Studium kyselé fosfatasy hrachu setého a tabáku
Study of acid phosphatase in pea and tobacco
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/46304Identifikátory
SIS: 116289
Kolekce
- Kvalifikační práce [20097]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Tichá, Marie
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biochemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
11. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
fosfát, kyselá fosfatasa, pNP - fosfát, fosfo - L serin, tabák, hráchKlíčová slova (anglicky)
phosphate, acid phosphatase, pNP - phosphate, phospho - L serine, tobacco, peaFosfatasy katalyzují hydrolytické štěpení esteru kyseliny orthofosforečné. Obecně jsou rozděleny na kyselé a alkalické fosfatasy dle jejich pH optima. Byl připraven extrakt z listů Nicotiana tabacum L. a Pissum sativum. Dále se zjistlily rychlostní konstanty fosfatas hrachu a tabáku. Rychlost reakce katalyzované fosfatasou tabáku je 10,0 mol/min.ml a hrachu 38,0 mol/min.ml s použitím substrátu pNP - fosfátu. Se substrátem fosfo - L serinem je rychlost reakce katalyzovaná fosfatasou tabáku 1,8 mol/min.ml a hrachu 0,4 mol/min.ml. Michaelisova konstanta Km je pro fosfatasu tabáku 1,8 mM a pro fosfatasu hrachu 8,5 mM s použitím pNP - fosfátu jako substrát. Se substrátem fosfo - L serinem je Km fosfatasy tabáku a hrachu stejná - 4,0 mM. pH optimum fosfatasy hrachu je 5,0 při použítí pNP - fosfátu jako substrát a pH 6,0 se substrátem fosfo - L serinem. Hodnota pH optima fosfatasy tabáku je 5,4 s použitím pNP - fosfátu a pH 7,0 s fosfo - L serinem. Teplotní optimum fosfatasy hrachu je 60 C a fosfatasy tabáku 55 C.
Phosphatases catalyze the hydrolytic fission of orthophosphoric acid ester. They are generally divided into acid and alkaline phosphatases according to their pH optimum. There was preparated the extract of leaves Nicotiana tabacum L. and Pissum sativum. Furthermore, there were determinated pea and tobacco phosphatases's rate constants. Reaction speed katalyzed by tobacco phosphatase is 10,0 mol/min.ml and by pea phosphatase 38,0 mol/min.ml using paraNP - phosphate as a substrate. Using a substrate phospho - L serine the reaction speed katalyzed by phosphatase of tobacco is 1,8 mol/min.ml and by phosphatase of pea is 0,4 mol/min.ml. Michaelis constant Km is 1,8 mM for tobacco phosphatase and 8,5 mM for pea phosphatase using paraNP - phosphate. Using a substrate phospho - L serine Michaelis constant Km of phosphatase of tobacco and pea is the same - 4,0 mM. The pH optimum of pea phosphatase is 5,0 using paraNP - phosphate as a substrate and 6,0 using phopho - L serine. pH optimum of tobacco phosphatase is 5,4 using paraNP - phosphate and 7,0 using phospho - L serine. Temperature optimum for pea phosphatase is 60 C and for tobacco phosphatase 55C.