Plnění výživových norem pro školní stravování na základních škol v závislosti na různých podmínkách
Meeting nutrition standards for school meals in primary schools and its relation to different conditions
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/64552Identifikátory
SIS: 158678
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vysoká, Lenka
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
18. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Tato bakalářksá práce hodnotí vztah mezi plněním výživových norem pro školní stravování a výživovými hodnotami podávaných jídel. Sleduje také, jakými potravinami je nejvíce plněn spotřební koš. V teoretické části jsou sepsány zásady zdravého stravování pro děti ve věku 7-11 let v rámci celkového a školního stravování. Dále je popsána legislativa týkající se školního stravování. Na konci této části jsou zmíněny projekty, které se zabývají školním stravováním v České republice. Praktická část hodnotí obsah makro živin a obsah soli ve školních pokrmech. Dále zkoumá způsob plnění spotřebního koše v 15 školních jídelnách ze 4 krajů ČR. Výzkum byl provedem vyhodnocením výdejek ze skladu a vztažením na výkaz plnění spotřebního koše za 1 měsíc. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že obsah živin ve školních pokrmech z velké části neodpovídá doporučeným hodnotám pro děti a že podávané pokrmy obsahují vysoké množství soli. Zdá se, že spotřební koš je alespoň z části plněn potravinami vhodnými pro děti a že je často použito čerstvé zeleniny a ovoce, je však stále prostor pro zlepšování kvality poskytovaného stravování. Výsledky této práce umožňují kritický pohled na školní stravování na základě podrobného rozboru měsíčního stravování v 15 jídelnách, ukazují, ve kterých oblastech je nutné stravování zlepšovat a...
This bachelor thesis pursues the topic of the relationship between meeting the nutrition standards for Czech school dining system and final nutrition values of the meals. It also pursues, which types of food fulfill the consumer's basket the most. The theoretical section mentiones the rules of children's healthy nutrition in the age of 7-11 in terms of general and school eating habits. Laws relating to school dining system are also described. In the end of this section are mentioned projects that pursue the school dinig system in the Czech Republic. The practical section evaluates the proportions of macronutrients and salt content in school meals. It also evaluates the way of meeting the nutrition standads for school meals in 15 school canteens from 4 regions in the Czech Republic. The survey was accomplished by evaluating canteens' stock issue slips and comparing them to a statement of meeting the nutrition standards in 1 month. It was discovered that the macronutrient content doesn't match the rules of children's nutrition in most of the cases and that the salt intake from school meals is too high. It seems that the nutrition standards are at least in some part fulfilled by healthy food suitable for children. The use of fresh vegetable and fruit seems to be high. Also, there is still a place for...