Význam výživy a především bílkovin v silových sportech.
Importance of nutrition, mainly proteins, in power sports.
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/42503Identifikátory
SIS: 118201
Kolekce
- Kvalifikační práce [20105]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Martinča, Jozef
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra antropologie a genetiky člověka
Datum obhajoby
13. 9. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
Bílkoviny, cukry, minerály, proteiny, sacharidy, silové sporty, tuky, vitaminy, vláknina, výživaKlíčová slova (anglicky)
Carbohydrates, dietary fibre, fats, minerals, nutrition, power sports, proteins, vitaminsSilové sporty jsou pro organismus obrovskou zátěží. Tato zátěž musí být kompenzována vhodnou stravou a vhodnou relaxací. Se silovými sporty je tedy obecně spojen zvýšený příjem naprosté většiny živin. Některé, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek a bílkoviny, mají v silových disciplínách své nezastupitelné místo. Především bílkovinám je amatérskými i profesionálními sportovci přisuzován zásadní význam pro tvorbu svalové hmoty. Otázkou je, kolik bílkovin je opravdu potřeba a jak se liší jejich kvalita, tedy stravitelnost a vstřebatelnost, jsou-li tyto konzumovány z rostlinných nebo živočišných zdrojů, případně i z velmi oblíbených doplňků stravy. S konzumací proteinů jistě souvisí i to, kdy a s čím jsou bílkoviny kombinovány a jaká forma tréninku jejich příjem doplňuje. Význam mají samozřejmě přímo i nepřímo také sacharidy, vláknina, tuky, vitaminy, minerály a pitný režim.
Heavy athletics is a great stress for a human organism. This stress has to be compensated by proper nourishment and proper relaxation. Higher intake of all nutrients is always linked to heavy athletics. Some nutrients, such as omega-3 fatty acids, iron, zinc and proteins have a unique role in strength disciplines. Especially proteins are considered by both amateur and professional athletes as the most essential for muscle building. It is questionable how much protein is needed and how does its quality (directly linked to digestibility and absorbency) differ in animal and plant proteins, or even in supplementations proteins. The types of nourishment proteins that are combined together and what type of training is preferred matter significantly. Other agents of high significance are evidently, with direct or indirect influence, carbohydrates, dietary fiber, fats, vitamins, minerals and drinking habits.