Hlavní dietní chyby u nemocných s těžkou arteriální hypertenzí
Major dietary mistakes in patients with severe arterial hypertension
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/59141Identifikátory
SIS: 126424
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krátká, Zuzana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
10. 6. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Bakalářská práce je zaměřena na hlavní dietní chyby u pacientů s těžkou farmakorezistentní arteriální hypertenzí. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu arteriální hypertenze, shrnuje rizikové faktory spojené s hypertenzí, epidemiologii a léčbu hypertenze. Poslední část práce je věnována nefarmakologickým léčebným postupům zejména dietním opatřením, která mají nezastupitelný význam v léčbě hypertenze. Praktická část byla vytvořena na základě anonymní dotazníkové akce. Dotazník obsahoval otázky týkající se životního stylu, stravovacích návyků a informovanosti o vhodné dietě při hypertenzi. Cílem práce bylo tedy zjistit, zda pacienti dodržují doporučené dietní intervence, popřípadě jakých nejčastějších chyb se dopouštějí. Celkem bylo osloveno 55 farmakorezistentních hypertoniků (převážně mužů), průměrného věku 52 ± 13 let a BMI 32 ± 5 kg/m2 . Stravovací režim byl nepravidelný s častou absencí snídaně. Nedostatečný byl příjem ovoce, zeleniny a ryb. V jídelníčku se častěji vyskytovaly nežádoucí uzeniny, máslo, tučné sýry a smetanové výrobky. Vzhledem k charakteristice souboru byl zaznamenán nevhodně vysoký příjem sladkých nápojů a potravy, ať již ve formě jemného pečiva nebo cukrovinek. Nepříznivým výsledkem byla také podprůměrná fyzická aktivita sledovaného souboru. Práce ukazuje, jaké dietní chyby...
My bachelor's thesis was focused on the main mistakes in dietary habits in patients with severe form of arterial hypertension. Theory defines concept of arterial hypertension, summarizes the risk factors of arterial hypertension, epidemiology and treatment. The last part of my work was focused on the most important findings in dietology, which are crucially important in treatment of arterial hypertension. Practical part of my work was based on anonymous questionnaire survey. Questionnaire includes questions on lifestyle and eating habits of patients with severe arterial hypertension. The aim of the study was determine whether patients follow recomended dietary intervention and the most common diet mistakes of patients. We have included 55 patients, predominantly males, mean age 52 ± 13 years and BMI 32 ± 5 kg/m2 . The diet regime was often irregular with frequent absence of breakfast. Intake of fruits, vegetables and fish was insufficient. In the composition of the diet frequently occurring adverse sausages, butter, fatty cheese and cream products. Also we have found inappropriately high intake of sugary beverages and food, whether in the form of pastries or sweets. Study has also shown that observed patients rarely engage in physical activities. In conclusion, study shows which dietary mistakes...