vypracovaná metoda byla aplikována na reálný vzorek, výživový doplněk BCAA Extreme Pure obsahující L-isoleucin, L-leucin a L-valin. Bylo zjištěno, že preparát neobsahuje žádný balastní D-enantiomer. Klíčová slova: chirální HPLC, teikoplanin, aminokyseliny, derivatizace, 9-fluorenyl- methylchlormravenčan (FMOC-Cl).cs_CZ
dc.description.abstractChiral HPLC method (mobile phase methanol/0.5% triethylammonium acetate buffer, pH 6.0 40/60 (v/v), teicoplanin based chiral stationary phase, fluorescence detection - - ex 254 nm, em 314 nm) was used for studying a recovery of derivatization procedure for D/L-alanin, D/L-valin, D/L-leucin and D/L-isoleucin. 9-Fluorenylmethyl chloroformate (FMOC-Cl) was used as a derivatization agent. The influence of derivatization temperature (22, 40 and 60 řC) and pH value of 0.2 M NaHCO3 (8.5 - 9.5) on derivatization recovery was monitored in terms of D-enantiomer peak areas for the individual amino acid. The optimal derivatization conditions were found to be pH 8.5 and temperature 40 řC. The developed method was applied to analysis of the real sample, food supplement BCCA Extreme Pure, containing L-isoleucin, L-leucin and L-valin. The sample was D-enantiomers free. Key words: chiral HPLC, teicoplanin, amino acids, derivatization, 9-fluorenylmethyl chloroformate (FMOC-Cl).en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleOptimalizace podmínek derivatizace vybraných aminokyselin pomocí FMOC-Clcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-19
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId113726
dc.title.translatedOptimization of derivatization conditions of selected amino acids with FMOC-Clen_US
dc.contributor.refereeAdamusová, Hana
dc.identifier.aleph001480310
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemistry in Natural Sciencesen_US
thesis.degree.disciplineChemie v přírodních vědáchcs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
thesis.degree.programChemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemie v přírodních vědáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enChemistry in Natural Sciencesen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csChirální HPLC metoda (mobilní fáze methanol/0,5% triethylamoniumoctanový pufr, pH 6,0 40/60 (v/v), teikoplaninová chirální stacionární fáze, fluorescenční detekce - ex 254 nm, em 314 nm) byla použita pro sledování výtěžnosti derivatizační reakce pro D/L-alanin, D/L- valin, D/L-leucin a D/L-isoleucin. Pro derivatizaci byl použit 9-fluorenylmethylchlormravenčan (FMOC-Cl). Byl sledován vliv pH 0,2 M vodného roztoku NaHCO3 (8,0 - 9,5) a teploty derivatizace (22, 40 a 60 řC) na výtěžnost derivatizace, která byla sledována velikostí plochy píku D-enantiomeru jednotlivých aminokyselin. Bylo zjištěno, že optimální hodnota pH je 8,5 a teplota 40 řC. Vypracovaná metoda byla aplikována na reálný vzorek, výživový doplněk BCAA Extreme Pure obsahující L-isoleucin, L-leucin a L-valin. Bylo zjištěno, že preparát neobsahuje žádný balastní D-enantiomer. Klíčová slova: chirální HPLC, teikoplanin, aminokyseliny, derivatizace, 9-fluorenyl- methylchlormravenčan (FMOC-Cl).cs_CZ
uk.abstract.enChiral HPLC method (mobile phase methanol/0.5% triethylammonium acetate buffer, pH 6.0 40/60 (v/v), teicoplanin based chiral stationary phase, fluorescence detection - - ex 254 nm, em 314 nm) was used for studying a recovery of derivatization procedure for D/L-alanin, D/L-valin, D/L-leucin and D/L-isoleucin. 9-Fluorenylmethyl chloroformate (FMOC-Cl) was used as a derivatization agent. The influence of derivatization temperature (22, 40 and 60 řC) and pH value of 0.2 M NaHCO3 (8.5 - 9.5) on derivatization recovery was monitored in terms of D-enantiomer peak areas for the individual amino acid. The optimal derivatization conditions were found to be pH 8.5 and temperature 40 řC. The developed method was applied to analysis of the real sample, food supplement BCCA Extreme Pure, containing L-isoleucin, L-leucin and L-valin. The sample was D-enantiomers free. Key words: chiral HPLC, teicoplanin, amino acids, derivatization, 9-fluorenylmethyl chloroformate (FMOC-Cl).en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014803100106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV