Enzymy podílející se na metabolismu škrobu
Enzymes partcipating in starch metabolism
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/46354Identifikátory
SIS: 116288
Kolekce
- Kvalifikační práce [20097]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Liberda, Jiří
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biochemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
11. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
škrob, enzymy, amylasa, fosforylasaKlíčová slova (anglicky)
starch, enzymes, amylase, phophorylaseŠkrob je uložen v plastidech zásobních orgánů rostlin nebo v chloroplastech fotosyntetických pletiv. Tento zásobní polysacharid může být degradován hydrolyticky -amylasami (EC 3.2.1.1.) nebo fosforolyticky fosforylasami (EC 2.4.1.1.). Extrakt připravený z listů tabáku (Nicotiana tabacum L.) štěpil barevný škrobový substrát. pH optimum hydrolytického štěpení bylo pH 8,0, pH optimum fosforolytického štěpení pH 7,4. Rychlost štěpení škrobu byla nejvyšší při teplotě 55 řC. Pro štěpení škrobu v listech tabáku má větší význam -amylasa než foforylasa.
Starch is stored in plastids of plant storage organs or in chloroplasts of photosynthetic tissues. This storage polysacharide can be degraded hydrolytically by -amylases (EC 3.2.1.1.) or phosphorolytically by phosphorylases (EC 2.4.1.1.). An extract prepared from tobacco leaves (Nicotiana tabacum L.) was found to disintegrate the dye-labeled starch substrate. The optimal pH of the hydrolytic cleavage was 8.0, while the optimal pH of the phosphorolytic cleavage was 7.0. The highest starch cleavage rate was observed at 55 řC. -amylase is more important for cleavage of starch in tobacco leaves than phosphorylase.