Zobrazit minimální záznam

Influence of peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa on coagulation process
dc.contributor.advisorPivokonský, Martin
dc.creatorBarešová, Magdalena
dc.date.accessioned2017-05-07T20:12:46Z
dc.date.available2017-05-07T20:12:46Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/46123
dc.description.abstractDiplomová práce je zaměřena na objasnění mechanismů podílejících se na koagulaci peptidových a proteinových COM (Cellular Organic Matter) produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa a na popis jejich vlivu na koagulaci hydrofobní kaolínové suspenze. Na základě výsledků koagulačních pokusů bylo prokázáno, že účinnost koagulace COM peptidů/proteinů i kaolínových částic je silně závislá na hodnotě pH, která určuje nábojové charakteristiky peptidů/proteinů, kaolínu a produktů hydrolýzy koagulačního činidla a tedy i převládající mechanismy interakcí mezi nimi. Účinné koagulace a nejvyššího odstranění COM peptidů a proteinů bylo dosaženo v rozmezí pH 4-6 v důsledku nábojové neutralizace záporně nabitého povrchu peptidů/proteinů kladně nabitými produkty hydrolýzy železitého koagulačního činidla. Peptidy a proteiny za těchto reakčních podmínek také pozitivně ovlivnily koagulaci kaolínových částic. Jako dominantní mechanismy koagulace byly za těchto podmínek určeny nábojová neutralizace a adsorpce. Bylo prokázáno, že při nízkém koncentračním poměru COM peptidů/proteinů a koagulačního činidla (COM/Fe < 0,33) dochází ke koagulaci peptidů/proteinů v rozsahu pH 6-8 mechanismem adsorpce peptidů/proteinů na částicích hydratovaných oxidů železa, který popisuje elektrostatický patch model. Naopak při vysokém poměru...cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of the diploma thesis is to analyze the mechanisms involved in the coagulation of peptides and proteins contained in cellular organic matter produced by Microcystis aeruginosa, and to describe their influence on the coagulation of hydrophobic kaolin suspension. According to the results of jar tests, the coagulation effectiveness and removability of COM peptides/proteins and kaolin particles are heavily dependent on pH value which determines charge characteristics of peptides/proteins, kaolin and hydrolysis products of coagulant and therefore the prevailing mechanisms of interactions between them. Efficient coagulation and the highest removal of COM peptides and proteins were achieved in the pH range of 4-6 due to charge neutralization of peptide/protein negative surface by positively charged hydrolysis products of ferric coagulant. Peptides and proteins contributed to the coagulation of kaolin particles under the reaction conditions mentioned above, too. Charge neutralization and adsorption were found to be the dominant coagulation mechanisms under these conditions. At a low COM/Fe concentration ratio (COM/Fe < 0.33), adsorption of peptides/proteins onto ferric oxide-hydroxide particles, described as the electrostatic patch model, enabled the coagulation in the pH range of 6-8. On the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectAOM - organické látky produkované fytoplanktonemcs_CZ
dc.subjectCOM - celulární organické látkycs_CZ
dc.subjectFe-peptidovécs_CZ
dc.subjectproteinové komplexycs_CZ
dc.subjectkoagulacecs_CZ
dc.subjectMicrocystis aeruginosacs_CZ
dc.subjectpeptidycs_CZ
dc.subjectproteinycs_CZ
dc.subjectvazebná kapacitacs_CZ
dc.subjectAOM - Algal Organic Matteren_US
dc.subjectBinding capacityen_US
dc.subjectCoagulationen_US
dc.subjectCOM - Cellular Organic Matteren_US
dc.subjectFe-peptideen_US
dc.subjectprotein complexesen_US
dc.subjectMicrocystis aeruginosaen_US
dc.subjectPeptidesen_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.titleVliv peptidů a proteinů produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa na koagulacics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-17
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId100593
dc.title.translatedInfluence of peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa on coagulation processen_US
dc.contributor.refereeJanda, Václav
dc.identifier.aleph001525327
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce je zaměřena na objasnění mechanismů podílejících se na koagulaci peptidových a proteinových COM (Cellular Organic Matter) produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa a na popis jejich vlivu na koagulaci hydrofobní kaolínové suspenze. Na základě výsledků koagulačních pokusů bylo prokázáno, že účinnost koagulace COM peptidů/proteinů i kaolínových částic je silně závislá na hodnotě pH, která určuje nábojové charakteristiky peptidů/proteinů, kaolínu a produktů hydrolýzy koagulačního činidla a tedy i převládající mechanismy interakcí mezi nimi. Účinné koagulace a nejvyššího odstranění COM peptidů a proteinů bylo dosaženo v rozmezí pH 4-6 v důsledku nábojové neutralizace záporně nabitého povrchu peptidů/proteinů kladně nabitými produkty hydrolýzy železitého koagulačního činidla. Peptidy a proteiny za těchto reakčních podmínek také pozitivně ovlivnily koagulaci kaolínových částic. Jako dominantní mechanismy koagulace byly za těchto podmínek určeny nábojová neutralizace a adsorpce. Bylo prokázáno, že při nízkém koncentračním poměru COM peptidů/proteinů a koagulačního činidla (COM/Fe < 0,33) dochází ke koagulaci peptidů/proteinů v rozsahu pH 6-8 mechanismem adsorpce peptidů/proteinů na částicích hydratovaných oxidů železa, který popisuje elektrostatický patch model. Naopak při vysokém poměru...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of the diploma thesis is to analyze the mechanisms involved in the coagulation of peptides and proteins contained in cellular organic matter produced by Microcystis aeruginosa, and to describe their influence on the coagulation of hydrophobic kaolin suspension. According to the results of jar tests, the coagulation effectiveness and removability of COM peptides/proteins and kaolin particles are heavily dependent on pH value which determines charge characteristics of peptides/proteins, kaolin and hydrolysis products of coagulant and therefore the prevailing mechanisms of interactions between them. Efficient coagulation and the highest removal of COM peptides and proteins were achieved in the pH range of 4-6 due to charge neutralization of peptide/protein negative surface by positively charged hydrolysis products of ferric coagulant. Peptides and proteins contributed to the coagulation of kaolin particles under the reaction conditions mentioned above, too. Charge neutralization and adsorption were found to be the dominant coagulation mechanisms under these conditions. At a low COM/Fe concentration ratio (COM/Fe < 0.33), adsorption of peptides/proteins onto ferric oxide-hydroxide particles, described as the electrostatic patch model, enabled the coagulation in the pH range of 6-8. On the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
dc.identifier.lisID990015253270106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV