Zobrazit minimální záznam

Food quality impact on growth and survival of Daphnia longispina (Crustacea: Cladocera)
dc.contributor.advisorSacherová, Veronika
dc.creatorSýkorová, Veronika
dc.date.accessioned2017-05-15T13:42:38Z
dc.date.available2017-05-15T13:42:38Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/51812
dc.description.abstractTato práce je zaměřená na ekologické procesy mezi planktonními organismy. Především si pokládám otázku, jak velký vliv má kvalita potravy na růst a přežívání sladkovodního zooplanktonu. Zaměřuji se na to, jaký vliv na růst konzumenta má různý poměr uhlíku, dusíku a fosforu v potravní nabídce. Také mě zajímá, jaké má nároky na potravu mnou vybraný konzument Daphnia longispina. Toto rozsáhlé téma specifikuji na otázku, zda má různá kvalita a kvantita potravy vliv na parametry životní historie u druhu Daphnia longispina, a zda absenci běžného druhu perloočky Daphnia longispina v Plešném jezeře ovlivňuje nevhodná kvalita potravy. V laboratorních podmínkách jsem chovala Daphnia longispina po dobu 2 let. Krmila jsem je řasou izolovanou z Plešného jezera Monoraphidium dybowskii pěstovanou v médiích o dvou různých stechiometrických poměrech. První medium bylo obohacené o fosfor (C:P 290) a druhé mělo přibližně stejný poměr mezi uhlíkem a fosforem jako řasy v Plešném jezeře (C:P 1174), tedy o fosfor ochuzené. Dále jsem použila ještě 4 různé kvantity potravy (měřeno obsahem organického uhlíku, 1, 2 a 4 mg C/l). Perloočky krmeny potravou z media, které mělo C:N:P poměr přibližně stejný, jako má Plešné jezero, žily výrazně kratší dobu a po dobu pokusu se nerozmnožovaly ani ve variantě s největším množstvím...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focuses on ecological processes among plankton organisms. It especially questions the influence of food quality on growth and survival of freshwater plankton. I focused on the influence of various ratios of nitrogen and phosphorus in available food. I am also interested in finding out the food requirements of chosen consumer Daphnia longispina. Within this broad topic, I specify a question, whether various quality and quantity of food influences the life history parameters of the species Daphnia longispina and whether the absence of common species of Cladoceran Daphnia longispina in Plešné Lake is caused by unsuitable quality of food. I have bred Daphnia longispina in laboratory conditions for two years. I fed it by algae Monoraphidium dybowskii isolated from Plešné Lake and grown in two media P-limited (C:P 1174), P-unlimited (C:P 290) and three concentration (1,2, 4 mg C/L). Cladocerans fed by food from medium that had a C:N:P ratio approximately the same as can be found in Plešné Lake (C:P 1174) lived for a singificantly shorter period of time and during the experiment they did not reproduce even in the case with the largest amount of food (4 mg C/L). This is a possible reason why Daphnia longispina did not return to Plešné Lake after the period of strong acidification, climax of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectStechiometriecs_CZ
dc.subjectC:N:Pcs_CZ
dc.subjectDaphnia longispinacs_CZ
dc.subjectPlešné jezerocs_CZ
dc.subjectzooplanktoncs_CZ
dc.subjectStoichiometryen_US
dc.subjectC:N:Pen_US
dc.subjectDaphnia longispinaen_US
dc.subjectPlešné Lakeen_US
dc.subjectzooplanktonen_US
dc.titleVliv kvality potravy na růst a přežívání perloočky Daphnia longispina (Crustacea: Cladocera)cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-09-16
dc.description.departmentDepartment of Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId101111
dc.title.translatedFood quality impact on growth and survival of Daphnia longispina (Crustacea: Cladocera)en_US
dc.contributor.refereeMacháček, Jiří
dc.identifier.aleph001626579
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEcologyen_US
thesis.degree.disciplineEkologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Ecologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csTato práce je zaměřená na ekologické procesy mezi planktonními organismy. Především si pokládám otázku, jak velký vliv má kvalita potravy na růst a přežívání sladkovodního zooplanktonu. Zaměřuji se na to, jaký vliv na růst konzumenta má různý poměr uhlíku, dusíku a fosforu v potravní nabídce. Také mě zajímá, jaké má nároky na potravu mnou vybraný konzument Daphnia longispina. Toto rozsáhlé téma specifikuji na otázku, zda má různá kvalita a kvantita potravy vliv na parametry životní historie u druhu Daphnia longispina, a zda absenci běžného druhu perloočky Daphnia longispina v Plešném jezeře ovlivňuje nevhodná kvalita potravy. V laboratorních podmínkách jsem chovala Daphnia longispina po dobu 2 let. Krmila jsem je řasou izolovanou z Plešného jezera Monoraphidium dybowskii pěstovanou v médiích o dvou různých stechiometrických poměrech. První medium bylo obohacené o fosfor (C:P 290) a druhé mělo přibližně stejný poměr mezi uhlíkem a fosforem jako řasy v Plešném jezeře (C:P 1174), tedy o fosfor ochuzené. Dále jsem použila ještě 4 různé kvantity potravy (měřeno obsahem organického uhlíku, 1, 2 a 4 mg C/l). Perloočky krmeny potravou z media, které mělo C:N:P poměr přibližně stejný, jako má Plešné jezero, žily výrazně kratší dobu a po dobu pokusu se nerozmnožovaly ani ve variantě s největším množstvím...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on ecological processes among plankton organisms. It especially questions the influence of food quality on growth and survival of freshwater plankton. I focused on the influence of various ratios of nitrogen and phosphorus in available food. I am also interested in finding out the food requirements of chosen consumer Daphnia longispina. Within this broad topic, I specify a question, whether various quality and quantity of food influences the life history parameters of the species Daphnia longispina and whether the absence of common species of Cladoceran Daphnia longispina in Plešné Lake is caused by unsuitable quality of food. I have bred Daphnia longispina in laboratory conditions for two years. I fed it by algae Monoraphidium dybowskii isolated from Plešné Lake and grown in two media P-limited (C:P 1174), P-unlimited (C:P 290) and three concentration (1,2, 4 mg C/L). Cladocerans fed by food from medium that had a C:N:P ratio approximately the same as can be found in Plešné Lake (C:P 1174) lived for a singificantly shorter period of time and during the experiment they did not reproduce even in the case with the largest amount of food (4 mg C/L). This is a possible reason why Daphnia longispina did not return to Plešné Lake after the period of strong acidification, climax of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra ekologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990016265790106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV