Zobrazit minimální záznam

Major dietary mistakes in patients with severe arterial hypertension
dc.contributor.advisorPetrák, Ondřej
dc.creatorJandová, Jana
dc.date.accessioned2017-05-17T00:42:09Z
dc.date.available2017-05-17T00:42:09Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/59141
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na hlavní dietní chyby u pacientů s těžkou farmakorezistentní arteriální hypertenzí. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu arteriální hypertenze, shrnuje rizikové faktory spojené s hypertenzí, epidemiologii a léčbu hypertenze. Poslední část práce je věnována nefarmakologickým léčebným postupům zejména dietním opatřením, která mají nezastupitelný význam v léčbě hypertenze. Praktická část byla vytvořena na základě anonymní dotazníkové akce. Dotazník obsahoval otázky týkající se životního stylu, stravovacích návyků a informovanosti o vhodné dietě při hypertenzi. Cílem práce bylo tedy zjistit, zda pacienti dodržují doporučené dietní intervence, popřípadě jakých nejčastějších chyb se dopouštějí. Celkem bylo osloveno 55 farmakorezistentních hypertoniků (převážně mužů), průměrného věku 52 ± 13 let a BMI 32 ± 5 kg/m2 . Stravovací režim byl nepravidelný s častou absencí snídaně. Nedostatečný byl příjem ovoce, zeleniny a ryb. V jídelníčku se častěji vyskytovaly nežádoucí uzeniny, máslo, tučné sýry a smetanové výrobky. Vzhledem k charakteristice souboru byl zaznamenán nevhodně vysoký příjem sladkých nápojů a potravy, ať již ve formě jemného pečiva nebo cukrovinek. Nepříznivým výsledkem byla také podprůměrná fyzická aktivita sledovaného souboru. Práce ukazuje, jaké dietní chyby...cs_CZ
dc.description.abstractMy bachelor's thesis was focused on the main mistakes in dietary habits in patients with severe form of arterial hypertension. Theory defines concept of arterial hypertension, summarizes the risk factors of arterial hypertension, epidemiology and treatment. The last part of my work was focused on the most important findings in dietology, which are crucially important in treatment of arterial hypertension. Practical part of my work was based on anonymous questionnaire survey. Questionnaire includes questions on lifestyle and eating habits of patients with severe arterial hypertension. The aim of the study was determine whether patients follow recomended dietary intervention and the most common diet mistakes of patients. We have included 55 patients, predominantly males, mean age 52 ± 13 years and BMI 32 ± 5 kg/m2 . The diet regime was often irregular with frequent absence of breakfast. Intake of fruits, vegetables and fish was insufficient. In the composition of the diet frequently occurring adverse sausages, butter, fatty cheese and cream products. Also we have found inappropriately high intake of sugary beverages and food, whether in the form of pastries or sweets. Study has also shown that observed patients rarely engage in physical activities. In conclusion, study shows which dietary mistakes...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleHlavní dietní chyby u nemocných s těžkou arteriální hypertenzícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-10
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId126424
dc.title.translatedMajor dietary mistakes in patients with severe arterial hypertensionen_US
dc.contributor.refereeKrátká, Zuzana
dc.identifier.aleph001595395
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce je zaměřena na hlavní dietní chyby u pacientů s těžkou farmakorezistentní arteriální hypertenzí. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu arteriální hypertenze, shrnuje rizikové faktory spojené s hypertenzí, epidemiologii a léčbu hypertenze. Poslední část práce je věnována nefarmakologickým léčebným postupům zejména dietním opatřením, která mají nezastupitelný význam v léčbě hypertenze. Praktická část byla vytvořena na základě anonymní dotazníkové akce. Dotazník obsahoval otázky týkající se životního stylu, stravovacích návyků a informovanosti o vhodné dietě při hypertenzi. Cílem práce bylo tedy zjistit, zda pacienti dodržují doporučené dietní intervence, popřípadě jakých nejčastějších chyb se dopouštějí. Celkem bylo osloveno 55 farmakorezistentních hypertoniků (převážně mužů), průměrného věku 52 ± 13 let a BMI 32 ± 5 kg/m2 . Stravovací režim byl nepravidelný s častou absencí snídaně. Nedostatečný byl příjem ovoce, zeleniny a ryb. V jídelníčku se častěji vyskytovaly nežádoucí uzeniny, máslo, tučné sýry a smetanové výrobky. Vzhledem k charakteristice souboru byl zaznamenán nevhodně vysoký příjem sladkých nápojů a potravy, ať již ve formě jemného pečiva nebo cukrovinek. Nepříznivým výsledkem byla také podprůměrná fyzická aktivita sledovaného souboru. Práce ukazuje, jaké dietní chyby...cs_CZ
uk.abstract.enMy bachelor's thesis was focused on the main mistakes in dietary habits in patients with severe form of arterial hypertension. Theory defines concept of arterial hypertension, summarizes the risk factors of arterial hypertension, epidemiology and treatment. The last part of my work was focused on the most important findings in dietology, which are crucially important in treatment of arterial hypertension. Practical part of my work was based on anonymous questionnaire survey. Questionnaire includes questions on lifestyle and eating habits of patients with severe arterial hypertension. The aim of the study was determine whether patients follow recomended dietary intervention and the most common diet mistakes of patients. We have included 55 patients, predominantly males, mean age 52 ± 13 years and BMI 32 ± 5 kg/m2 . The diet regime was often irregular with frequent absence of breakfast. Intake of fruits, vegetables and fish was insufficient. In the composition of the diet frequently occurring adverse sausages, butter, fatty cheese and cream products. Also we have found inappropriately high intake of sugary beverages and food, whether in the form of pastries or sweets. Study has also shown that observed patients rarely engage in physical activities. In conclusion, study shows which dietary mistakes...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990015953950106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV