dc.contributor.advisor | Sacherová, Veronika | |
dc.creator | Sýkorová, Veronika | |
dc.date.accessioned | 2017-05-15T13:42:38Z | |
dc.date.available | 2017-05-15T13:42:38Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/51812 | |
dc.description.abstract | Tato práce je zaměřená na ekologické procesy mezi planktonními organismy. Především si pokládám otázku, jak velký vliv má kvalita potravy na růst a přežívání sladkovodního zooplanktonu. Zaměřuji se na to, jaký vliv na růst konzumenta má různý poměr uhlíku, dusíku a fosforu v potravní nabídce. Také mě zajímá, jaké má nároky na potravu mnou vybraný konzument Daphnia longispina. Toto rozsáhlé téma specifikuji na otázku, zda má různá kvalita a kvantita potravy vliv na parametry životní historie u druhu Daphnia longispina, a zda absenci běžného druhu perloočky Daphnia longispina v Plešném jezeře ovlivňuje nevhodná kvalita potravy. V laboratorních podmínkách jsem chovala Daphnia longispina po dobu 2 let. Krmila jsem je řasou izolovanou z Plešného jezera Monoraphidium dybowskii pěstovanou v médiích o dvou různých stechiometrických poměrech. První medium bylo obohacené o fosfor (C:P 290) a druhé mělo přibližně stejný poměr mezi uhlíkem a fosforem jako řasy v Plešném jezeře (C:P 1174), tedy o fosfor ochuzené. Dále jsem použila ještě 4 různé kvantity potravy (měřeno obsahem organického uhlíku, 1, 2 a 4 mg C/l). Perloočky krmeny potravou z media, které mělo C:N:P poměr přibližně stejný, jako má Plešné jezero, žily výrazně kratší dobu a po dobu pokusu se nerozmnožovaly ani ve variantě s největším množstvím... | cs_CZ |
dc.description.abstract | This thesis focuses on ecological processes among plankton organisms. It especially questions the influence of food quality on growth and survival of freshwater plankton. I focused on the influence of various ratios of nitrogen and phosphorus in available food. I am also interested in finding out the food requirements of chosen consumer Daphnia longispina. Within this broad topic, I specify a question, whether various quality and quantity of food influences the life history parameters of the species Daphnia longispina and whether the absence of common species of Cladoceran Daphnia longispina in Plešné Lake is caused by unsuitable quality of food. I have bred Daphnia longispina in laboratory conditions for two years. I fed it by algae Monoraphidium dybowskii isolated from Plešné Lake and grown in two media P-limited (C:P 1174), P-unlimited (C:P 290) and three concentration (1,2, 4 mg C/L). Cladocerans fed by food from medium that had a C:N:P ratio approximately the same as can be found in Plešné Lake (C:P 1174) lived for a singificantly shorter period of time and during the experiment they did not reproduce even in the case with the largest amount of food (4 mg C/L). This is a possible reason why Daphnia longispina did not return to Plešné Lake after the period of strong acidification, climax of... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Stechiometrie | cs_CZ |
dc.subject | C:N:P | cs_CZ |
dc.subject | Daphnia longispina | cs_CZ |
dc.subject | Plešné jezero | cs_CZ |
dc.subject | zooplankton | cs_CZ |
dc.subject | Stoichiometry | en_US |
dc.subject | C:N:P | en_US |
dc.subject | Daphnia longispina | en_US |
dc.subject | Plešné Lake | en_US |
dc.subject | zooplankton | en_US |
dc.title | Vliv kvality potravy na růst a přežívání perloočky Daphnia longispina (Crustacea: Cladocera) | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2013 | |
dcterms.dateAccepted | 2013-09-16 | |
dc.description.department | Department of Ecology | en_US |
dc.description.department | Katedra ekologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 101111 | |
dc.title.translated | Food quality impact on growth and survival of Daphnia longispina (Crustacea: Cladocera) | en_US |
dc.contributor.referee | Macháček, Jiří | |
dc.identifier.aleph | 001626579 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Ecology | en_US |
thesis.degree.discipline | Ekologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biology | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra ekologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Ecology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Ekologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Ecology | en_US |
uk.degree-program.cs | Biologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biology | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato práce je zaměřená na ekologické procesy mezi planktonními organismy. Především si pokládám otázku, jak velký vliv má kvalita potravy na růst a přežívání sladkovodního zooplanktonu. Zaměřuji se na to, jaký vliv na růst konzumenta má různý poměr uhlíku, dusíku a fosforu v potravní nabídce. Také mě zajímá, jaké má nároky na potravu mnou vybraný konzument Daphnia longispina. Toto rozsáhlé téma specifikuji na otázku, zda má různá kvalita a kvantita potravy vliv na parametry životní historie u druhu Daphnia longispina, a zda absenci běžného druhu perloočky Daphnia longispina v Plešném jezeře ovlivňuje nevhodná kvalita potravy. V laboratorních podmínkách jsem chovala Daphnia longispina po dobu 2 let. Krmila jsem je řasou izolovanou z Plešného jezera Monoraphidium dybowskii pěstovanou v médiích o dvou různých stechiometrických poměrech. První medium bylo obohacené o fosfor (C:P 290) a druhé mělo přibližně stejný poměr mezi uhlíkem a fosforem jako řasy v Plešném jezeře (C:P 1174), tedy o fosfor ochuzené. Dále jsem použila ještě 4 různé kvantity potravy (měřeno obsahem organického uhlíku, 1, 2 a 4 mg C/l). Perloočky krmeny potravou z media, které mělo C:N:P poměr přibližně stejný, jako má Plešné jezero, žily výrazně kratší dobu a po dobu pokusu se nerozmnožovaly ani ve variantě s největším množstvím... | cs_CZ |
uk.abstract.en | This thesis focuses on ecological processes among plankton organisms. It especially questions the influence of food quality on growth and survival of freshwater plankton. I focused on the influence of various ratios of nitrogen and phosphorus in available food. I am also interested in finding out the food requirements of chosen consumer Daphnia longispina. Within this broad topic, I specify a question, whether various quality and quantity of food influences the life history parameters of the species Daphnia longispina and whether the absence of common species of Cladoceran Daphnia longispina in Plešné Lake is caused by unsuitable quality of food. I have bred Daphnia longispina in laboratory conditions for two years. I fed it by algae Monoraphidium dybowskii isolated from Plešné Lake and grown in two media P-limited (C:P 1174), P-unlimited (C:P 290) and three concentration (1,2, 4 mg C/L). Cladocerans fed by food from medium that had a C:N:P ratio approximately the same as can be found in Plešné Lake (C:P 1174) lived for a singificantly shorter period of time and during the experiment they did not reproduce even in the case with the largest amount of food (4 mg C/L). This is a possible reason why Daphnia longispina did not return to Plešné Lake after the period of strong acidification, climax of... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra ekologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990016265790106986 | |