Zobrazit minimální záznam

Determination of Se in selected food supplements using electrochemical generation of H2Se and AAS
dc.contributor.advisorČervený, Václav
dc.creatorKrálová, Pavlína
dc.date.accessioned2017-05-07T18:12:12Z
dc.date.available2017-05-07T18:12:12Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/45610
dc.description.abstractCílem předkládané práce bylo prověřit účinnost elektrochemického generování selenovodíku ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií při stanovení selenu v reálných vzorcích, konkrétně vybraných doplňcích stravy s deklarovaným obsahem selenu. Nejprve byly optimalizovány pracovní podmínky elektrochemického generování selenovodíku. V optimalizované aparatuře byly proměřeny kalibrační závislosti pro SeIV a SeVI přičemž bylo zjištěno, že pro kvantitativní stanovení selenanů je třeba využít předredukce. Podmínky provedení předredukce SeVI na SeIV byly tedy rovněž optimalizovány a z dalších kalibračních závislostí (po provedené předredukci) byly určeny základní charakteristiky stanovení těchto specií selenu. Na závěr byly stanoveny koncentrace Se v reálných vzorcích potravinových doplňků s deklarovanými obsahy SeIV a SeVI a byly diskutovány nežádoucí vlivy na takovéto stanovení.cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this bachelor thesis was to verify the efficiency of electrochemical generation of H2Se in connection with atomic absorption spectrometry used to determination of selenium in real samples, specifically in selected food supplements with the declared content of selenium. Firstly, working conditions of apparatus for electrochemical generation of H2Se with atomic absorption spectrometry were optimized. Using these optimized conditions, calibration dependences for SeIV a SeVI were measured. It was found that for the quantitative determination of selenate, the prereduction step is needed. Therefore, prereduction of SeVI to SeIV was also optimized. After prereduction step, new calibrations were measured and figures of merit of determination of these selenium species were achieved from them. In conclusion, concentrations of Se in real samples of selected food supplements with the declared contents of SeIV and SeVI were determined and interference effects for such determination have been discussed.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectselencs_CZ
dc.subjectelektrochemické generování hydridůcs_CZ
dc.subjectAAScs_CZ
dc.subjectseleniumen_US
dc.subjectelectrochemical hydride generationen_US
dc.subjectAASen_US
dc.titleStanovení Se ve vybraných potravinových doplňcích pomocí elektrochemického generování H2Se a AAScs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-08
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId115231
dc.title.translatedDetermination of Se in selected food supplements using electrochemical generation of H2Se and AASen_US
dc.contributor.refereeHraníček, Jakub
dc.identifier.aleph001534368
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCílem předkládané práce bylo prověřit účinnost elektrochemického generování selenovodíku ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií při stanovení selenu v reálných vzorcích, konkrétně vybraných doplňcích stravy s deklarovaným obsahem selenu. Nejprve byly optimalizovány pracovní podmínky elektrochemického generování selenovodíku. V optimalizované aparatuře byly proměřeny kalibrační závislosti pro SeIV a SeVI přičemž bylo zjištěno, že pro kvantitativní stanovení selenanů je třeba využít předredukce. Podmínky provedení předredukce SeVI na SeIV byly tedy rovněž optimalizovány a z dalších kalibračních závislostí (po provedené předredukci) byly určeny základní charakteristiky stanovení těchto specií selenu. Na závěr byly stanoveny koncentrace Se v reálných vzorcích potravinových doplňků s deklarovanými obsahy SeIV a SeVI a byly diskutovány nežádoucí vlivy na takovéto stanovení.cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this bachelor thesis was to verify the efficiency of electrochemical generation of H2Se in connection with atomic absorption spectrometry used to determination of selenium in real samples, specifically in selected food supplements with the declared content of selenium. Firstly, working conditions of apparatus for electrochemical generation of H2Se with atomic absorption spectrometry were optimized. Using these optimized conditions, calibration dependences for SeIV a SeVI were measured. It was found that for the quantitative determination of selenate, the prereduction step is needed. Therefore, prereduction of SeVI to SeIV was also optimized. After prereduction step, new calibrations were measured and figures of merit of determination of these selenium species were achieved from them. In conclusion, concentrations of Se in real samples of selected food supplements with the declared contents of SeIV and SeVI were determined and interference effects for such determination have been discussed.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990015343680106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV