Zobrazit minimální záznam

Water Footprint. Calculation of water footprint of wheat, maize, sugarbeet and tomatoes in the Czech Republic
dc.contributor.advisorHák, Tomáš
dc.creatorLandová, Lucie
dc.date.accessioned2020-08-24T15:27:01Z
dc.date.available2020-08-24T15:27:01Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/49072
dc.description.abstractFresh water is a renewable resource but it is also finite. Around the world, there are now numerous signs that human water use exceeds sustainable levels. Groundwater depletion, low or nonexisting river flows, and worsening pollution levels are among the more obvious indicators of water stress. Satisfying the increased demands for food, water, and material goods of a growing population while at the same time protecting the ecological services provided by natural water ecosystems requires new approaches to using and managing fresh water. There has been little attention to the fact that the organization and characteristics of a production and supply chain does actually strongly influence the volumes of water consumption and pollution that can be associated with a final consumer product. Uncovering hidden link between consumption and water use can form the basis for the formulation of new strategies of water governance. That is why in this diploma thesis we focus on introducing the indicator of freshwater use that looks not only at direct water use of a consumer or producer, but also at the indirect water use - water footprint. At a global scale, most of the water use occurs in agricultural production. That is the reason why we have chosen water-intensive goods like crops to show how water footprint...en_US
dc.description.abstractSladká voda je zdrojem obnovitelným, ale její celkové množství je omezené. Po celém světě již nyní můžeme najít mnoho známek toho, že naše současná spotřeba vody není udržitelná. Mezi nejzřetelnější ukazatele patří drancování rezervoárů podzemní vody, narušení režimu vodních toků či zhoršující se úroveň znečištění. Abychom uspokojili rostoucí poptávku po potravinách, vodě a spotřebních statcích a přitom mohli chránit ekosystémy tak, aby byly nadále schopny poskytovat své ekosystémové služby, potřebujeme najít nový způsob nakládání s vodními zdroji. Až do nedávné doby se příliš nebral ohled na to, že objem vody potřebný k výrobě finálního spotřebního statku je velmi silně ovlivňován způsobem organizace výroby, jejími charakteristikami a dodavatelským řetězcem. Odhalení skrytých vazeb, které stojí mezi naší spotřebou a užitím vody, může být základem pro vytvoření nových způsobů a strategií regulace využívání vodních zdrojů. V této diplomové práci se proto zabýváme představením indikátoru, který zkoumá nejen přímé užití vody výrobci či spotřebiteli, ale který se zaměřuje rovněž na nepřímou spotřebu vody - je to indikátor vodní stopy. Jelikož má v celosvětovém měřítku největší spotřebu vody zemědělská výroba, zvolili jsme si pro výpočet vodní stopy v podmínkách České republiky právě zemědělské...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.titleVodní stopa. Výpočet vodní stopy pšenice, kukuřice, cukrové řepy a rajčat v České republicecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-10-20
dc.description.departmentKatedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Social and Cultural Ecologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId103472
dc.title.translatedWater Footprint. Calculation of water footprint of wheat, maize, sugarbeet and tomatoes in the Czech Republicen_US
dc.contributor.refereeVrba, Jaroslav
dc.identifier.aleph001396906
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSocial and Cultural Ecologyen_US
thesis.degree.disciplineSociální a kulturní ekologiecs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Social and Cultural Ecologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csSociální a kulturní ekologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSocial and Cultural Ecologyen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSladká voda je zdrojem obnovitelným, ale její celkové množství je omezené. Po celém světě již nyní můžeme najít mnoho známek toho, že naše současná spotřeba vody není udržitelná. Mezi nejzřetelnější ukazatele patří drancování rezervoárů podzemní vody, narušení režimu vodních toků či zhoršující se úroveň znečištění. Abychom uspokojili rostoucí poptávku po potravinách, vodě a spotřebních statcích a přitom mohli chránit ekosystémy tak, aby byly nadále schopny poskytovat své ekosystémové služby, potřebujeme najít nový způsob nakládání s vodními zdroji. Až do nedávné doby se příliš nebral ohled na to, že objem vody potřebný k výrobě finálního spotřebního statku je velmi silně ovlivňován způsobem organizace výroby, jejími charakteristikami a dodavatelským řetězcem. Odhalení skrytých vazeb, které stojí mezi naší spotřebou a užitím vody, může být základem pro vytvoření nových způsobů a strategií regulace využívání vodních zdrojů. V této diplomové práci se proto zabýváme představením indikátoru, který zkoumá nejen přímé užití vody výrobci či spotřebiteli, ale který se zaměřuje rovněž na nepřímou spotřebu vody - je to indikátor vodní stopy. Jelikož má v celosvětovém měřítku největší spotřebu vody zemědělská výroba, zvolili jsme si pro výpočet vodní stopy v podmínkách České republiky právě zemědělské...cs_CZ
uk.abstract.enFresh water is a renewable resource but it is also finite. Around the world, there are now numerous signs that human water use exceeds sustainable levels. Groundwater depletion, low or nonexisting river flows, and worsening pollution levels are among the more obvious indicators of water stress. Satisfying the increased demands for food, water, and material goods of a growing population while at the same time protecting the ecological services provided by natural water ecosystems requires new approaches to using and managing fresh water. There has been little attention to the fact that the organization and characteristics of a production and supply chain does actually strongly influence the volumes of water consumption and pollution that can be associated with a final consumer product. Uncovering hidden link between consumption and water use can form the basis for the formulation of new strategies of water governance. That is why in this diploma thesis we focus on introducing the indicator of freshwater use that looks not only at direct water use of a consumer or producer, but also at the indirect water use - water footprint. At a global scale, most of the water use occurs in agricultural production. That is the reason why we have chosen water-intensive goods like crops to show how water footprint...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990013969060106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV