Zobrazit minimální záznam

Mode of action of antimicrobial lipopeptides produced by Bacillus subtilis
dc.contributor.advisorSeydlová, Gabriela
dc.creatorPinkas, Dominik
dc.date.accessioned2017-05-07T14:56:31Z
dc.date.available2017-05-07T14:56:31Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/44824
dc.description.abstractBakteriální antimikrobiální látky jsou důležitým zdrojem nových antimikrobiálních terapeutik, jejichž hledání je jedinou možnou odpovědí na vzestup bakteriálních rezistencí proti stávajícím antibiotikům, a na stále častější výskyt multirezistentních kmenů. Zajímavou alternativu představují tři rodiny lipopeptidů produkované Bacillus subtilis - surfaktiny, fengyciny a ituriny - nabízející slibné biologické aktivity a dobrý potenciál pro modifikace jejich struktur a vlastností. Lipopeptidy produkované B. subtilis jsou povrchově aktivní látky schopné snižovat povrchové napětí na fázových rozhraních. Vykazují biologické aktivity založené na jejich schopnosti inzertovat se do lipidických membrán, agregovat v nich a narušovat tak jejich bariérovou funkci. Přesný mechanizmus účinku se liší podle rodiny, ale mají společnou koncentrační závislost - s rostoucí koncentrací membránově vázaného lipopeptidu postupně tvoří iontové kanály, později větší póry a nakonec membránu solubilizují detergentním mechanizmem. Surfaktin je navíc schopen inaktivovat enzymy vyžadující pro svou aktivitu dvojmocné kationty. Tyto vlastnosti činí z lipopeptidů B. subtilis slibné látky pro komerční využití.cs_CZ
dc.description.abstractIncreasing bacterial resistance to classical antibiotics and emergence of multi-resistant strains impose a constant threat. Antimicrobial compounds of bacterial origin are an important source of new antibacterial therapeutic agents needed to answer this issue. Three families of lipopeptides produced by Bacillus subtilis - surfactins, fengycins and iturins represent an interesting class of such compounds. They exert a wide range of biological activities and possess a good potential for modifications and improvement of their structure and function. Lipopeptides produced by B. subtilis are surface active compounds capable of reducing surface/interface tension. The variety of their biological activities stems from their ability to insert into lipid membranes leading to disruption and permeabilization of the membrane. Specific mode of action differs between the three families but the common feature is that it is concentration dependent. First, lipopeptides induce ion leakage, pore formation and then the increasing concentration eventually causes complete solubilisation of the membrane in a detergent-like manner. In addition, surfactin can inhibit some enzymes by chelating divalent cations required for their activity. These properties make the B. subtilis lipopeptides promising compounds for commercial applications.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectlipopeptidycs_CZ
dc.subjectBacillus subtiliscs_CZ
dc.subjectsurfaktincs_CZ
dc.subjectfengycincs_CZ
dc.subjectiturincs_CZ
dc.subjectmechanizmus účinkucs_CZ
dc.subjectmembránacs_CZ
dc.subjectantimikrobiální peptidycs_CZ
dc.subjectlipopeptidesen_US
dc.subjectBacillus subtilisen_US
dc.subjectsurfactinen_US
dc.subjectfengycinen_US
dc.subjectiturinen_US
dc.subjectmode of actionen_US
dc.subjectmembraneen_US
dc.subjectantimicrobial peptidesen_US
dc.titleMechanizmy antimikrobiálního účinku lipopeptidů produkovaných Bacillus subtiliscs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-14
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId116727
dc.title.translatedMode of action of antimicrobial lipopeptides produced by Bacillus subtilisen_US
dc.contributor.refereeŽíla, Vojtěch
dc.identifier.aleph001524466
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakteriální antimikrobiální látky jsou důležitým zdrojem nových antimikrobiálních terapeutik, jejichž hledání je jedinou možnou odpovědí na vzestup bakteriálních rezistencí proti stávajícím antibiotikům, a na stále častější výskyt multirezistentních kmenů. Zajímavou alternativu představují tři rodiny lipopeptidů produkované Bacillus subtilis - surfaktiny, fengyciny a ituriny - nabízející slibné biologické aktivity a dobrý potenciál pro modifikace jejich struktur a vlastností. Lipopeptidy produkované B. subtilis jsou povrchově aktivní látky schopné snižovat povrchové napětí na fázových rozhraních. Vykazují biologické aktivity založené na jejich schopnosti inzertovat se do lipidických membrán, agregovat v nich a narušovat tak jejich bariérovou funkci. Přesný mechanizmus účinku se liší podle rodiny, ale mají společnou koncentrační závislost - s rostoucí koncentrací membránově vázaného lipopeptidu postupně tvoří iontové kanály, později větší póry a nakonec membránu solubilizují detergentním mechanizmem. Surfaktin je navíc schopen inaktivovat enzymy vyžadující pro svou aktivitu dvojmocné kationty. Tyto vlastnosti činí z lipopeptidů B. subtilis slibné látky pro komerční využití.cs_CZ
uk.abstract.enIncreasing bacterial resistance to classical antibiotics and emergence of multi-resistant strains impose a constant threat. Antimicrobial compounds of bacterial origin are an important source of new antibacterial therapeutic agents needed to answer this issue. Three families of lipopeptides produced by Bacillus subtilis - surfactins, fengycins and iturins represent an interesting class of such compounds. They exert a wide range of biological activities and possess a good potential for modifications and improvement of their structure and function. Lipopeptides produced by B. subtilis are surface active compounds capable of reducing surface/interface tension. The variety of their biological activities stems from their ability to insert into lipid membranes leading to disruption and permeabilization of the membrane. Specific mode of action differs between the three families but the common feature is that it is concentration dependent. First, lipopeptides induce ion leakage, pore formation and then the increasing concentration eventually causes complete solubilisation of the membrane in a detergent-like manner. In addition, surfactin can inhibit some enzymes by chelating divalent cations required for their activity. These properties make the B. subtilis lipopeptides promising compounds for commercial applications.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990015244660106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV