Kryokonzervace erytrocytů a její využití v civilním a vojenském zdravotnictví
Cryoconservation of erythrocytes and its use in civilian and military healthcare
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/53849Identifikátory
SIS: 103614
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Bohoněk, Miloš
Oponent práce
Jiroušová, Hana
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Zdravotní laborant
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
30. 5. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Téma mé bakalářské práce je Kryokonzervace erytrocytů a její využití v civilním a vojenském zdravotnictví. Tato práce se skládá z části teoretické a části praktické. První část práce přibližuje základy kryobiologie, druhy kryoprotektiv a vlastní kryokonzervací erytrocytů. Práce popisuje jednotlivé kroky procesu vedoucímu až k finálnímu transfuznímu přípravku, tzn. druhy odběrů krve, její zpracování před glycerolizací, vlastní glycerolizace a mrazení. Dále je popsána problematika skladování zmrazených transfuzních přípravků a jejich rozmrazení a deglycerolizace. Druhá část práce, která je praktická, se zabývá kontrolou kvality kryokonzervovaných erytrocytů. Popisuje jednotlivé parametry kvality a seznamuje s naměřenými výsledky jednotlivých parametrů.
The theme of my final paper is Cryoconservation of erythrocytes and its use in civilian and military healthcare. This work consist of theoretical part and practical part. The first part of the thesis introduces cryobiology basics, types of cryoprotectants and the cryopreservation of erythrocytes itself. The thesis describes individual procedural steps leading to the final transfusion product, i.e. methods of blood collection, blood's pre- glycerolisation processing, glycerolisation itself and freezing. Furthermore, it describes issues associated with storage of frozen blood products, as well as with their thawing and deglycerolisation. The second part, which is practical, deals with quality control of cryopreserved erythrocytes. It describes various quality parameters and acquaints readers with the results of such measured parameters.