Zobrazit minimální záznam

The effect of caloric intake and aromatic substances on the human body odour quality
dc.contributor.advisorHavlíček, Jan
dc.creatorFialová, Jitka
dc.date.accessioned2020-08-27T15:15:26Z
dc.date.available2020-08-27T15:15:26Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/42159
dc.description.abstractPředchozí práce ukázaly, že výběr partnera z části závisí na vodítkách poukazujících na kvalitu a kondici potencionálního partnera. Taková vodítka mohou být nejen vizuální povahy, ale v poslední době se ukazuje, že i pachová. Čím dál více studií naznačuje, že právě tělesná vůně hraje při výběru partnera poměrně zásadní roli. Navíc je tělesná vůně ovlivňována konzumovanou stravou. Proto jsme se zaměřili na to, jak axilární vůni ovlivní omezení kalorického příjmu a konzumace česneku. Z našich výsledků vyplývá, že obnovení kalorického příjmu zvyšuje příjemnost a atraktivitu tělesné vůně (pravděpodobně v důsledku doporučené specifické stravy), v porovnání s tímto je během jeho omezení mnohem nižší. Dále tělesná vůně lidí, kteří konzumovali česnek, byla lépe hedonicky hodnocena, což by mohlo být připisováno jeho pozitivním účinkům na zdraví. Tato zjištění potvrzují předpoklad, že tělesná vůně je ovlivňována konzumovanou stravou a díky změně její atraktivity může sloužit při výběru partnera jako vodítko ke kondici a kvalitě jedince.cs_CZ
dc.description.abstractPrevious work has shown that mate choice is in part affected by cues associated with quality and condition of potential mate. These cues could be based on visual characteristics or as shown recently on chemical cues. There is growing evidence which suggest that body odour plays relatively significant role in mate choice. Moreover, body odour is to some extent affected by ingested diet. Therefore, we focused on the effect of caloric restriction and garlic consumption on axilary odour. Our results suggest that restoration of food intake improve body odour in terms of pleasantness and attractiveness (probably as a consequence of recommended specific diet), but during caloric restriction it is rated lower. The garlic consumption improves hedonic assessment of body odour. This effect could be ascribed to his well-known health effects. Our findings thus confirm assumption that ingested diet affects body odour and these changes in odour attractiveness could serve as a cue to individual condition and quality.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectBody odouren_US
dc.subjectolfactionen_US
dc.subjectchemical communicationen_US
dc.subjectsignallingen_US
dc.subjectcaloric intakeen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectgarlicen_US
dc.subjectTělesná vůněcs_CZ
dc.subjectčichcs_CZ
dc.subjectchemická komunikacecs_CZ
dc.subjectsignalizacecs_CZ
dc.subjectkalorický příjemcs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectčesnekcs_CZ
dc.titleEfekt kalorického příjmu a aromatických látek na kvalitu lidské tělesné vůněcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-13
dc.description.departmentKatedra obecné antropologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of General Anthropologyen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.identifier.repId122022
dc.title.translatedThe effect of caloric intake and aromatic substances on the human body odour qualityen_US
dc.contributor.refereeMartinec Nováková, Lenka
dc.identifier.aleph001501343
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineObecná antropologie - integrální studium člověkacs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Anthropologyen_US
thesis.degree.programHumanitní studiacs_CZ
thesis.degree.programHumanitiesen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra obecné antropologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of General Anthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csObecná antropologie - integrální studium člověkacs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Anthropologyen_US
uk.degree-program.csHumanitní studiacs_CZ
uk.degree-program.enHumanitiesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPředchozí práce ukázaly, že výběr partnera z části závisí na vodítkách poukazujících na kvalitu a kondici potencionálního partnera. Taková vodítka mohou být nejen vizuální povahy, ale v poslední době se ukazuje, že i pachová. Čím dál více studií naznačuje, že právě tělesná vůně hraje při výběru partnera poměrně zásadní roli. Navíc je tělesná vůně ovlivňována konzumovanou stravou. Proto jsme se zaměřili na to, jak axilární vůni ovlivní omezení kalorického příjmu a konzumace česneku. Z našich výsledků vyplývá, že obnovení kalorického příjmu zvyšuje příjemnost a atraktivitu tělesné vůně (pravděpodobně v důsledku doporučené specifické stravy), v porovnání s tímto je během jeho omezení mnohem nižší. Dále tělesná vůně lidí, kteří konzumovali česnek, byla lépe hedonicky hodnocena, což by mohlo být připisováno jeho pozitivním účinkům na zdraví. Tato zjištění potvrzují předpoklad, že tělesná vůně je ovlivňována konzumovanou stravou a díky změně její atraktivity může sloužit při výběru partnera jako vodítko ke kondici a kvalitě jedince.cs_CZ
uk.abstract.enPrevious work has shown that mate choice is in part affected by cues associated with quality and condition of potential mate. These cues could be based on visual characteristics or as shown recently on chemical cues. There is growing evidence which suggest that body odour plays relatively significant role in mate choice. Moreover, body odour is to some extent affected by ingested diet. Therefore, we focused on the effect of caloric restriction and garlic consumption on axilary odour. Our results suggest that restoration of food intake improve body odour in terms of pleasantness and attractiveness (probably as a consequence of recommended specific diet), but during caloric restriction it is rated lower. The garlic consumption improves hedonic assessment of body odour. This effect could be ascribed to his well-known health effects. Our findings thus confirm assumption that ingested diet affects body odour and these changes in odour attractiveness could serve as a cue to individual condition and quality.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra obecné antropologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990015013430106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV