Efekt kalorického příjmu a aromatických látek na kvalitu lidské tělesné vůně
The effect of caloric intake and aromatic substances on the human body odour quality
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/42159Identifikátory
SIS: 122022
Kolekce
- Kvalifikační práce [6813]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Martinec Nováková, Lenka
Fakulta / součást
Fakulta humanitních studií
Obor
Obecná antropologie - integrální studium člověka
Katedra / ústav / klinika
Katedra obecné antropologie
Datum obhajoby
13. 9. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Tělesná vůně, čich, chemická komunikace, signalizace, kalorický příjem, dieta, česnekKlíčová slova (anglicky)
Body odour, olfaction, chemical communication, signalling, caloric intake, diet, garlicPředchozí práce ukázaly, že výběr partnera z části závisí na vodítkách poukazujících na kvalitu a kondici potencionálního partnera. Taková vodítka mohou být nejen vizuální povahy, ale v poslední době se ukazuje, že i pachová. Čím dál více studií naznačuje, že právě tělesná vůně hraje při výběru partnera poměrně zásadní roli. Navíc je tělesná vůně ovlivňována konzumovanou stravou. Proto jsme se zaměřili na to, jak axilární vůni ovlivní omezení kalorického příjmu a konzumace česneku. Z našich výsledků vyplývá, že obnovení kalorického příjmu zvyšuje příjemnost a atraktivitu tělesné vůně (pravděpodobně v důsledku doporučené specifické stravy), v porovnání s tímto je během jeho omezení mnohem nižší. Dále tělesná vůně lidí, kteří konzumovali česnek, byla lépe hedonicky hodnocena, což by mohlo být připisováno jeho pozitivním účinkům na zdraví. Tato zjištění potvrzují předpoklad, že tělesná vůně je ovlivňována konzumovanou stravou a díky změně její atraktivity může sloužit při výběru partnera jako vodítko ke kondici a kvalitě jedince.
Previous work has shown that mate choice is in part affected by cues associated with quality and condition of potential mate. These cues could be based on visual characteristics or as shown recently on chemical cues. There is growing evidence which suggest that body odour plays relatively significant role in mate choice. Moreover, body odour is to some extent affected by ingested diet. Therefore, we focused on the effect of caloric restriction and garlic consumption on axilary odour. Our results suggest that restoration of food intake improve body odour in terms of pleasantness and attractiveness (probably as a consequence of recommended specific diet), but during caloric restriction it is rated lower. The garlic consumption improves hedonic assessment of body odour. This effect could be ascribed to his well-known health effects. Our findings thus confirm assumption that ingested diet affects body odour and these changes in odour attractiveness could serve as a cue to individual condition and quality.