dc.contributor.advisor | Červený, Václav | |
dc.creator | Králová, Pavlína | |
dc.date.accessioned | 2017-05-07T18:12:12Z | |
dc.date.available | 2017-05-07T18:12:12Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/45610 | |
dc.description.abstract | Cílem předkládané práce bylo prověřit účinnost elektrochemického generování selenovodíku ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií při stanovení selenu v reálných vzorcích, konkrétně vybraných doplňcích stravy s deklarovaným obsahem selenu. Nejprve byly optimalizovány pracovní podmínky elektrochemického generování selenovodíku. V optimalizované aparatuře byly proměřeny kalibrační závislosti pro SeIV a SeVI přičemž bylo zjištěno, že pro kvantitativní stanovení selenanů je třeba využít předredukce. Podmínky provedení předredukce SeVI na SeIV byly tedy rovněž optimalizovány a z dalších kalibračních závislostí (po provedené předredukci) byly určeny základní charakteristiky stanovení těchto specií selenu. Na závěr byly stanoveny koncentrace Se v reálných vzorcích potravinových doplňků s deklarovanými obsahy SeIV a SeVI a byly diskutovány nežádoucí vlivy na takovéto stanovení. | cs_CZ |
dc.description.abstract | The aim of this bachelor thesis was to verify the efficiency of electrochemical generation of H2Se in connection with atomic absorption spectrometry used to determination of selenium in real samples, specifically in selected food supplements with the declared content of selenium. Firstly, working conditions of apparatus for electrochemical generation of H2Se with atomic absorption spectrometry were optimized. Using these optimized conditions, calibration dependences for SeIV a SeVI were measured. It was found that for the quantitative determination of selenate, the prereduction step is needed. Therefore, prereduction of SeVI to SeIV was also optimized. After prereduction step, new calibrations were measured and figures of merit of determination of these selenium species were achieved from them. In conclusion, concentrations of Se in real samples of selected food supplements with the declared contents of SeIV and SeVI were determined and interference effects for such determination have been discussed. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | selen | cs_CZ |
dc.subject | elektrochemické generování hydridů | cs_CZ |
dc.subject | AAS | cs_CZ |
dc.subject | selenium | en_US |
dc.subject | electrochemical hydride generation | en_US |
dc.subject | AAS | en_US |
dc.title | Stanovení Se ve vybraných potravinových doplňcích pomocí elektrochemického generování H2Se a AAS | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-06-08 | |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 115231 | |
dc.title.translated | Determination of Se in selected food supplements using electrochemical generation of H2Se and AAS | en_US |
dc.contributor.referee | Hraníček, Jakub | |
dc.identifier.aleph | 001534368 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.degree.discipline | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
thesis.degree.program | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.degree.program | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
uk.degree-program.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Cílem předkládané práce bylo prověřit účinnost elektrochemického generování selenovodíku ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií při stanovení selenu v reálných vzorcích, konkrétně vybraných doplňcích stravy s deklarovaným obsahem selenu. Nejprve byly optimalizovány pracovní podmínky elektrochemického generování selenovodíku. V optimalizované aparatuře byly proměřeny kalibrační závislosti pro SeIV a SeVI přičemž bylo zjištěno, že pro kvantitativní stanovení selenanů je třeba využít předredukce. Podmínky provedení předredukce SeVI na SeIV byly tedy rovněž optimalizovány a z dalších kalibračních závislostí (po provedené předredukci) byly určeny základní charakteristiky stanovení těchto specií selenu. Na závěr byly stanoveny koncentrace Se v reálných vzorcích potravinových doplňků s deklarovanými obsahy SeIV a SeVI a byly diskutovány nežádoucí vlivy na takovéto stanovení. | cs_CZ |
uk.abstract.en | The aim of this bachelor thesis was to verify the efficiency of electrochemical generation of H2Se in connection with atomic absorption spectrometry used to determination of selenium in real samples, specifically in selected food supplements with the declared content of selenium. Firstly, working conditions of apparatus for electrochemical generation of H2Se with atomic absorption spectrometry were optimized. Using these optimized conditions, calibration dependences for SeIV a SeVI were measured. It was found that for the quantitative determination of selenate, the prereduction step is needed. Therefore, prereduction of SeVI to SeIV was also optimized. After prereduction step, new calibrations were measured and figures of merit of determination of these selenium species were achieved from them. In conclusion, concentrations of Se in real samples of selected food supplements with the declared contents of SeIV and SeVI were determined and interference effects for such determination have been discussed. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990015343680106986 | |