Zobrazit minimální záznam

The effect of heat shock stress on enzyme activities in plants.
dc.contributor.advisorHýsková, Veronika
dc.creatorDoričová, Vlasta
dc.date.accessioned2017-05-07T12:50:50Z
dc.date.available2017-05-07T12:50:50Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/44372
dc.description.abstractTeplotní stres je jedním z abiotických stresových faktorů, který podstatným způsobem ovlivňuje růst a vývoj rostlin. Rostliny odpovídají na teplotní stres řadou buněčných a metabolických změn, charakteristická je syntéza molekulárních chaperonů tzv. heat-shock proteinů (HSP). V této práci byl studován vliv teplotního šoku (v podobě působení 40řC 1 hodinu z 20řC) na aktivity NADP-dependentních enzymů, enzymů Hatchova-Slackova cyklu, glykosidas a na aktivitu peroxidasy v listech tabáku (Nicotiana tabacum L. cv. Petit Havana SR1). Vzhledem k tomu, že HSP napomáhají správnému sbalování nezralých proteinů, podílejí se na opravování špatně sbalených nebo částečně denaturovaných proteinů, na degradaci denaturovaných proteinů a na vytvoření termotolerance rostliny, bylo cílem práce zjistit, zda aktivita studovaných enzymů zůstane zachována, nebo zda bude modulována v rámci obranné odpovědi. Největší množství proteinu HSP70 detekované imunochemicky bylo zjištěno 1 hodinu po aplikaci teplotního šoku kdy byly také stanoveny vyšší aktivity šikimátdehydrogenasy, NADP-dependentní malátdehydrogenasy (oxalacetát-dekarboxylační), fosfoenolpyruvát- karboxylasy, β-hexosaminidasy a α-mannosidasy, než v kontrolních rostlinách, které vyšší teplotě vystaveny nebyly. Aktivita peroxidasy byla oproti kontrolním rostlinám...cs_CZ
dc.description.abstractHeat stress is one of abiotic stress factors, which fundamentally influences the growth and development of plants. Plants response to heat stress by series of cell and metabolic changes, the specificity of heat stress is synthesis of molecular chaperons, called heat- shock proteins (HSP). The influence of heat shock (in the form of 1 hour application of 40řC from 20řC) on the activity of NADP-dependent enzymes, enzymes of Hatch-Slack cycle, glycosidases and the activity of peroxidase in tobacco plants (Nicotiana tabacum L. cv. Petit Havana SR1) was studied in this work. Since HSP are involved in proper folding of immature, misfolded or partly denaturated proteins, in degradation of denaturated proteins and in induction of thermotolerance of plants, the aim of this work was to find out, if the activity of studied enzymes will be maintained or modulated within the plant defense response. The highest amount of HSP70 detected immunochemically together with higher activities of NADP-malic enzyme, phosphoenolpyruvate carboxylase, β-hexosaminidase and α- mannosidase compared to control plants was found 1 hour after application of heat shock. Peroxidase activity was most increased 1 day after HS compared to controls. Using native electrophoresis the differences in isoform content between control and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectTeplotní šokcs_CZ
dc.subjectchaperonycs_CZ
dc.subjectheat-shock proteinycs_CZ
dc.subjectNADP-dependentní enzymycs_CZ
dc.subjectenzymy Hatchova-Slackova cyklucs_CZ
dc.subjectglykosidasycs_CZ
dc.subjectperoxidasacs_CZ
dc.subjectHeat shocken_US
dc.subjectchaperonesen_US
dc.subjectheat-shock proteinsen_US
dc.subjectNADP-dependent enzymesen_US
dc.subjectenzymes of Hatch-Slack cycleen_US
dc.subjectglycosidasesen_US
dc.subjectperoxidaseen_US
dc.titleVliv teplotních změn na aktivitu různých enzymů v rostlinách.cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-10
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId114424
dc.title.translatedThe effect of heat shock stress on enzyme activities in plants.en_US
dc.contributor.refereeLiberda, Jiří
dc.identifier.aleph001533999
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTeplotní stres je jedním z abiotických stresových faktorů, který podstatným způsobem ovlivňuje růst a vývoj rostlin. Rostliny odpovídají na teplotní stres řadou buněčných a metabolických změn, charakteristická je syntéza molekulárních chaperonů tzv. heat-shock proteinů (HSP). V této práci byl studován vliv teplotního šoku (v podobě působení 40řC 1 hodinu z 20řC) na aktivity NADP-dependentních enzymů, enzymů Hatchova-Slackova cyklu, glykosidas a na aktivitu peroxidasy v listech tabáku (Nicotiana tabacum L. cv. Petit Havana SR1). Vzhledem k tomu, že HSP napomáhají správnému sbalování nezralých proteinů, podílejí se na opravování špatně sbalených nebo částečně denaturovaných proteinů, na degradaci denaturovaných proteinů a na vytvoření termotolerance rostliny, bylo cílem práce zjistit, zda aktivita studovaných enzymů zůstane zachována, nebo zda bude modulována v rámci obranné odpovědi. Největší množství proteinu HSP70 detekované imunochemicky bylo zjištěno 1 hodinu po aplikaci teplotního šoku kdy byly také stanoveny vyšší aktivity šikimátdehydrogenasy, NADP-dependentní malátdehydrogenasy (oxalacetát-dekarboxylační), fosfoenolpyruvát- karboxylasy, β-hexosaminidasy a α-mannosidasy, než v kontrolních rostlinách, které vyšší teplotě vystaveny nebyly. Aktivita peroxidasy byla oproti kontrolním rostlinám...cs_CZ
uk.abstract.enHeat stress is one of abiotic stress factors, which fundamentally influences the growth and development of plants. Plants response to heat stress by series of cell and metabolic changes, the specificity of heat stress is synthesis of molecular chaperons, called heat- shock proteins (HSP). The influence of heat shock (in the form of 1 hour application of 40řC from 20řC) on the activity of NADP-dependent enzymes, enzymes of Hatch-Slack cycle, glycosidases and the activity of peroxidase in tobacco plants (Nicotiana tabacum L. cv. Petit Havana SR1) was studied in this work. Since HSP are involved in proper folding of immature, misfolded or partly denaturated proteins, in degradation of denaturated proteins and in induction of thermotolerance of plants, the aim of this work was to find out, if the activity of studied enzymes will be maintained or modulated within the plant defense response. The highest amount of HSP70 detected immunochemically together with higher activities of NADP-malic enzyme, phosphoenolpyruvate carboxylase, β-hexosaminidase and α- mannosidase compared to control plants was found 1 hour after application of heat shock. Peroxidase activity was most increased 1 day after HS compared to controls. Using native electrophoresis the differences in isoform content between control and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990015339990106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV